KakanjLive | Srijeda, 27.05.2020. godine

Kakanj otvorio vrata smotri duhačkih orkestara i mažoretkinja

07.08.2016. - Ovogodišnji nastup dva duhačka orkestra i jedne skupine mažoretkinja, treba biti samo otvaranje vrata budućih Kaknjskih dana kulture za još bolje i još veće smotre ove vrste. Opravdava to i činjenica da u Kaknju duhački orkestar postoji već 64 godine, neprekidno, čak je djelovao i tokom rata, a samo je imao priliku ići na smotre duhačkih orkestara bez utemeljavanja i organizovanja Kakanjske smotre ovih orkestara

Najstariji stanovnici Kaknja ne pamte nastup mažoretkinja. Posljednje večeri ovogodišnjih Kakanjskih dana kroz centar grada prodefilovala su dva duhačka orkestra, kakanjski i zenički, a sa jednim i drugima nastupile su mažoretkinje iz Čapljine. Mada u Kaknju postoji duhački orkestar Rudarske glazbe još od 1952. godine, u hronikama ovog mjesta nije zabilježeno niti da je bilo smotri duhačkih orkestara niti da je bilo nastupa mažoretkinja. Ova smotra trebala je biti masovnija i u njoj je trebalo, prema prvobitnim planovima da učestvuje pet bosanskohercegovačkih duhačkih orkestara i dvije skupine mažoretkinja. Za prvi puta, dovoljno je i ovo što su građani Kaknja vidjeli u petoj i završnoj večeri Kakanjskih dana. To znači da su vrata budućim smotrama istog sadržaja u Kaknju otvorena i da u nekim novim, dužim i još sadržajnim Kakanjskim danima treba planirati smotru duhačkih orkestara.

Vidjelo se koliko je ova muzika popularna i prihvaćena od strane ljudi koji su uživali prisustvojući prvoj i završnoj večeri Kaknjskih dana kulture i sporta. Pokazalo se da Orkestar rudarske glazbe iz Kaknja i da duvački orkestar KUD-a Željezara iz Zenice imaju repertoar koji seže od popularnih koračnica, preko dalmatinske i bosanske narodne muzike. Bile su tu melodije sevdalinki i melodije klapskih aranžmana. Uz neke kompozicije mogao se osjetiti miris mora sa Jadrana u nekim milozvučje ezana. Bilo je tu i neprolazne evergrin muzike, poznatih svjetskih hitova, čak i iz svijeta najpopularnijh filmskih ostvaraneja svih vremena. Sve to svojim gracioznim plesom, i to u dva prolaska od Sahat kule do Centralne pozornice, uljepšale su mažoretkinje iz Čapljine.

Gledajući igru djevojka sa krajnjeg juga Hercegovine, mnogi su Kakanjci u mislima bili sa ljudima, koji su dolinu Trstionice i Bosne, zamjenili za život u dolini Neretve. U tome se ogleda univerzalnost muzike i plesa, za koje ne postoje granice. U tome je i jedna od desetine kvaliteta Kaknjskih dana. Govoreći sa Centralne pozornice, voditelji ove večeri su rekli:”Za naše gošće kažu da su živi suvenir grada Čapljine i njihov najkvalitetniji produkt. Učesnice su niza sportskih i kulturnih manifestacija. Na takmičenjima osvajaju najsjanija odličja, a djeluju u sedam dobnih skupina, sa 140 polaznica”. Poslije ove najave pozdravljene su velikim aplauzom prisutnih. Nakon nastupa razdragano i veselo napustile su prostor u kojem su nastupale, vjerujemo sa željeom da ovdje dođu i dogodine.

Više o nastupu Orkestra rudarske glazbe pročitajte:Rudarska glazba otvorila programe na Centralnoj pozornici, puno veću fotogaleriju sa završene večeri u kojoj su nastupili duhački orkestri i mažortkinje pogledajte na facebook stranici KakanjLive.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u