KakanjLive | Utorak, 26.05.2020. godine

Kakanjsko putujuće pozorište selu u pohode

29.11.2016. - U sali OŠ “Rešad Kadić” Brnjic izvedene dvije profesionalne pozorišne predstave

putujuciteatarPutujuće pozorište u sali OŠ “Rešad Kadić” Brnjic

Kakanjsko “Putujuće pozorište” u ponedjeljak 28. novembra  gostovalo je u Brnjicu gdje je u sali  OŠ “Rešad Kadić” izvelo dvije profesionalne pozorišne predstave, a upriličeno je i predavanje o kulturno-historijskoj baštini naših krajeva i historiji BiH o kojoj su govorile uposlenice Muzeja Kaknja.

Za mlađe učenike izvedena je predstava edukativnog karaktera “Pazi, zebra” koja na zabavan i duhovit način, kroz igru mladih glumaca, vodi u svijet pravila ponašanja u saobraćaju: od prelaska ulice i prepoznavanja osnovnih saobraćajnih znakova i signalizacije, preko ponašanja u sredstvima javnog prijevoza i drugim vozilima, pa do izgradnje pravilnog odnosa prema svim učesnicima u saobraćaju, posebno prema policajcima koji su tu da nam pruže pomoć i zaštitu. Glavne uloge u ovoj predstavi tumače glumci Mirza Bajramović i Zlatan Školjić.

Za starije razrede izvedena je pozorišna predstava “Kamenje” koja tretira maloljetničko i vršnjačko nasilje, ispituje uzroke i posljedice takvog ponašanja kod mladih koje najčešće proizilazi upravo od nerazumijevanja od strane okoline, nedovoljnog i najčešće nekvalitetnog razgovora sa djecom, koja su svakodnevno izložena fizičkom i verbalnom, a sve češće sajber nasilju u kome se superiornost u odnosu prema njima upravo dokazuje kroz primjenu sile. Cilj ove predstave je da stvori prostor za dijalog među pedagoškim i prosvjetnim radnicima, učenicima i odgojno-obrazovnim institucijama o maloljetničkom i vršnjačkom nasilju, većem razumijevanju mladih, te da animira sve odgovorne subjekte da pokreću ovakve i slične društveno korisne projekte namijenjene široj zajednici.

Po završetku predstave učenici su imali priliku da glasaju o tome jesu li dječaci krivi ili nisu i ako jesu kako ih kazniti? Ukupno 29 učenika se izjasnilo da dječaci nisu krivi, a 62 učenika da su krivi.

Nakon predstave učenici su imali priliku slušati predavanje o temi  “Izgradnja državnosti BiH” od strane uposlenice Muzeja Kaknja.

“Danas je bio poseban dan iz razloga što smo uspjeli izvesti dvije profesionalne predstave prvi put u Brnjicu, budući da zbog udaljenosti od naše Ustanove učenici sa ovog područja ne mogu stalno da posjećuju JU KSC Kakanj, a nama je  bilo posebno zadovoljstvo da usrećimo divnu djecu iz OŠ “Rešad Kadić”. U narednom periodu trudit ćemo se da mobiliziramo mnogobrojne sadržaje JU KSC Kakanj i da to bude naša redovna praksa”, rekao je Aldin Šljivo, direktor JU KSC Kakanj.

Finansijski pokrovitelj projekta “Putujuće pozorište” je Raiffeisen banka.

JU KSC KAKANJ

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u