KakanjLive | Nedjelja, 05.07.2020. godine

Kakanjci ispraćeni na Marš mira i Biciklistički maraton

07.07.2018. - Na ovogodišnji marš mira i biciklistički maraton, iz gradskog spomen parka ispraćeni su građani pješaci i biciklisti koji će svojim učešćem prenijeti kakanjsku poruku mira i ohrabrenja preživjelim žrtvama genocida

Kakanjski učesnici Memorijalnog pohoda “Marš mira” na ovaj slobodarski put ponosa krenuli su u subotu, 7. jula 2018. godine, iz  Gradskog spomen-parka. Na put su krenule dvije grupe. Jednu sačinjavaju pješaci, a drugu biciklisti. Nakon što je položeno cvijeće na spomenik šehida i poginulih boraca, te spomen kostirnicu poginulih u Drugom svjetskom ratu, učesnici marša su prošli gradskim centrom do Sahat kule. Grupa Kakanjaca koja će pješačiti, učesnicima marša mira će se priključiti U Nezuku, a grupa biciklista učesnicima biciklističkog maratona će se priključiti u Bihaću.

U gradskom spomen parku okupljenim građanima i učesnicima Marša mira obratio se načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, koji je između ostaloga rekao:

- Poštovani učesnici „Marša mira“ i biciklističkog maratona, želim Vam sretan put. Ponesite u Srebrenicu našu poruku ohrabrenja koju iz Kaknja upućujemo preživjelim žrtvama genocida, a posebno srebreničkim majkama koje u našim srcima zauzimaju posebno mjesto. U ovom pohodu i na ovom biciklističkom maratonu vi svjedočite o našem gradu kao sredini u kojoj se njeguje tradicija antifašizma i borbe protiv zla. U ovom pohodu vi ste naš kakanjski glas koji poručuje da je hapšenje i procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine i zadovoljenje pravde preduslov za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovini.  Uvjeren sam da ćete na pohodu i biciklističkom maratonu na lijep i dostojanstven način predstaviti i sebe, i svoje roditelje, i svoju porodicu, i naš grad. Naš Kakanj ima razloga da se ponosi s Vama jer se dobrovoljno odričete komfora i odlazite daleko od svojih domova kako biste pješačenjem i vožnjom bicikla u ove vrele ljetne dane odali počast žrtvama genocida i kako biste poslali poruku mira. Hvala vam za vaš humani čin.

Pod pokroviteljstvom Općine Kakanj i Saveza udruženja boračkih organizacija općine Kakanj, aktivnosti na pripremi i učešću građana Kaknja u Maršu mira realizira Planinarsko društvo Bobovac-Kakanj.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u