KakanjLive | Utorak, 15.06.2021. godine

Laž o zakonima o radu i PIO-u

06.10.2018. - Šest najvećih laži i spinova kojima su kočene reforme u BiH: Šta je na kraju istina? Koliko su kritike bile utemeljene, a koliko su takve analize bile pogrešne, što iz neznanja, što iz potreba različitih interesnih grupa da spinovima postignu vlastite političke ili ekonomske ciljeve. O šest ključnih spinova i istina u protekle četiri godine pišemo u nastavcima – četvrti je Zakoni o radu I PIO-u

domnaroda
Sjećate li se analiza i predviđanja analitičara, političara, novinara... u protekle četiri godine, a u kojima su nas plašili poskupljenjima, raspadom države, promjenom demografske slike Bosne i Hercegovine, pogoršanjem položaja radnika i penzionera te brojnim drugim crnim prognozama? Koliko su kritike bile utemeljene, a koliko su takve analize bile pogrešne, što iz neznanja, što iz potreba različitih interesnih grupa da spinovima postignu vlastite političke ili ekonomske ciljeve? Izdvojili smo nekoliko dominantnih tema kojima je cijela država bila zaokupljena posljednjih godina, a gdje su se iznosile vrlo površne ocjene i dezavuirala javnost.
Zakoni o radu i PIO-u
U vrijeme usvajanja Zakona o radu u FBiH gotovo svi su kritikovali to rješenje. Govorilo se kako će zahvaljujući rješenjima u ovom zakonu poslodavci lakše uručivati otkaze radnicima, kako će trudnice i porodilje biti nezaštićene, kako se od radnika žele napraviti obespravljeni robovi i tome slično.
Na kraju, kada se "slegla prašina" na vidjelo su izašli konkretni rezultati ovog zakona, a najvažniji je da je najniža plaća radnika povećana sa 370 na 410 maraka. Osim toga, prava radnika su bolje zaštićena, jer sada poslodavci moraju prijaviti svakog uposlenika i prije nego što počne raditi, odnosno već prvog radnog dana na svom radnom mjestu uposlenik mora biti prijavljen. Treba spomenuti i da, prema ovom zakonu, poslodavci uposlenike mogu samo tri godine "držati" na određeno, odnosno nakon tog perioda moraju ga primiti u stalni radni odnos. Minimalni godišnji odmor povećan je sa 18 na 20 radnih dana, uvedena je mogućnost korištenja porođajnog odsustva oca djeteta, jasno je u brojnim odredbama precizirana sankcija za poslodavce koji krše prava radnika i tome slično.
Sličnu sudbinu doživio je i Zakon o penziono-invalidskom osiguranju (PIO) u Federaciji BiH. Osnovna teza oponenata bila je da će zbog ovog zakona penzije biti niže nego do sada, da su penzioneri oštećeni, da će budući penzioneri biti oštećeni, da se urušava cijeli penzioni sistemIz Sindikata BiH su poručivali kako će ovim zakonom biti oštećeni demobilisani borci. Međutim, i u ovom slučaju radilo se o pucnju u prazno.
Novi Zakon o PIO-u je donio pravedniji obračun penzija, uvođenjem sistema bodovanja. Doprinio je stabilizaciji Fonda PIO. Doduše, penzije jesu umanjene, ali radi se isključivo o onima koji su imali enormno visoke penzije. Za sve ostale korisnike otvorena je zapravo mogućnost povećanja njihovih primanja. Naime, u Zakon je ugrađena odredba prema kojoj će se u aprilu svake godine visina penzija usklađivati sa rastom BDP-a. To će biti obaveza i time je onemogućeno da rast penzija ne zavisi od dobre volje Vlade, Parlamenta ili bilo koje druge institucije ili pojedinca.
Raniji zakon o PIO-u bio je toliko štetan, da bi u slučaju njegove daljnje primjene došao u pitanje opstanak Fonda PIO. Ovo su u više navrata isticali predstavnici udruženja penzionera, Vlade, ali i sam Fond PIO. Osnovne prednosti novog zakona su te da je Vlada FBiH garant isplate penzije, budući penzioner će imati penziju srazmjerno uplaćenim doprinosima i godinama radnog staža, PIO je sada dužan isplaćivati porodici umrlog penzionera dio pokopnih troškova u visini jedne prosječne penzije u FBiH, a u skladu s mogućnostima PIO snosi troškove rehabilitacije najugroženijih penzionera. Zakon o PIO-u, naravno, nije idealan, ali je daleko bolji od starog te su se njegova rješenja pokazala daleko efikasnijima nego su to crne prognoze kritičara predviđale. Zanimljiva je činjenica da su se u prvih pola godine 2018. penzije u Federaciji po različitim osnovama povećane tri puta. U Federalnom zavodu PIO kažu da takav slučaj nije zabilježen ranijih godina. Zakon o PIO-u usvojen je početkom ove godine.

Vezani tekstovi: Akcize i cestogradnja 
                        Laži o drastičnim poskupljenjima
                         Arapi dolaze - Arapi odlaze

Izvor: FAKTOR

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u