KakanjLive | Nedjelja, 07.03.2021. godine

Kapo najavljuje bolje igre Rudara

19.02.2016. - Nakon šest godina na kormilo Rudara ponovo je došao Nijaz Kapo, kojem je ovo četvrti povratak na klupu kakanjskog prvoligaša u kojem je kao igrač i trener proveo blizu tri decenije.

nijazkapo
Nijaz Kapo, trener Rudara

U međuvremenu je vodio Mladost, s kojom je za tri godine osvojio dvije titule i iz Druge lige stigao do historijskog uspjeha, plasmana u Premijer ligu,što je , kako kaže,kruna njegove trenerske karijere. U Rudar se vratio nakon šestomjesečnog odmora s ciljem i željom da taj uspjeh ponovi.

-Nisam mogao odbiti poziv novog vodstva Rudara,koje ima velike ambicije.Znam da me čeka težak zadatak, ali ja se ne plašim izazova. Ne mogu garantirati da ćemo brzo vratiti Rudar na stare staze uspjeha, ali ništa nije nemoguće. Atmosfera je pozitivna, pušu neki novi vjetrovi,klima u klubu i oko kluba je povoljna i na meni i igračima je da igrama i rezultatima opravdamo očekivanja,kaže novi-stari trener Rudara Nijaz Kapo.

Jeste li zadovoljni dosadašnjim tokom priprema?

-Već na prozivci (10.januara,op.a) osjetio sam vedru atmosferu. Nova Uprava se maksimalno angažirala, dosta toga je promijenjeno i pomaci su vidljivi u svakom pogledu. Mnogo nam je značio i šestodnevni boravak na Ponijerima gdje smo obavili bazični dio priprema.Radimo punom parom, bez obzira na loše vremenske uvjete i nedostatak pomoćnog terena.Svakodnevno odlazimo u Visoko gdje treniramo na terenu s plastičnom podlogom, a koristimo i teren NK Zmaj u B.Mahali, koji je u dosta dobrom stanju. Problem jedino predstavlja „vozarenje“,ali šta je tu je.Bitno je da odrađujemo plan i program i da ćemo spremni dočekati nastavak prvenstva.

Odigrali ste i četiri kontrolne utakmice.Kakvi su dojmovi?

-S obzirom na velike promjene u igračkom kadru, ove utakmice su mi poslužile da provjerim sve kandidate i selektiram ekipu.Na okupu imamo 27 igrača i skoro sve pozicije su duplirane.Izuzev meča protiv Radnika u Hadžićima (0:0),u preostale tri utakmice odigrali smo dosta dobro, posebno na terenu u Visokom protiv Novog Travnika (3:0) i Bosne Sema (3:1).Odnosom i zalaganjem igrača sam zadovoljan, kao i igrom odbrane koja je primila samo jedan gol ! Bez obzira što smo dali 11 golova, ne mogu reći da je realizacija učinkovita i tu tragamo za pravim rješenjima.

Kako su se uklopili novi igrači.Jesu li opravdali epitet pojačanja?

-Doveli smo ciljana pojačanja. Neki imaju premijerligaško iskustvo (Bojan Jović, Arnel Delić, Šerif Hasić, Sanel Alić, Anel Salković, Dženis Huseinspahić,op.a) i naravno da se od njih očekuje da budu nosioci igre. Neosporno je da imaju kvalitet, da su podigli nivo igre, ali tek u prvenstvu će se vidjeti koliko doista vrijede i jesmo li pogodili s njihovim dovođenjem. Ja vjerujem da ćemo igrati značajnu ulogu i igrama i rezultatima vratiti gledatelje, što nam je primarni cilj.Nogomet se igra zbog gledatelja i meni će najveće zadovoljstvo biti ako tribine budu pune kao nekada. Nepotcjenjujem ostale klubove, ali Rudar je bio i ostao simbol Kaknja i to ova generacija mora znati i igrama povratiti izgubljeno povjerenje navijača koji su željni kvalitetnih igara i uspjeha.

Može li Rudar pomrsiti račune kandidatima za naslov prvaka?

-Mi ćemo dati sve od sebe da osvojimo što više bodova.Na svakoj utakmici ćemo ići na pobjedu,nema kalkulacija.Ovaj tim ima snage i kvalitete da se ravnopravno nosi sa svim protivnicima i ja vjerujem da ćemo opravdati očekivanja Uprave i navijača.Gdje ćemo završiti sezonu ne mogu reći, ali mogu garantirati da ćemo biti maksimalno spremni i dati sve od sebe da vratimo navijače i budemo hit proljetne sezone,riječi su Nijaza Kape.

Na Bilinom polju protiv Čelika

Nakon četiri kontrolne utakmice sa tri drugoligaša Rudar Zenica (5:0), Radnik Hadžići (0:0), Bosna Sema (3:1) i prvoligašem iz Novog Travnika (3:0), „Zeleno-crni“ u subotu (14,30) na Bilinom polju igraju protiv Čelika. Bit će to prava provjera za Kapine izabranike, među kojima, nažalost neće biti ozlijeđenih Arnela Delića i Anela Salkovića, te gripoznog kapitena Zlatana Gafurovića, koji su već desetak dana van trenažnog procesa.
Poslije utakmice sa Čelikom, ekspedicija Rudara će u nedjelju otići na sedmodnevne pripreme u Hercegovinu.Smještaj je rezerviran u apartmanu „Borik“na stadionu FK Bjelopoljac, na čijem terenu će trenirati. Planirane su tri kontrolne utakmice od kojih će dva protivnika biti prvoligaši Branitelj u Rodoču i Sloga u Ljubuškom.

Mato Komšo/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u