KakanjLive | Utorak, 04.08.2020. godine

LIPNIČKO BRDO-Drugi po visini vrh u ZDK

08.11.2018. - Lipničko brdo je najviši vrh Kaknja. Nalazi se na 1459 metara ( vrh Jezero 1459 m n/v) nadmorske visine poviš naselja LipnicaDo vrha Lipničkog brda može se doći i preko Nažbilja. Uz put se mogu pogledati i kulturno-historijske znamenitosti, što se prvenstveno odnosi na samostan u Kraljevoj sutjesci i ostatke srednjovjekovne utvede Grgurevo, te nekropole stećaka u Nažbilju. Biljni pokrov Lipničkog brda je vrlo raznovrstan i nije bez razloga svrstan u prave prirodne dragulje. Flora i fauna Lipničkog brda je očaravajuća. Planinari, biciklisti, svi ljubitelji prirode i čistoće zraka, mira i tišine, neizostavno na svoju mapu posjete stavljaju upravo Lipničko brdo.

Planina Lipnica ili Lipničko brdo kako ga lokalno stanovništvo naziva od Kaknja je zračnom linijom udaljena 15,5 kilometara. S nadmorskom visinom od 1459 metara, osim Crepoljskog 1500 m n/v i Peruna ( Karasovina, općina Vareš 1742 m n/v ) najviša je planina na prostoru od Sarajeva do Save i od rijeke Bosne do Drine.

Ako se neko i usudi ići na vrh Lipnice potrebno je imati: ruksak, gojzerice (ili patike sa debljim đonom), deblje čarape, slojevitu odjeću, zaštita od kiše i baterijsku lampu i geografsku kartu i naravno sendvič!

Već godinama održava se memorijalni pohod do vrha Lipničkog brda „Globusova staza” u organizaciji Planinarskog društva “Bobovac” Kakanj, u znak sjećanja na člana Društva Josipa Ivankovića zvanog Globus.

Kakanjlive / UG Bazen Benat

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u