KakanjLive | Subota, 30.05.2020. godine

Kakanjski poziv na provjeru sigurnosti puteva uz rijeke

10.01.2018. - Poziv nadležnim organima za upravljanje putevima u BiH da izvrše provjeru sigurnosti saobraćaja na putevima uz riječne tokove

kamionnakrovu
Udruženje „Centar za sigurnost u saobraćaju i mobilnost“ (CSSM) poziva nadležne organe za upravljanje putevima u Bosni i Hercegovini da izvrše provjeru sigurnosti na postojećim magistralnim i regionalnim putevima (RSI – Road Safety Inspection) uz riječne tokove. 

Poznato je da stanje sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH nije zadovoljavajuće, jer u prosjeku svaki dan jedna osoba pogine, a 29 osoba biva povrijeđeno. Osim ličnih trauma, boli i patnji koje podnose pojedinci i njihove porodice, ogromni su i ekonomski gubici uzrokovani saobraćajnim nezgodama. Procjenjuje se da se ovi ekonomski gubici u BiH približavaju iznosu od 1,5 milion eura dnevno, uključujući smrtne posljedice, povređivanja, materijalnu štetu i gubitak tržišne i porodične produktivnosti.

kauto-rijeka-prevrnut

Učestale nesreće na putevima uz riječne tokove

U posljednjih nekoliko godina učestale su saobraćajne nezgode na putevima koji se pružaju uz riječne tokove (Bosna, Vrbas, Lašva, Drina...) Posljedice tih saobraćajnih nezgoda su u većini slučajeva fatalne za osobe koje upravljaju vozilom kao i za osobe koje se nalaze u vozilu jer dolazi do pada vozila u riječne tokove i utapanja tih osoba.
Zakonska obaveza organa nadležnog za upravljanje putevima je: „... DA JE DUŽAN POSTOJEĆE PUTEVE PODVRGNUTI SISTEMU PROVJERE SIGURNOSTI (RSI)“. Ovaj sistem provjere podrazumijeva nezavisan postupak provjere elemenata postojećeg puta i to kako u pogledu tzv. „aktivnih elemenata sigurnosti saobraćaja“ tako i u pogledu tzv. „pasivnih elemenata sigurnosti saobraćaja“. Aktivni elementi odnose se na one elemente puta koji doprinose uzroku ili uzrokuju događanje saobraćajne nezgode, kao što su radijusi krivina, poprečni nagibi kolovoza, stanje i hrapavost kolovoza, itd. Pasivni elementi odnose se na one elemente puta koji doprinose ublažavanju posljedica saobraćajne nezgode, kao što su zaštitne odbojne ograde, kosine nasipa, slobodan prostor za ispravljanje nepravilnog kretanja vozila, itd.

kamiourijeci

Zajednička odgovornost

Osim organa nadležnih za upravljanje putevima, kao primarno odgovornih subjekata, značajnu ulogu i odgovornost za realizaciju ovog zadatka imaju i drugi državni, entitetski, kantonalni i lokalni organi nadležni za saobraćaj (ministarstva saobraćaja, ministarstva unutrašnjih poslova, inpekcijske službe, itd). Njihove obaveze i odgovornosti, koje, osim iz konkretno obavezujućih zakonskih odredbi, proizilaze iz univerzalnog zahtjeva da su kao državni organi obavezni da stvaraju uslove za sigurnost učesnika u saobraćaju i time ostvaruju garanciju koju svaka država daje svojim građanima, a to je sigurnost, zaštita života, zdravlja i imovine.

Udruženje CSSM

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u