KakanjLive | Srijeda, 25.11.2020. godine

Kakanjski dani-Promocija romana Dugo svitanje

29.07.2019. - Druge večeri Kakanjskih dana, izdvajamo promociju romana Dugo svitanje, kao najvažniji događaj danaŠteta što je kiša spriječila ovu multimedijalnu prezentaciju u dvorištu Gradske biblioteke, jer bi sigurno događaju prisustvovao znatno veći broj Kakanjki i Kakanjaca. U velikoj Sali Doma kulture, i gostima i prisutnoj publici obratio se direktor JU KSC Kakanj, Mirza Mušija, a posebno je istako da je ovaj roman i susret sa njegovim autorom dosta toga promijenio u njegovom životu:

- Susret sa ovim romanom i Halidom Kadrićem dosta toga mi je u životu promjenio. Počeo sam mnogo ozbiljnije posmatrati našu historiju i breme kojeg nosi narod i naša zemlja. Nalazimo se u kompleksnom, zamršenom spletu okolnosti, a ovaj roman ne samo da nam daje odgovore, on postavlja i suštinska pitanja koja bi kao individue i sami sebi trebali postavljati. Ko smo, šta smo i gdje idemo? Autor romana je studiozno radio 12 godina upravo na takvoj temi, rekao je na početku promocije, u ulozi domaćina Kakanjskih dana, direktor JU KSC Kakanj Mirza Mušija.

Zatim su posjetioci imali priliku da gledaju 25. epizodu serijala od 29 epizoda Dugog svitanja u produkciji Televizije Sarajevo. U ovoj epizodi dokumentarno igranim, filmskim, materijalom pokazano je zalaganje Reisa Džemaludina Čauševića za muslimansko pitanje kod predsjednika Zemaljske vlade Bosne i Hercegovine. Zatim su pušteni inserti iz recenzija ovog djela, sa promocije prvog izdanja Dugog svitanja iz 2010. godine, a koje su uradili prof. dr. Ferid Muhić i rahmetli Nedžad Ibrišimović.

Na večerašnjoj promocije, trećeg izdanja romana u četiri toma Dugo svitanje, govorili su profesor dr. Muhidin Džanko, urednik izdanja Elvir Rešić i sam autor, rođen 1936. godine, Halid Kadrić.

- Sa ovim romanom naša višekompozitna literatura sigurno je obogaćena najobimnijim historijskim romanom. Četiri romanesna toma sadrže više od dvije hiljade stranica. Definirajući ovaj Kadrićev roman prvenstveno kao historijski, dužni smo reći da je Dugo svitanje stvarano i ispisivano sa jednom nesvakidašnjom gotovo herojskom romansnom ambicijom da bude literarna hronika državne, nacionalne i porodične povijesti XX stoljeća. Ne praveći bilo kakve kvalitativne usporedbe i analogije, a parafrazirajući naziv čuvenog Markesovog romana Sto godina samoće, moglo bi se reći da je Dugo svitanje svojevrsna epska hronika, epopeja o sto godina samoće Bošnjačkoga naroda, rekao je profesor Džanko.

Šta je to historijski roman kod Halida Kadrića, pokušao je, a da bi svi razumjeli reći Urednik ovog izdanja Elvir Rešić:

- Ovo je zapravo roman koji je u najvećoj mjeri, ne do kraja, zasnovan na historijskim činjenicama, koji govori o stvarnim hiostorijskim ličnostima od Savfet-bega Bašagića do Alije Izetbegovića. O ključnim historijskim događajima za Bosnu i Bošnjake od 1901. do 2000 godine. I to godinu po godinu, ne izostavljajući ništa što bi značajnije uticalo na razvoj naše historijske sudbine u tih stotinu godina... U Dugom svitanju nema ideologije. Halid Kadrić ne pripada nijednoj ideologiji. Jedina vodilja pisca u ovom romanu je istančan osjećaj za realan kontekst, za vrijeme i prostor u kojem se nalazi njegov narod i njegova šira porodica.

Na samom kraju, autor romana Halid Kadrić je govorio o tome, šta ga je motivisalo da napiše ovo djelo:

- To je nevolja i nesreća koja nas je pratila. Još kao dijete shvatio sam da se oko mene dešavaju krupne stvari koje nisam do kraja razumjevao ali sam ih teško osjećao. Zašto? Zato što nisam imao vlastiti identitet, nisam znao ko sam i što sam? Pitao sam se kako to da sva druga djeca u razredu nešto jesu, a ja nisam? Tako učitelj pravi izvještaj, koliko kojih učenika po nacionalnosti ima i ja napišem da sam Muisliman. Meni moj drug do mene kaže da toga nema. A učitelj kaže da pitam kod kuće. Pitam mamu, ona će: - Pa Musliman. Kako nisi znao reći? – Jesam, odgovorim, ali ne važi. - Idi sine i reci da si Musliman, a učitelj neka piše u knjigu šta god hoće, rekla bi mi mati. Puno godina kasnije, kada sam postao zreo čovjek odlučio sam da napravim nešto što nisu drugi prije mene, a trebali su.To je ovaj roman.

Tako je autor Dugog svitanja objasnio motive za nastanak ovog djela.

U svakom slučaju Dugo svitanje je djelo kojeg svaka bošnjačka porodica treba imati u svojoj kući i čitati ga. I ne samo bošnjačka, ovo djelo u svojim domovima trebaju imati i čitati sve bosanskohercegovačke patriote i svi građani ove države koji je vole i osjećaju kao svoju. I svi dušmani BiH, trebaju čitati ovo djelo, tek da spoznaju samo neke od niza istina o Bošnjacima, koji su se morali izjašnjavati kao Srbi, Hrvati ili neopredjeljeni. Ili da saznaju istine i historijske činjenice koje su se krile i o kojima se nije govorilo službeno i javno, a bitno su odredile bh. historijske tokove.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u