KakanjLive | Ponedjeljak, 21.09.2020. godine

Kakanj za Prijedor obilježio Dan bijelih traka

31.05.2019. - Građani Kaknja mirnom šetnjom obilježili Dan bijelih traka i na taj način još jednom, kao i nekoliko prethodnih godina obilježili stradanje stanovnika Prijedora 1992. godine

Simbolično , 31. maj se u Bosni i Hercegovini i brojnim evropskim gradovima obilježava kao Dan bijelih traka, u znak sjećanja na 3.176 ubijenih stanovnika prijedorskog kraja. Identifikaciju i saučestvovanje sa žrtvama, pokazali su i građani Kaknja, koji su u organizaciji Asocijacije mladih SDA Kakanj mirno šetali od Sahat kule do spomen parka.

Na 31. maj 1992. godine vlasti bosanskih Srba su naredile nesrpskom stanovništvu u Prijedoru da nose bijele trake oko ruku, a na kuće i stanove okače bijele čaršafe.
Krajem aprila 1992. godine Srpska demokratska stranka (SDS ) je uz pomoć paravojnih formacija i JNA izvela klasični vojni puč i preuzeo vlast u Prijedoru, a samo nekoliko dana kasnije počeli su se izvršavati i prvi masovni zločini. Tako je kraj maja i definitivno označio početak krvavog prijedorskog ljeta 1992. godine.
Ovako je glasio poziv upućen preko Radija Prijedor 31. maja 1992. godine: "Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice".

Ovo je bilo prvi put da su nakon nacističkog proglasa iz 1939. članovi jedne etničke ili religijske skupine na ovaj način bili obilježeni za istrebljenje, što je predstavljalo uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i genocid nad Bošnjacima na području Prijedora.

Konačan ishod ovog zločinačkog poduhvata bio je uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije ove općine.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u