KakanjLive | Subota, 23.01.2021. godine

Kakanjski CEKOR obilježio Dan planete Zemlje

23.04.2018. - U Omladinskom centru podjeljene nagrade, zahvalnice i sadnice

Povodom 22. aprila, Dana planete Zemlje Udruženje Centar za ekologiju i održivi razvoj Kakanj –(C.E.K.O.R. ) je organizovalo niz programskih sadržaja koji traju cijeli ovaj mjesec.
Početkom aprila raspisan je konkurs za najbolje i najkreativnije radove.

Na sami Dan planete zemlje organizovana je akcija čišćenja grada. Pedeset volontera, napunilo je na gradskim površinama 50 vreća smeća.

Danas je održana dodjela nagrada za najbolje radove, a na konkurs raspisan početkom mjeseca. Pristiglo je 105 radova. Stručna komisija u sastavu: Mirza Mušija, Amila Delibašić i Fatima Aliefendić je pregledala radove i proglasila najboljih pet radova u svim kategorijama: prvo, po dva druga i treća mjesta. Nagrade su veoma vrijedne : prve nagrade su bila bicikla, druge dvije nagrade su solarni punjači i treće nagrade su bluetooth slušalice i profesionalni miš.

Najbolji radovi

Najbolje literarne radove napisali su: Amila Gluhić, Sead Mašić, Merima Đokić, Aida Alić i Nejra Begovac.
Najbolje likovne radove imali su:Kemal Beganović, Merjem Velispahić, Emin Torlaković, Dženan Kazazović i Emina Lopo.
Za najbolje radove od rcikliranih materijala proglašeni su radovi: Sumeje Delibašić, Azre Begić, Hasana Hasića, Muhameda Begunića i Veronike Bojić.
Nakon dodjela nagrada zahvalnice su primili načelnik općine Kakanj Nermin Mandra, pomoćnik načelnika za privredu, urbanizam i zaštitu okoline Mirza Fazlić, iz Tvornice cementa Izudin Neimarlija i Almir Bajtarević. Delibašić Poliuretanima zahvalnica će biti naknadno uručena, jer su iz ove firme bili spriječeni doći na ovaj događaj.

Hvala svima

Elmir Delibašić, predsjednik Centra za ekoligiju i održivi razvoj ( C.E.K.O.R.):
- Zahvaljujemo se svima koji su podržali projekat.Bez njih ovaj projekat ne bi bilo moguće realizovati u ovakvoj mjeri. Zahvalni smo i nastavnicima koji su učestvovali u projektu. Svi učenici i posjetioci razgledali su izložbu radova,osvježili se sokovima, sendvičima i dobili po sadnicu jer sadnica je simbol naše brige o prirodi, planeti Zemlji i podsjetnik na ovaj projekat koji će nadamo se postati tradicionalan i svake godine sve više rasti i napredovati, rekaom je Delibašić.

Inicijativu za obilježavanje Dana planeta Zemlje potakli su ekološka udruga Earth, gradonačelnik San Francisca i aktivisti za zaštitu okoliša u SAD-u. To je ujedno i najmasovniji eko datum koji se obilježava u svim zemljama, te je podsjetnik na neodgovorno ponašanje čovjeka prema okolišu.

A.Z./KakanjLive

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u