KakanjLive | Utorak, 19.01.2021. godine

Korona virus-Pridržavanje mjera u samoizolaciji

19.03.2020. - Samoizolacija je visoko efektivna mjera u sprečavanju nastanka zaraze i ima pravila kojeh se treba strogo pridržavati

samoizolacija

Obaještavamo javnost da na području općine Kakanj nema registrovanih slučajeva oboljelih od COVID-19 koje uzrokuje novi Korona virusa, s tim da je trenutno 313 osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor i Higijensko epidemiološka služba JU „Dom zdravlja“ Kakanj je u stalnom kontaktu s tim građanima gdje im se prati zdravstveno stanje i daju sve neophodne smjernice i instrukcije za zaštitu ličnog i kolektivnog zdravlja.

Važna je samoizolacija, ozbiljnost i odgovornost

Samoizolacija je visoko efektivna mjera u sprečavanju nastanka zaraze. Samoizolacija, samo joj ime kazuje šta suštinski znači, i u njoj nema i ne smije biti nikakvih oblika kontakata. Javljaju se sporadične priče pojedinaca tipa "samo ću malo prošetati" i slično. Ovo samo može biti uzrok da svi obolimo, znači, nema kontakata i nema šetnji onih koji su u samoizolaciji. Nema kontakata ni sa porodicom: otac, mati, djeca, supruga itd... Suštinski, niko nije siguran, ali uz primjenu preventivnih mjera: pranjem i dezinfekcijom ruku, nediranjem rukama lica, usta, nos, oči, izbjegavanjem javnih skupova i socijalnih bespotrebnih kontakata, kašljanjem ili kihanjem sa zaštitom daje se veliki doprinos mogućnosti smanjenja nastanka zaraze. U ovakvom epidemiološkom stanju potrebno je da smo svi odgovorni i dovoljno je samo mala nepažnja da imamo veoma teške posljedice za sve nas. Potrebna nam je potpuna odgovornost i ozbiljnost.

Pridržavanje svih uputstava

Molimo građane, a pogotovo građane koji spadaju u neku rizičnu grupu (pacijenti sa hroničnim oboljenjima, starije osobe, djeca, trudnice i sl) da se pridržavaju svih uputstava i smjernica koje se svakodnevno emituju putem medija, te da obustave izlaske iz svojih domova. Ukoliko imaju potrebu za lijekovima to mogu učiniti pozivajući svoju ambulantu porodične medicine gdje će im biti propisana terapija i dati savjeti za daljnje postupanje.
Apelujemo na građane da se ponašaju savjesno i odgovorno zbog ozbiljnosti novonastale epidemiološke situcije, te da svi poštujemo izdate mjere i saopštenja kako bi se spriječio mogući nastanak zaraze. Posebno apelujemo na građane koji su bili u područjima gdje je registrovan novi Korona virus da se pridržavaju mjera samoizolacije, jer na taj način čuvaju svoje i zdravlje drugih ljudi. Ako je pojedincu određena mjera samoizolacije to podrazumijeva potpuno obustavljanje bilo kojeg oblika kontakta (rukovanja, zagrljaji, neposredni razgovori licem u lice, izlazak do prodavnice i sl) i boravak u prostroiji u kojoj neće ulaziti druga osoba. Samoizolacija je najefektivnija mjera da se spriječi mogućnost nastanka zaraze, te vas još jednom molimo da se navedene mjere upotpunosti pridržavate u periodu od 14 dana.

Brojevi telefona

Svi naši sugrađani koji su došli iz zemalja ili regija gdje je registrovan novi Korona virus/COVID-19 treba da se prijave putem telefona i da izvrše registraciju i prijavu svog boravka na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/460-950, 032/460-958 ili 124, gdje će dobiti potrebne instukcije o daljnjem postupanju.
Apelujemo na naše sugrađane da ne podliježu mnogim zabludama i neistinama u vezi novonastale epidemiološke situacije, jer su mediji preplavljeni mnogim neistinitim i lažnim tekstovima o novom Korona virusu i oboljenju koje on izaziva/COVID-19.

Najbitnije u svemu jeste da pokažemo svi zajedno svoju društvenu odgovornost i da poštujući predložene preventivne mjere (redovna higijena, pranje i dezinfekcija ruku, izbjegavanje masovnih okupljanja, provjetravanje prostorija u kojima boravimo, kihanje ili kašljanje u maramicu i sl) sačuvamo svoje i zdravlje drugih ljudi.

KakanjLive/Dom zdravlja Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u