KakanjLive | Petak, 05.06.2020. godine

Krevnik i Teševo-raj za ljubitelje gljiva i čiste prirode

28.10.2018. - Pored planinskih šetnji, brdskog biciklizma i vikend izleta, Krevnik i Teševo su područje bogato gljivama, pri tome treba razlikovati jestive od otrovnihReljef općine Kakanj je pretežno brdsko-planinski, bogat mnogobrojnim izvorištima pitke vode, šumama, rudnim poljima, te drugim prirodnim resursima koji su još uvijek nedovoljno iskorišteni.
Posebnu pažnju trebalo bi posvetiti Krevniku koji se nalazi na nadmorskoj visini od 926 metara i Teševu na 1204 metara nadmorske visine.

Osim mogućnosti planinskih šetnji, brdskog biciklizma i vikend izleta, Krevnik i Teševo nude i mogućnost branja jestivih gljiva. Sezona izrastanja i branja uglavnom zavisi od kiša i vlažnosti terena, a prema dosadašnjim pokazateljima sezona uglavnom počinje polovinom juna i završava u septembru, mada je moguće i u oktobru ubrati poneku gljivu. Napopularnija i najprepoznatljivija je mliječnica ( paprena ), koje zna biti u izobilju. Jestiva i ukusna gljiva je i lisičarka koja je uz sve svoje karakteristike i zdrava. Naravno, moguće je naći i „njegovo kraljevstvo“ vrganj koja je najcjenjenija gljiva u Evropi. Rujnica je također plemenita i jestiva gljiva i najviše je se može naći u oktobru, ali i mjesecima ranije. Sunčanica je, također, jedna od najpoznatijih jestivih gljiva, raste najčešće u bjelogoričnim šumama, po rubovima šuma i po livadama ljeti i u jesen. Mada mnoge vrste jestivih gljiva rastu i u crnogoričnim šumama, najviše ih ima u bjelogoričnim: hrastovim, grabovim i bukovim.

Bez obzira na kojoj strani svijeta se šume nalaze, rast gljiva zavisi od kiše. Spomenimo još jestive reduše i jasenke koje se mogu jesti na mjestu branja, te bukovače koje rastu na panjevima. No, nisu sve gljive jestive, pa samim tim, dobro treba paziti šta se bere!

UG Bazen Benat / Kakanjlive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u