KakanjLive | Petak, 29.05.2020. godine

Kakanjski nalazi negativni

17.04.2020. - Jučerašnji uzorci, koji su poslati na testiranje u UKC Sarajevo, negativni

testiranjecovidNa području općine Kakanj nema novootkrivenih slučajeva zaraze novim korona virusom, jer su jučerašnji uzorci, koji su poslati na testiranje u UKC Sarajevo, negativni. 

Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj ističe da je dosadašnje pridržavanje preventivnih mjera, koje imaju za cilj spriječiti nastanak oboljenja COVID-19, na zavidnom nivou, ali sto tako molimo sve građane da i dalje budu ustrajni i da se pridržavaju predloženih mjera radi očuvanja ličnog i kolektivnog zdravlja na području općine Kakanj. Apelujemo na naše sugrađane da se ne okupljaju tokom vikenda, jer uvijek postoji mogućnost lokalne transmisije novog korona virusa sa osoba koje su potpuno asimptomatske (nemaju ni jedan simptom COVID-19, kao što su povišena temperatura, kašalj, groznica, otežano disanje i sl) na druge osobe.

Ponavljamo da je obaveza svih nas da se i dalje pridržavamo svih preventivnih mjera koje su izdate i koje su još uvijek na snazi, a pogotovo da se obrati velika pažnja na: održavanje lične higijene (pranje i dezinfekcija ruku, održavanje higijene prostora u kojem živimo, provjetravanje prostorija), izbjegavanje socijalnih kontakata, korištenje lične zaštitne oprema-maske i rukavice, da se kiše ili kašlje u maramice koje će se odmah odložiti u otpad. Podsjećamo naše sugrađane da ne izlaze bespotrebno iz svojih domova, osim u slučajevima kada je to zaista nužno i potrebno.

Na području kakanjske općine trenutno se nalazi 60 osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom gdje im se kontinuirano prati zdravstveno stanje i daju sve neophodne smjernice i instrukcije za zaštitu ličnog i kolektivnog zdravlja, a 749 osoba je završilo sa prvih 14 dana samoizolacije i njima su u Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj data jasna uputstva i savjeti kojih su obavezni pridržavati se u narednom periodu.

Molimo sve građane koji su bili u zemljama ili regijama gdje je registrovana pojava novog korona virusa ili su bili u poznatim domaćim klasterima da se OBAVEZNO trebaju javiti putem telefona i da izvrše registraciju na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124, gdje će dobiti potrebne informacije i instukcije o daljnjem postupanju. OBAVEZNO svi koji su ostvarivali socijalni kontakt moraju ostati u samoizolaciji i biti u kontaktu sa Higijensko epidemiološkom službom JU „Dom zdravlja „ Kakanj, jer je samoizolacija najefikasnija i najbitnija mjera u sprečavanju nastanka COVID-19.

Dom zdravlja Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u