KakanjLive | Četvrtak, 16.07.2020. godine

Kako doći do blagostanja društva i pojedinca

02.03.2017. - U sebi trebamo tražiti i pamet i snagu kako bi išli prema prema blagostanju, poruka je predavanja profesora Anisa Bajraktarevića, održanog u Gradskoj biblioteci povodom Dana nezavisnosti BiH

U Gradskoj biblioteci, povodom Dana nezavisnosti održana je promocija knjige profesora Anisa Bjaraktarevića pod nazivom „Geopolitika Evropa Sarajevo 100 godina poslije“. Moglo bi se prije reći da je to bilo reprezentativno predavanje na ovu temu sa promocijom knjige. U okviru toga moglo se čuti mišljenje i o njemu razgovarati kroz pitanje - Gdje je BiH danas u odnosu na vrijeme gdje se u geopolitičkom smislu nalazila prije 25 godina? 

Profesor je proteklih 25 godina ocijenio kao godine bez koncepcijskog kretanja i sa pogledom u retrovizor. Bjekstvo iz ovakvog stanja, prema mišljenju večerašnjeg gosta je u Evroatlantskim integracijama koje ne trebaju biti cilj, nego sredstvo da se dođe do blagostanja pojedinca i zajednice.

- Na tom putu ne treba tražiti savjet dalekog i stranog faktora nego u sebi trebamo naći i pamet i snagu koristeći sve što imamo i ono što nas je krasilo.Mi smo imali povijesnih uzleta i ne trebamo gledati u tuđe prostore da bi ih ponovo pravili, rekao je između ostaloga profesor Bajraktarević.

Direktor Gradske biblioteke Kakanj, Senad N. Čišija je rekao da je ova ustanova još jednom povodom nekog od praznika ispunila jednu od svojih osnovnih funkcija:

- Iskoristili smo još jednu priliku da se govori o Bosni i Hercegovini. Da se govore neke istine koje šira javnost ne poznaje. Danas je to važno. Važno je da otvorimo oči i pronalazimo snage kako bi smo prema sebi bili dobri, kako je večeras govorio i profesor Bajraktarević, riječi su direktora Biblioteke.

Profesor Bajraktarević se odrekao honorara za održano predavanje, a u Gradskoj biblioteci su odlučili da taj iznos daruju Sindikatu Rudstroja.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u