KakanjLive | Ponedjeljak, 25.05.2020. godine

Kakanj podržava članstvo u Nato savezu

10.12.2018. - U posjeti Kaknju boravio zamjenik komandanta NATO Štaba u Sarajevu brigadir Morten Henriksen, a ovim povodom v.d. načelnika općine Aldin Šljivo izrazio uvjerenje da će mjere koje vode ka članstvu u ovom vojnom savezu biti realizirane

Ponedjeljak, 10. decembar 2018. godine: U posjeti Kaknju danas je boravio zamjenik komandanta NATO Štaba u Sarajevu brigadir Morten Henriksen sa saradnicima. Upriličena je posjeta Osnovnoj školi “Omer Mušić” Brežani gdje je brigadir Henriksen razgovarao s menadžmentom i učenicima škole, a nakon toga upriličen je i prijem u uredu v.d. načelnika Aldina Šljive.

“Svrha današnje posjete je obići općinu Kakanj i susresti se s mladim ljudima i to smo realizirali tokom posjete učenicima jedne od kakanjskih osnovnih škola. Utisci su jako dobri, jako pozitivni, lijepo smo bili primljeni od učenika, od omladine, u školi, svi su bili puni entuzijazma. Razgovarali smo o izazovima, mogućnostima i prilikama koje imaju Općina Kakanj i drugi nivoi vlasti vezano za razvoj u budućnosti. Kada smo mi iz NATO-a u pitanju, ono o čemu smo razgovarali s lokalnim vlastima tiče se eventualnog članstva u NATO-u”, rekao je u izjavi za medije brigadir Henriksen.

“Ovo je prva posjeta predstavnika Nato Štaba općini Kakanj. Mi smo počašćeni, trudili smo se da budemo pravi domaćini i da predstavimo opće stanje u Kaknju s ekonomskog, političkog i sigurnosnog aspekta. Članstvo u NATO savezu bi imalo utjecaja i na sigurnosni aspekt, ali i na ekonomski aspekt. O tome svjedoče primjeri država koje su stupile u članstvo ovog vojnog saveza u smislu da članstvo doprinosi povoljnijem ekonomskom razvoju i lokalnih zajednica. Bez obzira što se BiH suočava sa izazovima u vezi pristupanja NATO savezu, vjerujem da će ipak biti realizirane potrebne mjere na putu ka članstvu u ovom vojnom savezu “, rekao je Aldin Šljivo, v.d. načelnik Općine Kakanj.

U znak sjećanja na posjetu Kaknju, v.d. načelnik Aldin Šljivo darovao je brigadiru Henriksenu reljef s motivima čuvenog Zgošćanskog stećka.

Nakon prijema u Općini Kakanj, upriličen je obilazak Kraljeve Sutjeske.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u