KakanjLive | Subota, 16.01.2021. godine

KLIZIŠTE-Odlučeno da se evakuiše trinaest domaćinstava

09.03.2017. - Aktiviranim klizištem u naselju Karaula kod Kaknja pogođeno 13 domaćinstava

klizistekaraula

"Nakon što je stigla dojava o pojavi klizišta na lokalitetu Malješ, iznad regionalnog puta kod skretanja za Karaulsko Polje, Općinski štab civilne zaštite Kakanj odmah je izašao na teren, poduzeo promptne mjere, a nakon toga održao i hitnu sjednicu na kojoj je usvojena Odluka o proglašenju stanja nesreće na ograničenom području, te mjerama koje treba poduzeti u ovoj situaciji", saopćeno je iz Općine Kakanj.

U cilju preventivne zaštite stanovništva koje živi u podnožju lokaliteta na kojem se pojavilo klizište, odlučeno je da se se evakuira 13 domaćinstava iz dva stambenih objekata i dva druga objekta, što je ukupno 50 osoba.

"Na osnovu nalaza geologa poduzet će se interventne mjere angažiranjem mehanizacije sa ciljem rasterećenja klizišta, te smanjenja ili otklanjanja sigurnosnog rizika", navode iz Općine.

Služba civilne zaštite Kakanj će pomoći svim porodicama pri evakuaciji. Na osnovu obavljenog razgovora, utvrđeno je da će se porodice smjestiti kod rodbine.

Općinski štab civilne zaštite Kakanj odmah je naredio da se ukloni sve što predstavlja opterećenje na mjestu gdje je locirano čelo klizišta.

U momentu aktiviranja klizišta tri veća kamena su se kotrljala i udarila u stambene objekte na kojima je nastala manja materijalna šteta na fasadi.

Porodice će se smjestiti kod rodbine, a Služba civilne zaštite će svim porodicama pružiti pomoć. Onima koji nisu u prilici da se smjeste kod rodbine Općina Kakanj će platiti smještaj u motelu.

Na terenu su kakanjski vatrogasci i policija, a u pripravnosti su i ekipe za pružanje hitne medicinske pomoći.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u