KakanjLive | Srijeda, 12.08.2020. godine

Kulturna baština Slovenaca u Kaknju

15.02.2016. - Tradiciju i očuvanje kulturne baštine Slovenaca u Kaknju, prakticiraju članovi Slovenskog udruženja “Jožef Špringer”, koje je tokom vikenda obilježilo drugu godišnjicu djelovanja pod ovim imenom

Slovensko udruženje ”Jožef Špringer” Kakanj, u subotu 13. februara obilježilo je drugu godišnjicu djelovanja pod imenom ovog uglednog građanina Kaknja kojeg Kakanjci prije svega pamte kao Kapelnika Orkestra Rudarske glazbe. Bila je ovo prilika i da se obilježi 24 godine od osnivanja slovenskog udruženja u Kaknju, u kojem je opet Jožef Špringer ostavio neizbrisiv trag i nesebično dao sebe za opstojnost i kontinuitet Udruženja. Zato potpuno zasluženo, oko 190 članova iz sedamdesetak porodica, sa ponosom pripada Udruženju Slovenaca koje nosi ime ovog čovjeka.

Od prošle godine, u mjesecu februaru, kada se inače obilježavaju dani slovenačke kulture, SUG “Jožef Špringer” organizira svečanost sa kulturno umjetničkim programom. Ove godine program je počeo otvaranjem izložbe slika, poznate slovenačke akademske slikarke Nataše Mirtič, koja se kroz umjetnički izražaj isključivo služi tehnikama grafike u bakropisu.Izložbu je u Gradskoj galeriji Kaknja otvorio ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Iztok Grmek.

Izložbi i kulturno umjetničkom programu, uz susret sa ambasadorom Grmekom, prisustvovao je i načelnikm Općine Kakanj Nermin Mandra.

U Kulturno umjetničkom programu učestvovao je Orkestar Osnovne škole “Hamdija Kreševljaković”, folklorna i muzička sekcija Slovenskog udruženja “Jožef Špringer” i polaznici dodatne nastave iz Slovenačkog jezika koja se organizira u ovom Udruženju.

Pogledati više fotografija: Facebok KakanjLive

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u