KakanjLive | Petak, 03.07.2020. godine

Kakanjsko-turski bratski susreti

14.04.2016. - Brojna delegacija privrednika iz općina Aliağa, Menemen i Foça smještenih u provinciji Izmir u Republici Turskoj, boravila u višečasovnoj posjeti Općini Kakanj

Dolasku u Kakanj, prethodio je poslovni susret sa prezentacijom potencijala Bosne i Hercegovine i Republike Turske u Privrednoj/gospodarskoj komori Federacije BiH, gdje je domaćin gostima iz Turske bio predsjednik Komore Mirsad Jašarspahić. Prijatelji iz provincije Izmir u Kakanj su stigli nešto iza 13,00 sati, a domaćin susreta u zgradi Općine Kakanj bilo je Udrženje poslodavaca Općine Kakanj.

Mandra: Želimo da u Kaknju nađete poslovne interese

Predsjednik Udruženja poslodavaca Općine Kakanj Mensur Muftić otvorio je razgovore sa dragim prijateljima iz Republike Turske, predstavlajući udruženje kakanjskih poduzetnika i Centar za podršku biznisu.Zatim je načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra pozdravio goste:
- Jako se radujem vašoj posjeti. Neočekujem da ćemo ovdje napraviti velike poslovne dogovore, bar ne danas, ali sama posjeta privrednika bratske Turske i bratske općine Aliağa za nas znači mnogo.Naša saradnja do sada se odvijala na kulturnom planu. Naša kulturnoumjetnička društva bila su poveznica i prethodnica onoga što mi očekujemo, a to je privredna saradnja.Bićemo jako obradovani ako u Kaknju nađete vaše poslovne interese, ali ako ih i ne nađete uvjek ćete biti dragi gosti i uvijek ćemo vam se radovati.

007Adnan Saka, predsjednik Trgovačke komore Aliağa

Obostarnim inicijativama do konkretnih projekata

Adnan Saka, predsjednik Trgovačke komore Aliağa, istakao je da ovakvi susreti mogu dati rezultate samo uz nastavak obostranih inicijativa:
- Prije dvije godine kada smo imali jedan zajednički sastanak nismo mogli pretpostaviti da ćemo napraviti ovakav susret. Bio je to iznenedani, neočekivani sastanak i nismo mogli govoriti o detaljima saradnje.Shvatili smo, poslije razgovora sa gospodinom Kemalom Baysakom, da imamo puno sličnosti, da je naš način života veoma sličan i da to otvara mogućnosti za plodnu saradnju.Mislimo da se ta saradnja može ostvariti kroz udrženja kao što su privredne komore i udruženja poslodavaca.Nekada se čini da ovakvi susreti neće donijeti konkretne projekte, međutim ako se nastavi sa obostranim inicijativama onda dođe i do rezultata.Očekujem da se uskoro vidimo u našem gradu, u našoj komori.

008Yilmaz Güral, Predsjednik Izvršnog odbora privredne komore Menema

Dosta nas ima porjeklo iz ovih krajeva

Predsjednik Izvršnog odbora privredne komore Menema, Yilmaz Güral, je sa govornice između ostaloga rekao i ovo:
- Dosta nas ima porijeklo iz ovih krajeva.Posebno smo sretni što danas možemo vidjeti ta mjesta.Napravili ste jako lijepu zgradu Općine i na tome vam čestitam.Drago nam je što možemo upoznati vaše poduzetnike. Naša Foça (Foča) odakle dolazimo poznata je po stočartstvu a Izmir po turizmu.Općine Aliağa i Foça se zajedno predstavljaju. Ispred ovih općine pozivam vas da nas posjetite.

U ime Službe za privredu Općine Kakanj sa kakanjskim potencijalima i pogodnostima za investiranje goste iz Turske je upoznao Fadil Merdić. Poslije prezentacije od strane turskih privrednika bilo je interesovanja za pokretanje određenih djelatnosti u oblasti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, proizvodnji predmeta od drveta i uzgoju stoke.

Informacije vezane za interesovanja gostiju dali su općinski načelnik Nermin Mandra, predsjednik privredne/gospodarske komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić, predsjednik Udruženja poslodavaca Općine Kakanj Mensur Muftić, vlasnik firme Energy, Ferid Čaluk, te državni službenici Rešad Zaimović i Fadil Merdić.

Na kraju razgovora u zgradi Općine Kakanj domaćini i gosti su razmjenili prigodne poklone poslije čega su obišli Park prijateljstva, čija izgradnja je završena danas, podrškom privrednika Općine Aliağa u iznosu od 50 hiljada Eura. Načelnik Mandra iskoristio je ovu priliku i zahvalio se na ovoj donaciji iz Općine Aliağa.

Adib Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u