KakanjLive | Petak, 22.01.2021. godine

Kako pravilno glasati

06.10.2018. - Na glasačkom mjestu dobit će te četiri glasačka lista, važno je pravilno glasati kako bi što manje bilo nevažećih glasačkih listića

kakaoglasati

Ukoliko glasate u Federaciji Bosne i Hercegovine, dobit ćete četiri glasačka listića - jedan za izbor člana Predsjedništva BiH, drugi za zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, treći za zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH i čestvrti za zastupnike u skupštini kantona u kojem glasate.

Na glasačkom listiću za izbor bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva naći će se imena kandidata iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, a vaš će glasački listić biti važeći ako na glasačkom listiću odaberete i glasate za samo JEDNOG kandidata. Drugim riječima, nemoguće je glasati i za hrvatskog i za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Samo za jednog kandidata.

Na glasačkim listićima za Zastupnički dom Parlamenta BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH i skupštine kantona naći će se imena iz reda svih triju konstitutivnih naroda.

Vaš će glasački listić biti važeći ako:
- Označite kvadratić pokraj naziva samo jedne političke stranke ili koalicije ili nezavisnog kandidata
- Označite kvadratić pokraj naziva samo jedne političke stranke ili koalicije i odaberete onoliko kandidata s te liste koliko god želite
- Označite kvadratić pored imena jednog ili više kandidata sa samo jedne odabrane liste političke stranke ili koalicije

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u