KakanjLive | Srijeda, 03.03.2021. godine

Kobilica-Moja najveća želja je da Rudar uđe u Premijer ligu BiH

03.01.2019. - Kapiten kakanjskog Rudara, Belmin Kobilica je u razgovoru za naš portal rekao kako mu je najveća želja da sa Rudarom izbori plasman u elitni rang bh nogometa

0000 03.01

Kakanjski Rudar je polusezonu u Prvoj ligi Federacije BiH okončao na petoj poziciji sa 26 osvojenih bodova, a da nije bilo četiri domaća poraza zeleno-crni bi bili u korak sa vodećim dvojcem, Veležom i Olimpikom koji će se na proljeće boriti za prvu poziciju i plasman u Premijer ligu BiH.

Jedan od ključnih igrača Rudara u prvih 15 kola bio je kapiten Belmin Kobilica. Ponajbolji veznjak u Prvoj ligi Federacije BiH je u 13 utakmica postigao tri gola. Kobilica je u razgovoru za naš portal potvrdio kako nije zadovoljan ličnim učinkom, ali da je zadovoljan rezultatima ekipe. Sa kapitenom Rudara smo razgovarali i o omladinskom pogonu zeleno-crnih, treneru Fadilu Hodžiću, ali i ciljevima Rudara u drugom dijelu sezone.

Prvi dio sezone okončali ste na petom mjestu sa 26 osvojenih bodova. Da li ste zadovoljni rezultatima ekipe ?

Mislim da možemo biti zadovoljni polusezonom. Imali smo priliku u nekim utakmicama da osvojimo i koji bod više, ali je izostala sportska sreća.

Upisali ste četiri domaća poraza. Šta je razlog nešto lošijih partija na domaćem terenu?

Sigurno je nedostajalo više volje i borbenosti pred domaćom publikom. Nekada olako upišete unaprijed bodove. Nijedan protivnik se ne smije podcijeniti. U gostima volje, borbenosti i motiva nije nedostajalo. Hrabro smo igrali i osvajali bodove i upisali samo jedan poraz. Da smo bili bolji na domaćem terenu sada bi bili u korak sa Olimpikom i Veležom.

Da li ste zadovoljni ličnim učinkom u prvih 15 kola?

Apsolutno sam nezadovoljan ličnim učinkom. Moje igre moraju biti na daleko višem nivou u drugom dijelu sezone. Radit ću na tome da sve svoje greške u narednom periodu ispravim, a siguran sam da će onda i rezultati ekipe biti mnogo bolji.

Okosnicu tima čine igrači iz domaćeg pogona. Kao rijetko koji sportski kolektiv u BiH imate igrače iz omladinskog pogona koji mogu adekvatno odgovoriti zadatku igranja u Prvoj ligi Federacije. Da li je to potvrda da se jako dobro radi sa omladinskim kategorijama?

U svim omladinskim selekacijama Rudara se radi sjajno, profesionalno. Treneri su profesionalci, bivši igrači Rudara koji vole svoj posao. Svoj posao rade sa puno ljubavi i pažnje i onda je logičan slijed događaja da će neko od mladih momaka uskočiti među 11 u seniorskom pogonu.

Nekoliko mladih igrača je u prvom dijelu sezone pokazalo zavidan kvalitet. Ko se po vama najviše izdvojio od ovih golobradih mladića?

Svoju priliku na najbolji mogući način iskoristio je Sedad Subašić koji je već sada pokazao da je igrač za prvi tim. Taj momak posjeduje ogroman potencijal. Vjerujem da je pred njim blistava karijera. Nadam se da će mnogi dječaci ići njegovim putem u budućnosti.

Važite za jednog od najboljih veznjaka lige. Da li ima ponuda od drugih klubova? Da li sebe i dalje vidite u Rudaru?

Ponuda je bila u proteklih mjesec dana, ali ništa što bi zadovoljilo mene i Klub. Ostajem i dalje u Rudaru, to je sigurno.

Očekivanja od drugog dijela sezone?

Nastojat ćemo da održimo kontinuitet dobrih igara i da zadržimo okosnicu ekipe gdje bi uz nekoliko pravih pojačanja iduću sezonu mogli razmišljati o Premijer ligi.

Rudar je najstariji prvoligaš. Koliko je realno očekivati da se Klub plasira u viši rang takmičenja?

Klub kao Rudar za svoju stotu godišnjicu zaslužuje da igra Premijer ligu BiH. To je moja najveća želja. Nadam se da ćemo svi dati svoj maksimum kako bi mogli svjedočiti jednoj lijepoj priči koju svi navijači u ovom gradu čekaju, a ja se nadam da ćemo ih obradovati i uvesti Rudaru u Premijer ligu.

Da li neko može ugroziti Velež na prvoj poziciji u nastavku sezone?

Mnogo bodova je u igri u 15 kola. Vjerujem da Olimpik može biti prepreka Veležu koji je igrao najljepši nogomet u prvom dijelu sezone. Vrijeme će nam pokazati da li Olimpik može ugroziti Velež. Teško je bilo što prognozirati danas, posebno rezultate u Prvoj ligi Federacije BiH.

Možete nam nešto više kazati o treneru Fadilu Hodžiću?

Trener Hodžić je profesionalac, čovjek koji daje 100% od sebe za klub. Ima ogromno znanje koje je stekao kroz karijeru i iz dana u dan nastoji da to znanje prenese na nas. Veliki je motivator i ekipa je mnogo napredovala uz njega.

E.Škulj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u