KakanjLive | Srijeda, 12.08.2020. godine

Kakanjski farmeri sve više proizvode kukuruza

31.08.2018. - Posljednjih godina intenziviran je razvoj stočarstva na području Kaknja, a na taj način povećana je proizvodnja svježeg kravljeg mlijeka. Povećavanjem stočnog fonda došlo je do značajnog povećavanja u proizvodnji silažnog kukuruza

000O proizvodnju silažmnog kukuruza posebno se govorilo na Danima polja kukuruza, u Brežanima, prije dva dana

Stočarstvo na području Kaknja posljednih godina intenzivnije se razvija, a posebno proizvodnja svježeg kravljeg mlijeka. Svakako veliki  značaj u povećanju proizvodnje na području općine Kakanj  ima i proizvodnja silaže bez koje je ne zamisliva značajnija proizvodnja mesa i mlijeka.

Prema statističkim podacima površine zasijane kukuruzom za zrno i silažnim kukuruzom  u 2018. godini iznose oko 210 hektara, što je značajno povećanje u odnosu na predhodne godine. Posebno je to uočljivbo poredeći sa 2016. godinom, kada su površine pod silažnim kukuruzom iznosile 38 hektara, dok je u 2018. godini zasijano  63 hektara pod silažnim kukuruzom.

Veliku ulogu u povećanju proizvodnje silažnog kukuruza na području općine Kakanj  ima Udruženje krupne i sitne stoke „Farmeri“ Kakanj, koje  je osnovano  2014. godine i broji 142 člana. Pored ovog Udrženja i Općina Kakanj konkretnim finansijskim poticajima  motiviše i podstiče  stočare da se kontinuirano posvećuju povećavanju proizvodnje. Tu su još Pioneer - Sjeme d.o.o. Zagreb, a nezaobilazna je i podrška Ministarstva poljoprivrede Ze-do kantona i FBiH.

VEZANI TEKST: Održani dani polja kukuruza

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u