KakanjLive | Ponedjeljak, 01.03.2021. godine

Kakanjski rastanak s Balaševićem

20.02.2021. - Od Panonskog mornara se opraštaju ljudi sa jugoslavenskih prostora. Među njima i Kakanjke i Kakanjci. Jedan facebook post, našeg sugrađanina Mirze Sarača posebno je slikovit i emotivan

displejnocTužnu vijest, o smrti Panonskog mornara, Federalna televizija, objavila je u dnevniku, uključivanjem u program, najboljeg poznavaoca istorije rok i pop muzike jugoslavaneskih prostora, novinara Amira Misirlića. Podsjetio je na Đoletove riječi pred sarajevski poslijratni koncert (1998): Đorđe je bio upozoravan da se na njega sprema atentat u Sarajevu. Onima koji su na taj način htjeli da ga zaustave Balašević je odgovorio: Ako bi se bilo gdje na mene spremao atentat ja bih se sklonio u Sarajevo. Tako je Đorđe i tada kao i mnogo puta prije i poslije uputio još jednu univerzalnu poruku o životu, međuljudskim ili međunarodnim odnosima u kojima treba da vlada ljubav, saradnja, tolerancija, zajednički život, bratstvo i jedinstvo ne kao ideološka, nego kao slobodarska kategorija jedinstva i ravnopravnosti i to od Francuske revolucije do vječnosti, do Sudnjeg dana.

Od prve vijesti da je Balašević fizički otišao u vječnost, gdje se besmrtnim djelima našao još za života, od Skoplja do Ljubljane, ex-Jugoslavija se oprašta od Novosađanina, građanina Svijeta, a čine to i građani Kaknja. Uz glavnu gradsku ulicu, na displejima, jutros je osvanuo In memoriam za Đorđa Balaševića. Oficijelno, Općina Kakanj na taj način saučestvuje u bolu i osjećanjima svi onih koji vole Đorđa i koji se od njega opraštaju.

Još sinoć sam pročitao post na facebook profilu jednog našeg sugrađanina, Mirze Sarača i sjetio se da su Đorđe i Mirza, prije više godina, bez ikakvog dogovora, sasvim slučajno, u ulici Jovana Cvijića u Novom Sada, spontano i neočekivano počeli međusobno upoznavanje i priču o Tri ratna druga i svim ostalim junacima iz Balaševićevog autorskog opusa. Zato me nije iznenadilo sve što je Mirza napisao. Bio je njegov veliki fan i sigurno jedini Kakanjac koji najbolje poznaje i najbolje tumači sve što je Balašević napisao i objavio. Odmah sam poželio da to prenesem na ovom portal i sam nevjerujući da je Pononski mornar zauvijek otplovio, nisam mogao.

Večeras u ovo subotnje veče, pored jednog od displeja s likom Balaševića, uz vječni kameni bosanskohercegovački biljg, Stećak, uz šetalište na Maloj ulici, na poziv KICK-a, Kakanjke i Kakanjci opraštaju se od Đorđa.

Večeras nisam mogao da ne prenesem, najslikovitije i najiskrenije ispisane riječi za Đorđa. Mirza je napisao:
- Nisi dao da nam lome Bagrenje, mada si odlično znao da u našem Soliteru fasada drži dok temelji klize... Molio si se Samo da rata ne bude, a onda ti je Čovek sa mesecom u očima pokazao da se probudila zverka ludila... Pokušavao si Svet pesmom spasti, znao si da je nemoguće, ali nisi odustajao jer si znao da je i Bogu prosto bilo krstimo l se ili klanjamo... Niko kao ti nije želio da ponovo Živimo slobodno i da bulevari Sveta pamte muziku naših koraka... U jednom trenutku smo zaista bili Nadomak Smisla, a nažalost danas smo samo Izbeglice iz Besmisla...Za to vrijeme, čini se onako usput, kao od šale, napisao si naše najljepše ljubavne stihove i brojne životne priče propalih boema, loših djaka, neuspjelih fudbalera, legendarnih kockara i pijanica, uveseljavao nas i dovodio do suza...Hvala ti Djole za sve. P.S. Najveći si koji je ikad živio na prostoru koji se nekad zvao Jugoslavija...

mirza-djole

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u