KakanjLive | Petak, 18.06.2021. godine

Laž o Arapima-Arapi dolaze i Arapi odlaze

06.10.2018. - Šest najvećih laži i spinova kojima su kočene reforme u BiH: Šta je na kraju istina? Koliko su kritike bile utemeljene, a koliko su takve analize bile pogrešne, što iz neznanja, što iz potreba različitih interesnih grupa da spinovima postignu vlastite političke ili ekonomske ciljeve. O šest ključnih spinova i istina u protekle četiri godine pišemo u nastavcima – prvi je Arapi dolaze-Arapi odlaze

arapitekst
Sjećate li se analiza i predviđanja analitičara, političara, novinara... u protekle četiri godine, a u kojima su nas plašili poskupljenjima, raspadom države, promjenom demografske slike Bosne i Hercegovine, pogoršanjem položaja radnika i penzionera te brojnim drugim crnim prognozama? Koliko su kritike bile utemeljene, a koliko su takve analize bile pogrešne, što iz neznanja, što iz potreba različitih interesnih grupa da spinovima postignu vlastite političke ili ekonomske ciljeve? Izdvojili smo nekoliko dominantnih tema kojima je cijela država bila zaokupljena posljednjih godina, a gdje su se iznosile vrlo površne ocjene i dezavuirala javnost.

Arapi dolaze, Arapi odlaze

Sjeća li se i osvrće li se iko više na priču o dolasku Arapa u BiH? Turisti koji dolaze iz arapskih zemalja u Bosnu i Hercegovinu, a naročito na područje Kantona Sarajevo, često su bili predmetom raznih analiza. Pa su nam tako od Banje Luke, Mostara do Sarajeva analitičari i političari "utjerivali strah u kosti" tvrdnjama kako će se demografska slika Bosne i Hercegovine u potpunosti promijeniti, da će Arapi naseliti ove prostore, da će Bosanci i Hercegovci biti samo njihova jeftina radna snaga. U takvim "predviđanjima" ponajviše su se isticale takozvane ljevičarske stranke i pojedini njihovi funkcioneri. Nije manjkalo zagovornika takve teze ni među intelektualcima, pa je akademik Esad Duraković na ovdašnjim televizijama imao cijelu seriju intervjua na tu temu, a Milorad Dodik i njegov SNSD na priči o dolasku Arapa održavali su imidž velikih zaštitnika srpstva i pravoslavlja.

Šta se zapravo dogodilo? Ovakvim spinovima su analitičari i političari davali vjetar u leđa islamofobiji i rasizmu, pa smo imali i slučajeva napada na turiste iz arapskih zemalja. U Hercegovini su u pojedinim mjestima građani čak tražili od policije da intervenira i zabrani im obavljanje molitve. Ispostavilo se da tvrdnja kako se "Arapima trajno prodaje bosanski grunt" ni izbliza nije tačna, a u slučajevima kada su postojale sumnje u nelegalne radnje u vezi s kupovinom nekretnina, bh. institucije su pravovremeno reagirale i odgovorile u skladu sa zakonima ove zemlje. Naročito je Federacija BiH bila pod lupom u vezi s tvrdnjama da se Arapima masovno prodaju nekretnine. Pri tome je redovno zanemarivana činjenica da državljanima zemalja iz kojih su najčešće dolazili gosti u našu zemlju ni pod kojim uvjetima nije omogućeno da steknu vlasništvo nad nekretninama u FBiH u svojstvu fizičkih lica. A to su državljani sljedećih zemalja: Afganistan, Armenija, Bahrein, Egipat, Indija, Indonezija, Irak, Katar, Kuvajt, Liban i

Arapi, kao i ostali turisti, dolaze i odlaze. Na početku ove turističke sezone ih je čak bilo dosta manje nego ranijih godina, jer su im neke druge zemlje nudile bolje i povoljnije aranžmane. Turisti iz arapskih zemalja, recimo, nisu problem niti jednoj evropskoj državi, ali u BiH je njihovo prisustvo bilo goruća tema. Na kraju se priča o Arapima zapravo svodi, kao i sve ostalo, na poštivanje ili nepoštivanje zakona.

Vezani tekst: Laži o drastičnim poskupljenjima

Izvor: FAKTOR

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u