KakanjLive | Četvrtak, 16.07.2020. godine

Koncertne večeri u Kraljevoj Sutjesci

24.06.2018. - Prvo je, povodom Svjetskog dana muzike, u Kraljevoj Sutjesci koncert održao jedan od najboljih bosanskohercegovačkih pijanista Bartolomej Stanković, a zatim je sljedeće večeri Crkva sv. Ivana Krstitelja bila domaćin koncerta učenika osnovnih škola iz Žepča i Zenice, odnosno odjeljenja ovih škola iz Kraljeve Sutjeske i Kaknja – sve zahvaljujući ljudima koji znaju i prepoznaju prave ljudske i društvene vrijednosti

ucenicisutjeskaUčenici područnih odjeljenja muzičkih škola iz Žepča i Zenice u Kraljevoj Sutjesci i Kaknju

U okviru proslave patrona samostana i župe Sv. Ivana Krstitelja, u Franjevačkiom samostanu u Kraljevoj Sutjesci, 21.6.2018. godine održan je koncert bh. pijaniste Bartolomeja Stankovića, a istim povodom dan kasnije 22.6.2018. godine održan je koncert Glazbene škole “Katarina Kosača Kotromanić” Žepče – područni odjel Kraljeva Sutjeska. Gosti koncerta su bili učenici Osnovne muzičke škole Zenica-područno odjeljenje Kakanj.

U dva dana, dva muzička koncerta, u drevnoj Kraljevoj Sutjesci, učinili su ovu kraljevsku dolinu životnom na poseban način, sa duhovnošću kroz umjetnost muziciranja, predstavljajući posjetiteljima Bartolomeja Stankovića - mladog čovjeka koji je visoko cijenjen na pozornicama, bez obzira da li svoje majstorsko savršenstvo pokazivao u Visokom, gdje je odrastao i počinjao veliku muzičku naobrazbu ili u Beču gdje je prihvaćen kao svaki drugi svjetski majstor na klaviru ali i kao bosanskohercegaovački ambasador multikuluralnog života koji je nastajao u kakanjskoj dolini kraljeva.

Samo 24 sata poslije koncerta Bartolomeja Stankovića u crkvi Sv. Ivana Krstitelja, nastupili su mnogo mlađi muzičari, ali muzičari koji su počinjali i kao Bartolomej. Oni su svoje prve muzičke sate počeli pohađati u istim godinama kao i danas profesor Stanković koji je u njihovim godinama od svoje mame na poklon za rođendan dobio „prvi sat na klaviru“. Danas u muzičkom svijetu, od Visokog do Beča, Bartolomej ima posebno vrednovano mjesto koje unaprjeđuje i vremenom podiže za skalu više. Njegovim putem krenut će i polaznici odjeljenja Glazbene škole “Katarina Kosača Kotromanić” Žepče – iz područnog odjela Kraljeva Sutjeska koje u Samostanu djeluje već 24 godine. Četvrta je godine kako i u Kaknju djeluje područno odjeljenje Osnovne muzičke škole Zenica. Muzicirali su na istoj sutješkoj sceni na kojoj i Bartolomej. Njihov koncert je održan pod nazivom Radost života, a generalni pokrovitelj bila je Općina Kakanj i načelnik Nermin Mandra. Isto je pokroviteljstvo imao i docent na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu Bartolomej Stanković. Ostalim vidovima sponzorstva koncert su podržali: Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i kakanjske firme: Delibašić Poliuretani, AB Petrol, DSM i Tvornica cementa.

plakatkoncertPlakat koncerta Bartolomeja Stankovića koji je održan u Kraljevoj Sutjesci

Ovaj tekst koliko god je nastao sa namjerom da se objavi održavanje ova dva koncerta u Kraljevoj Sutjesci, još više nastaje sa namjerom da se istaknu firme, ljudi, institucije koje uvažavaju, cijene i poštuju vrijednosti kulture uopšte i vrijednosti muzičke umjetnosti. Bez njih ovakvi koncert i ovakvi talenti u društvu koje sve manje cijeni ove i slične vrijednosti teško da bi se održavali i teško da bi nastajali.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u