KakanjLive | Petak, 18.06.2021. godine

Kakanjke i Kakanjci na predizbornom skupu SDA u Zenici

08.09.2018. - Nekoliko stotina članova i simpatizera Stranke demokratske akcije iz Kaknja prisustvovalo je prvom predizbornom skupu SDA BiH u Zenici

Stranka demokratske akcije (SDA) izbornu kampanju za oktobarske Opće izbore počela je u Zenici, u prepunoj Gradskoj areni "Husejin Smajlović". Među više hiljada prisutnih  bilo je nekoliko stotina Kakanjki i Kakanjaca,  članova i simpatizera Stranke demokratske akcije. Došli su, prvenstveno, podržati  kakanjske SDA kandidate za kantonalni, federalni i državni zakonodavni  nivo vlasti: Nermina Mandru za parlamentarnu skupštinu BiH, Mirsada Zaimovića za parlament Federacije BiH i kandidate za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona: Sejada Zaimovića, Mirnesa Bašića, Eminu Topalović-Čobo, Almu Haračić i Ajlu Čišija. Na kraju skupa, Arenu su napustili među posljednjima, skandirajući: Kakanj, Mandra, Kakanj, Mandra...

Startni predizboprni skup Stranke demokratske akcije bio je pun emocija i državotvornosti, tolerancije i dostojanstva, poziva na ravnopravnost i zajednički život svih naroda u jedinstvenoj Bosni i Hercegovini. Tako je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA BiH, naglasio ravnopravnost svih naroda i nužnost zajedničkog života:

- Večers ćemo svi  često spominjati riječ narod. Snaga naroda. Dakle, kada kažem narod, naš narod, ne mislim samo na Bošnjake. Svako ko voli ovu zemlju, ko je poštuje i poštuje komšije,  ko želi mir je naš, pripada našem narodu. I kako reče rahmetli Alija Izetbegović,  svi ćemo mi ostati Srbi, Bošnjaci, Hrvati, i neka se svako Bogu moli onako kako ga je majka naučila, ali vrijeme je da budemo više Bosanci. Da te namjerno pokidane niti sastavljamo, a koje neki i sada onemogućavaju, i da se sastave, i da povezujemo ljude. Bosna je brava sa tri zubca, ma kako bio veliki onaj jednan naš bošnjački, nedovoljan je da se brava otključa. Ogroman broj ljudi želi mir, prespektivu za svoju djecu. Dužni smo osigurati mir, perspektivu i svakome onome ko sa nama želi raditi na tome, pružamo ruku - kazao je Izetbegović, naglašavajući da Bošnjaci neće kao većina nikada  voditi politiku dominacije nad manjinom, ali neće ni dozvoliti da manjina vlada Bošnjacima.

U tom smislu Emir Hadžihafizbegović je pored izuzetnog emotivno patriotskog nastupa rekao da u Bosni i Hercegovini nikada ezani nisu smetali zvonima, niti su zvona ikada smetala ezanima.

Šefik Džaferović, između ostaloga, u završnom dijelu obraćanja rekao je da smo svjedoci kako se danas, opet, bude sile zla i destrukcije:

- Iste one sile koje su devedestih godina nasrtale na ovu zemlju. Sile koje su pokušale da rasture našu državu. Da zločinima i protjerivanjem unište naš narod. Ali, nisu uspjeli! Pobijedili smo ih! Odbranili smo našu domovinu! I, evo našeg naroda i danas tu – vitalnog, ponosnog, dignute glave. A oni koji su napadali na Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake završili su sa haškim presudama. Završili su na višegodišnjim robijama i na smetljištu historije. Tako će završiti i oni koji danas prijete otcjepljenjem.I oni koji danas prijete osnivanjem nekakvih novih entiteta. I svi oni koji danas pokušavaju da naprave nove podjele. I opet se uzalud trude! Jer, Bosnu i Hercegovinu neće podijeliti.Jer, nas ne mogu pobijediti – rekao je, između ostaloga, Džaferović.

SDA/KakanjLive/Politički marketing

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u