KakanjLive | Subota, 06.06.2020. godine

Kakanjci u Beogradu obilježili Dan mladosti

25.05.2017. - Drugu godinu zaredom Kakanjci su u povodu obilježavanja 25. maja – Dana mladosti organizovali putovanje u Beograd. Ove godine Beograd je organizovano posjetilo 158 građana Kaknja

bbb

U okviru posjete Beogradu Kakanjci su prvo posjetili Muzej istorije Jugoslavije u okviru koje se nalazi Kuća cveća u kojoj je sahranjen Josip Broz Tito 

Dan mladosti je priredba i sastavni dio kulta ličnosti u čast Josipa Broza Tita u svim zemljama bivše Jugoslavije. Na dan Mladosti 25. maja ''štafeta mladosti'' je u godinama koje su iza nas putovala kroz cijelu bivšu državu kako bi bila dodijeljena Josipu Brozu Titu i taj dan je proglašen njegovim rođendanom iako je lider bivše države i jedan od najcjenjenjih svejstkih lidera ikada rođen 7. maja. Popularna štafeta Mladosti je uvedena još davne 1945. godine na Titovu inicijativu, a dvanaest godina kasnije ova događaj je proglašen Danom mladosti. Do Titove smrti 1980. godine štafeta mu se lično dodjeljivala na stadionu JNA u Beogradu, a poslije njegove smrti štafeta se predavala predsjedniku Socijalističkog saveza omladine Jugoslavije.

Dan mladosti nije izgubio svoju tradiciju, a u mnogim gradovima bivše Juge se obilježava i danas raznim zabavama, koncertima i izletima u znak sjećanja na druga Tita.

Kakanjci su drugu godinu zaredom obilježili 25. maj – Dan mladosti i to organizovanim izletom u Beograd. Nakon što se prošle godine na ovaj put prijavilo 54 građana Kaknja, ove godine se na put u Beograd prijavilo 158 Kakanjaca. Kakanjci su za vrijeme posjete Beogradu u nedjelju 21. maja 2017. godine posjetili Kuću cvijeća na gradskom predjelu Dedinja. Ovaj spomen objekt je sagrađen kao spomen-grob maršalu Josipu Brozu Titu, a Kakanjci su u okviru svoje posjete Beogardu posjetili Kuću cvijeća gdje su odali počast lideru bivše zajedničke nam države, a nakon toga uživali u brojnim eksponatima Muzeja istorije Jugoslavije u okviru kojeg se i nalazi ''Kuća cveća''.

Nakon posjete Muzeju istorije Jugoslavije Kakanjci su imali priliku da više od šest sati uživaju u Kalemegdanu odakle se prostire sjajan pogled na Savu i Dunav i nepregledno more solitera najvećeg grada bivše Jugoslavije. Oni koji vole šoping mogli su uživati u posjetama brojnim blagodatima u Knez Mihajlovoj kao i uživati u čarima Skadarlije.

-Ovo je druga godina kako obilježavamo Dan mladosti. Drago mi je što se ove godine prijavilo mnogo više učesnika nego je to slučaj bio prethodne godine. Na putu u Beograd nam se pridružilo i 82 građana Gornjeg Vakufa/Uskoplja i ovo je divan način i pokazatelj kako treba graditi odnose, ići putem zbližavanja, razumijevanja i upoznavanja jer to je jedini ispravni put ka boljoj budućnosti svih nas zajedno. Zahvaljujem se mojim sugrađanima koji su se odazvali pozivu u Beograd i obilježavanju Dana mladosti, rekao je u izjavi za KakanjLive organizator ovog putovanja Dino Mimić.

Putovanje u Beograd je proteklo u najboljem redu, a organizator putovanja gospodin Mimić se svojim sugrađanima zahvaljuje što su svojim iskrenim odnosom i ponašanjem opravdali osnovni razlog posjete Beogradu – širili drugarstvo, ljubav i povjerenje te najavio još brojniju ekspedijciju za Dan mladosti naredne godine.

E.ŠKULJ/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u