KakanjLive | Nedjelja, 28.11.2021. godine

Kineski rover na Marsu

21.05.2021. - Kineski rover se provozao površinom Marsa, poslao i prve fotografije

mars2Motorizirani kineski rover kojim se upravlja na daljinu prošao je 21.5.2021.  kroz rampu sonde te se spustio na površinu Crvenog planeta.

Zhurong, nazvan po mitskom kineskom bogu vatre, vozio se površinom Marsa u 10:40 po pekinškom vremenu, prema postu na službenom kineskom profilu rovera na društvenim mrežama.

Kina se ovaj mjesec pridružila SAD-u kao jedina nacija čija su se vozila kretala po Marsu. Bivši Sovjetski Savez je spustio vozilo 1971. godine, no izgubio je s njim komunikaciju nekoliko sekundi kasnije.

Zhurong koji teži 240 kilograma, ima šest znanstvenih instrumenata, uključujući i topografsku kameru visoke rezolucije, proučavat će zemlju i atmosferu površine Crvenog planeta.

Pogonjen na solarnu energiju, Zhurong će također tražiti znakove drevnog života, uključujući i bilo kakvu podzemnu vodu i led, koristeći radar, tijekom svoga 90-dnevnog istraživanja površine Marsa.

mars3

Kineska bespilotna letjelica Tianwen poletjela je s južnog kineskog otoka Hainana u srpnju prošle godine. Nakon više od šest mjeseci putovanja, Tianwen-1 je stigao do Crvenog planeta u veljači, te se otad tamo nalazi u orbiti.

Prve fotografije koje je snimio rover objavila je u srijedu Kineska svemirska agencija.

Tianwen-1 bio je jedna od tri sonde koje su stigle do Marsa u februaru

Američki rover Perseverance spustio se 18. Februara u veliku depresiju zvanu Jezero, više od 2000 kilometara udaljenu od Utopije Planitije.

Hope - treća letjelica koja je pristigla u februaru  - nije dizajnirana da sleti. Poslali su je Ujedinjeni Arapski Emirati, orbitira iznad Marsa, skupljajući podatke o vremenu i atmosferi.

Perseverance i Zhurong su među tri robotska rovera koji djeluju na Marsu. Treće je NASA-in Curiosity, koji je sletio 2012. godine.

NASA-in InSight, koji je 2018. godine sletio na površinu planeta kako bi istraživao njezinu unutrašnjost, stacionarni je modul.

HINA

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u