KakanjLive | Petak, 18.06.2021. godine

Ko i zašto podržava četnički pokret

11.03.2019. - Ravnogorski četnički pokret je zvanično registrovana organizacija koja djeluje u BiH, Srbiji i Crnoj Gori Historičar Milivoj Bešlin odgovara na pitanje - Zašto i vlast i opozicija u RS podržava četničko okupljanje

milivojbeslinHistoričar: Milivije Bešlin

Izdvojeno.ba

Historičar Milivoj Bešlin iz Novog Sada rekao je da u Republici Srpskoj, entitetu u BiH, ne postoji opozicija u smislu ideološkog koncepta te da i političke partije izvan Dodikovog SNSD baštine vrijednosti koje baštini i sam Dodik.

„Radi se o totalitarnom modelu koji tu vlada, a zasnovan je upravo na ideologiji koja je promovirana danas u Višegradu“, rekao je Bešlin, komentarišući činjenicu da niti jedna politička partija iz Republike Srpske, računajući i opoziciju, danas nije osudila postrojavanje četnika u Višegradu.

Pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu obilježili su godišnjicu hapšenja četničkog generala i ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića.

Četnici su se u nedjelju ujutro postrojili u centru Višegrada, odakle se čula pjesma „Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina.“ Američka i Britanska ambasada u BiH su reagirale pozivajući institucije da „poduzmu potrebne korake, pozabave se ovim prijetnjama i pozovu na odgovornost.“

Bešlin je rekao da nije ni očekivao da će doći do reakcije iz RS-a na četničko postrojavanje, jer, kako je rekao, politika u tom dijelu zemlje sama promoviše da je entitet nastao 9. januara 1992. godine, kada su počinjeni mnogo zločini, dok odbacuju obilježiti dan kada je entitet priznat 1995. godine u Dejtonu. 

Ravnogorski četnički pokret je zvanično registrovana organizacija koja djeluje u BiH, Srbiji i Crnoj Gori

cetniciNaredba iz 2013. godine o kompletiranju spiskova članova Pokreta sa činovima u vojsci i policiji u periodu 91-95

Ravnogorski četnički pokreti iz BiH, Crne Gore, Srbije i dijaspore ujedinili su se na kongresu održanom u maju 2005. godine. Ovo ujedinjenje, indikativno je, dogodilo se baš u godini kada je BiH dobila zajedničke OS BiH, odnosno kada je provedena reforma vojske i policije.

Ravnogorski četnički pokret kao zvanično registrovana organizacija djeluje na teritoriji Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. U Bosni i Hercegovini je registrovan pod nazivom Ravnogorski pokret otadžbine Srpske.

Ravnogorski pokret otadžbine Srpske u BiH ima osam okruga. Predsjednik okruga Posavine i Trebave je Živko Sekulić, a na čelu hercegovačko-romanijskog okruga je Nedeljko Kokošar. Predsjednik podrinjskog okruga je Novak Mičić, a okruga za Semberiju i Majevicu Trivo Lukić. Na čelu dobojsko-ozrenskog okruga je Jovo Vukeljić, a okruga Lijevče-Kozara-Motajica Slobodan Marić Dalton.

Predsjednik zamijsko-janjskog okruga je Dušan Sladojević, a okruga za Krajinu Miloš Morava.
Jovo Vukeljić je ujedno i predsjednik Ravnogorskog pokreta za BiH, Srbiju i Crnu Goru, a Dušan Sladojević je i predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske.
Ravnogorski pokret u Bosni i Hercegovini ima izuzetno razvijene veze i saradnju sa dvije klasične fašističke organizacije koje su registrovane u Srbiji i to “Obraz” i “Pokret 1389” i gotovo sve akcije i skupove zajednički organizuju.Prema nekim izvorima, i “Obraz” i “Pokret 1389” imaju svoje ćelije u Banja Luci, Bijeljini, Doboju i nekim drugim gradovima u Republici Srpskoj.

I ove su se godine Ravnogorci okupili u Višegradu, orgijali, divljali, prijetili nekim novim klanjima, krvavom Drinom, i sve to naravno uz gusle.
Ako nekome nije bilo jasno do sada kako to da zakon o zabrani djelovanja fašističkih organizacija nije dobio podršku u Parlamentu BiH, valjda jeste nakon ovog 10. marta 2019. godine. Zašto bi se zabranilo kada Ravnogorski pokret, kao produžena ruka političkih stranaka iz RS demonstrira i javno radi ono što oni ne smiju.

Uzaludna su sva današnja “oštra” saopštenja političkih stranaka i izjave zvaničnika, jer zakona nemamo! I svake godine u martu ponavljat će se iste slike čentičkih orgijanja iz Višegrada, jer su oni zvanično registrovana organizacija upisana u sudski registar.

Ali, zato su “sigurnosne službe u BiH” Abu Hamzu držale više od sedam godina zatvorenog u Imigracionom centru, jer je “prijetnja po nacionalnu sigurnost” ove zemlje, iako niko ni do danas nije saznao zašto. Čovjeku niti se sudilo, niti je optužen, niti je vođen sudski postupak protiv njega.

Izdvojeno.ba

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u