KakanjLive | Petak, 29.05.2020. godine

Kakanjski kuglaši u Ligi šampiona Evrope

10.10.2018. - Plasirali su se među najboljih 16 ekipa Evrope, poslije osvajanja četvrtog mjesta u NBC Kupu, koji je održan od 1.10. do 6.10. u Apatinu (Vojvodina/Srbija). Da bi igrali Ligu šampiona na domaćem terenu kaknjsku kuglanu treba prilagoditi propzicijama ovog takmičenja. Očekuju pomoć Općine Kakanj i kakanjskih privrednika

NBC Kup je godišnje takmičenje evropskih klubova u kuglanju klasičnim načinom. Organizuje ga Svjetska kuglaška asocijacije (WNBA-NBC, eng. World Ninepin Bowling Association - Ninepin Bowling Classic). Igra se od 2002. godine. To je takmičenje koje po organizaciji odgovara Evropskoj ligi u fudbalu. Na tom takmičenju Kuglaški klub Rudar iz Kaknja, zauzeo je četvrtu mjesto. Historijski značajan rezultat ostvarili su: trener Sejid Zec i njegov pomoćnik Saudin Bajtarević. Na raspolaganju su imali osam igrača, od kojih su: Amar Alagić, Muamer Bešić, Dinko Dundić, Nermin Hrustemović, Vedad Karzić, Eldar Turudija, odigrali sve mečeve dok su mladi Kemal Karahodžić i sekretar kluba Mensur Bajtarević, koji je ujedno bio i vođe puta, bili rezerve.

sampionskiselfiSelfi kaknjskih kuglaša na "vrhu Evrope"

NBC Kup se igrao u Apatinu. Do polufinalnih susreta Kaknjci su zabilježili sve pobjede i našli se na četvrtoj poziciji sa 3.559 ukupno oborenih čunjeva. U leđa im je gledalo 20 evropskih klubova, a ispred njih su bila tri kluba: Repcelaki (Mađarska) Staffelstein (Njemačka) i Beograd (Srbija). Poslije polufinalnih i finalnih susreta NBC Kup je osvojila ekipa Staffelstein porazivši u finalu kuglaše Beograda. (5-3; 3.668-3.625) Kakanjci su u borbi za treće mjesto poraženi od mađarskog tima Repcelaki ( 2:6; 3.336-3.529 ).

Potrebna podrška grada

Osvajanjem četvrtog mjesta na XVII NBC Kupu u Apatinu, kuglaši Rudara izborili su učešće u NBC N-CHAMPIONS Ligi 2018-2019. Za protivnika su dobili Njemačku ekipu SKV Rot Weiss Zerbst 1999 iz Berlina. Predstoje dvije utakmice sa kuglašima iz Berlina. Prva utakmica je na rasporedu krajem novembra, a revanš bi se trebao igrati u Kaknju početkom decembra. Kažemo trebao, jer za odigravanje ove utakmice moraju se zadovoljiti neki od tehničkih elemenata, a u ovom trenutku je poznato da u kuglani JU KSC Kakanj, treba zamijenti sve čunjeve i sve kugle. U Klubu nemaju sredstava za ovu zamjenu tako da očekuju podršku grada i kakanjskih privrednika.

dinkodundicDinko Dundić, igrač, - Dobili smo u Ligi šampiona evropskog Reala u kuglanju!

„Da bi ovo ostvarili svi igrači su morali dati svoj doprinos. Ovo je takmičenje u kojem ako podbaci samo jedan igrač, ne možete ići dalje. Ispadate. Svi smo kuglali kao jedan. Svakako da je značajan i doprinos trenera Sejida Zeca i njegovog pomoćnika Saudina Bajtarevića. U tome su tajne i razlozi ovog uspjeha“, govori jedan od igrača Dinko Dundić i dodaje: „Napravili smo izuzetan kakanjski i bosanskohercegovački rezultat. Čini mi se da je ovo samo jednom uspjelo nekoj bh. ekipi i to Borcu iz BanjaLuke. Učešćem u završnici NBC Kupa, i osvajanjem četvrtog mjesta, ostvarili smo plasman među najboljih 16 ekipa Evrope, odnosno plasman u Ligu šampiona.U prvom kolu igramo protiv Zerbsta iz Berlina. Bolji poznavaoci kuglanja znaju da je to vjerovatno najbolja ekipa u Evropi.To je u kuglaškom smislu kao Real Madrid u nogometu. Nadamo se da ćemo revanš odigrati u našoj kuglani i da će Općina i privrednici imati sluha za pripremu kuglane kako bi se u njoj ugostila jedna ovakva ekipa“.

hasancausevicHasan Čaušević, predsjednik Kluba,- Publika u Apatinu navijala za kuglaše iz Kaknja.

Hasan Čaušević, predsjednik Kuglaškog kluba Kakanj, je podsjetio da je ovaj Klub poslije FK Rudar, najstariji sportski kolektiv u Kaknju, da je ostvarivao značajne rezultate, ali da se prvi puta jedan kakanjski klub plasirao u Ligu šampiona Evrope: „U Apatinu su svi bili iznenađeni i svi su očekivali da će Kuglaški klub Rudar završiti takmičenje na samom početku i vratiti se kući već prvog dana. Međutim kakanjski kuglaši su ostali do kraja, a posebno me obradovalo što je publika u Apatinu masovno navijala za Rudar. Tako su mi rekli jer tamo nisam bio. Mi smo niskobudžetni klub i članovi Uprave nisu mogli putovati pa mi je i žao što toj atmosferi nisam prisustvovao. Zbog ograničenih sredstava smo se dogovorili da u Apatin putuju samo igrači i treneri.Važno je da se ime Kaknja na poseban način upamtilo na ovom takmičenju i da su se kakanjski sportisti predstavili u svjetlu za pamćenje. Na isti način želimo da ovaj Klub i Kakanj budu predstavljeni i u Ligi šampiona. Još jednom se pokazalo da su sportisti bitni ambasadori Kaknja“.

sejidzecSejid Zec, trener, -Kako se može osjećati čovjek koji dotakne vrh Evrope u kuglanju?

„Kako se može osjećati čovjek koji je dotako vrh Evrope u ovom sportu“, bile su prve riječi Sejida Zeca, trenera kakanjskih kuglaša, a zatim je nastavio: „Prije odlaska, mislili smo da možemo napraviti dobar rezultat.Sada mislim da je ovo neponovljivo. To je rezultat vrijedan pažnje kojeg treba obilježiti na sve moguće načine.Čestitam, igračima i zahvaljujem se svim ljudima koji su nam pomogli da odemo na ovo takmičenje i tako napravimo usopjeh za historiju kakanjskog sporta“.

Vjeruju da podrška neće izostati

U Klubu se nadaju se da će prikupiti dovoljno novca kako bi ekipu iz Berlina ugostili u Kaknju, ali i otputovali u Berlin. Vjeruju da će i u prvenstvu nastaviti pobjednički niz jer su pobjedili sve protivnike u prva tri kola.Te će tako ponosno i uspješno nositi ime svoga grada širom BiH, a ovoga puta i širom Evrope.

„Mi moramo snimiti šta u skladu sa tehničkim međunarodnim propisima treba u ovoj kuglani promijeniti ili doraditi, kako bi nam domaći teren dobio licencu za organizaciju susreta Lige evropskih šampiona u kuglanju. Ona je rekonstruisana 2011. na 2012. godinu i od tada je prošlo mnogo vremena.Bilo bi nam jako žao da poslije pregleda kuglane ne dobijemo dozvolu za odigravanje ove utakmice u Kaknju jer bi onda morali biti domaćini u Sarajevu ili Banja Luci, a tada više ne bi predstavljali Kakanj, jer naši gosti ne bi bili u našem hotelu, u našim restoranima, na našim ulicama. To nisu velika sredstva i vjerujem da do dolaska međunarodne komisije za kontrolu kuglane to možemo riješiti“, bile su riječi Hasana Čauševića, predsjednika Kuglaškog kluba Rudar iz Kaknja.

A.Zekić/M.Komšo/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u