KakanjLive | Utorak, 20.04.2021. godine

KSC Kakanj spreman za premijeru mjuzikla Aladin

02.04.2021. - Prvi mjuzikl u historiji Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj pod nazivom „Aladdin“. Premijera je zakazana za 7.april 2021. godine u velikoj sali Doma kulture.

Aladin

Prvi put u historiji Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj bit će upriličena premijera pozorišnog mjuzikla pod nazivom „Aladdin“. Ovaj veliki projekat rađen je u produkciji JU KSC Kakanj i u koprodukciji sa Udruženjem “FANI” iz Sarajeva i u saradnji sa Baletnom školom “Ars” iz Zenice.

U realizaciji mjuzikala na različite načine i u domenu stručnog i profesionalnog angažmana učestvuju: Alma Ferović, Fahrudin Kučuk, Jennifer Sarver iz SAD-a, Aldin Tucić, ali i domaće, kakanjske, snage poput: Mirze Bajramovića, Damira Čobe, Armena Škobalja, Amile Pašalić, Emine Bajtarević, Mustafe Mekanića... U ovom projektu učestvuje više od stotinu učesnika.

Producent ovog Mjuzikla o ideji i poteškoćama tokom realizacije, Mirza Mušija kaže:

-   Ideja da se oko jednog zajedničkog projekta okupe svi relevantni i talentovani Kakanjci i Kakanjke iz oblasti scenske i muzičke umjetnosti je našla svoje otjelovljene u JU KSC Kakanj. Mjuzikl Aladdin kao jedan od najzahtjevniji pozorišnih i filmskih žanrova je okupio oko sebe ne samo kakanjske, nego i scenske umjetnike iz Sarajeva, Zenice i Bugarske. Ovaj ambiciozni plan je privremeno pomrsila pojava pandemije, koja je zaustavila dotadašnji način života na cijeloj planeti. Međutim, ispostavilo se ponovo da u najtežim trenucima umjetnost ima snagu da ujedini ljude u jednoj plemenitoj misiji  vraćanja vjere i nade običnom čovjeku u ljepotu života. Vjerujem da će ova priča kao otpor beznađu i apatiji biti duboko ucrtana u kakanjskoj historiji.

U ime  koproducenta, Fahrudin Kučuk, pisac za djecu i mlade, je govorio o uvjerenju kako će ova izvedba Aladina biti psebna i originalna:

"Aladin" je klasik koji je nebrojno puta insceniran na „daske koje život znače“i to u mnogo većim svjetskim i domaćim produkcijama nego što su naše. Poznat je publici koja očekuje istinsku magiju na sceni. Stoga je i poseban izazov za nas kao koproducente da donesemo jednog drugačijeg „Aladina“ – našeg dječaka sa čarobnom lampom koji vjeruje na riječ i spašava na svoj način svijet bajke i ideala.Veliki ansambl, blještavi kostimi i dojmljiva muzika, mladi predani glumci i marljiva tehnika, profesionalna režija i bajkovita scenografija kao i originalna adaptacija, garant su da će ovaj naš "Aladin" biti drugačiji, sa mirisom mladosti, energije, želje i ljubavi, sa miruhom  tajanstvene Bosne.

 Režiser "Aladina", Mirza Bajramović, ističe da je ovaj mjuzikl okupio ljude koji žele ponuditi relaksaciju i pozitivnu energiju u teškim vremenima pandemije i otuđenosti:

-Ova postavka, prvog mjuzikla u historiji Dramskog studija JU KSC Kakanj, uz saradnju sa našim partnerima, prije svega okupila kakanjske profesionalne umjetnike i umjetnike iz drugih gradova BiH, koji su u jednoj sinergiji, prije svega djeci i mladima, ali sigurno i odraslima, odlučili pokazati ljepote i čari teatra i mjuzikla kao žanra, uz divnu energiju mladih iz hora Muzičkog centra, te u ovim turbulentnim vremenima, ponuditi svima nama relaksaciju i pozitivnu energiju u našoj postavci priče o Aladinu.

 

IZVOD IZ AFIŠE

Producent: Mirza Mušija

Koproducenti: Fahrudin Kučuk i Indira Kučuk – Sorguč

Režija: Mirza Bajramović

Rad na songovima/vokalni trener: Alma Ferović – Fazlić

Asistent režije: Aldin Tucić

Muzika: Alan Menken

Muzička produkcija, aranžmani i kompozitor pozadinske muzike: Armen Škobalj

Dizajn svjetla i efekata: Damir Čobo

Dirigent hora: Amila Pašalić

Koreografija: Borimira Vladimirova Dyakonova

Asistent na koreografiji: Samira Spahić – Rustempašić, Ansambl „ARS Centar“ Zenica

Dizajn plakata i kostimografija: Maja Martinović

Dizajn afiše, foto i trailer: Almir Mušanović

Videoart i animacije: Marko Jovančić

PR aktivnosti i marketing: Nerma Alagić

Uloge/likovi:

Aladin – Mustafa Mekanić

Jasmin – Emina Bajtarević

Duh – Aldin Tucić

Džafar – Mirza Bajramović

Sultan – Damir Čobo

Jago – Ena Delibašić

Seljak i Leteći ćilim – Emin Brkić

Glavni Zaštitar – Saša Vasiljević

Zaštitar – Armin Šolbić

Balerine „ARS centar“ Zenica:

Džena Sačak, Amina Ćosić, Anastasija Ilijev, Aida Delić i Venesa Karić

Izvođači songova:

„Arapska noć“: Aldin Tucić i Hor,

„Brži od svih“: Mustafa Mekanić i Hor,

„Prijatelja dva smo mi“: Aldin Tucić i Hor,

„Princ Ali“: Aldin Tucić i Hor,

„U novi svijet“: Emina Bajtarević, Mustafa Mekanić i Hor,

„Glasna sam“: Emina Bajtarević i

Hor Muzičkog centra JU KSC Kakanj.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u