KakanjLive | Nedjelja, 27.09.2020. godine

Kakanj-Korona virus iz sata u sat

02.04.2020. - Općinski štab civilne zaštite zasijeda u kontinuitetu, do danas usvojeno niz konkretnih naredbi, mjera i preporuka, danas usvojene nove četiri mjere

stabkakanjOpćinski štab civilne zaštite zasijeda u kontinuitetu

Važniji brojevi telefona: 122 – policija (0-24 h);123 – vatrogasci (0-24 h); 124 – hitna pomoć (0-24 h);
032/460-964, 032/460-950, 032/460-958 i 032/465-989 – Higijensko-epidemiološka služba (7-22 h);
0 800 2 06 06 – Općina Kakanj (besplatni pozivi, 9-14 h); 032/460 961 (7- 15h) i
060 357 56 85 (00-24 h) – psihološka podrška stanovništvu.

Ponedjeljak, 06. april

12.30 sati, Na osnovu izričitih stavova zdravstvene struke: Zgrada u Ulici Alije Izetbegovića na broju 77 (lamela, ulaz B) ostaje u izolaciji

Obzirom na pitanja koja smo dobili, Općinski štab civilne zaštite Kakanj obavještava javnost da, na osnovu izričitih stavova zdravstvene struke, zgrada u Ulici Alije Izetbegovića na broju 77 (lamela, ulaz B) i dalje ostaje u izolaciji. Zgrada će biti u izolaciji 14 dana računajući od prvog dana izolacije.

 

11.25 sati, Nurudin Hrusto, načelnik Općinskog štaba civilne zaštite (obraćanje nakon sjednice Općinskog štaba civilne zaštite):

“Naši timovi nastavljaju obilaziti lica pod zdravstvenim nadzorom i tu nam je neophodna ozbiljnost tih lica, kako bismo zadržali ovakvo stanje. Što se tiče naredbe Štaba o zabrani održavanja vjenčanja, danas smo razgovarali o istoj potaknuti brojnim zahtjevima naših mladih sugrađana, te ćemo u narednim danima sagledati mogućnost organizovanja vjenčanja uz prisustvo neophodnih svjedoka i bez popratnih proslava, sijela i slično. Pozvao bih naše sugrađane starije od 65 godina starosti kojima je omogućeno kretanje radi isplate penzija da se nepotrebno ne okupljaju i ne šetaju, već da isplaniraju sve svoje potrebe unaprijed, radi smanjenja rizika na minimum. Pored svih izazova vezanih za pandemiju korona virusa, veliki problem nam predstavljaju nesavjesni i neodgovorni građani koji vrše nekontrolisano spaljivanje trave i niskog rastinja. Tokom proteklog vikenda Profesionalna vatrogasna jedinica imala je 11 intervencija. Pozivam građane da shvate ozbiljnost situacije, kako bi Profesionalna vatrogasna jedinica bila spremna pomoći u borbi protiv korona virusa. Obzirom da se najavljuje sunčano vrijeme, nadam se da će građani uvažiti naš apel i da ćemo imati manji broj intervencija u narednim danima. Imamo obezbijeđene zgrade za izolatorij. Možemo u roku od 24 sata opremiti oko 250 kreveta. Nadamo se da nam to neće biti potrebno. Zbog toga potenciramo ozbiljnost situacije, kako nam se ne bi desili slučajevi većih klastera kao u drugim gradovima”.

 

11.10 sati, Mirsad Tursum, direktor Doma zdravlja (obraćanje nakon sjednice Općinskog štaba civilne zaštite):

“Zadovoljan sam epidemiološkom situacijom. Nema novih zaraženih niti onih koji imaju indikacije koje iziskuju ispitivanje. Pod zdravstvenim nadzorom je 309 osoba, dok je njih 485 osoba izašlo iz izolacije. I dalje su pod našim preventivnim nadzorom. Manji broj naših sugrađana dolazi iz zemalja žarišta krona virusa, tako da je jučer pristiglo njih 7, 6 iz Njemačke, jedan iz Hrvatske. Njihov broj je smanjen, što nas ohrabruje. Ono što je problematično jeste omogućavanje kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina starosti. Ponovo pozivam naše građane da se pridržavaju mjera i uputstava, bez obzira što je trenutna situacija rečativno povoljna. To naročito važi za naredne dvije do tri sedmice, kada se očekuje svojevrsna eksplozija pandemije. Ne smijemo dozvoliti da situacija izmakne kontroli zbog neodgovornog shvatanja stanja, kao što se desilo u Čitluku, Grudama, Širokom Brijegu, Mostaru i sl. Zbog toga je neophodno preventivno se pridržavati odluka nadležnih organa i da se svi maksimalno potrudimo kako bi smo iz ovoga izašli bez posljedica”.

09.00 sati, Dom zdravlja Kakanj: 309 osoba pod zdravstvenim nadzorom, 485 osoba završilo s prvih 14 dana samoizolacije

Operativni tim Javne ustanove „Dom zdravlja“ Kakanj obavještava javnost da na području općine Kakanj nema novootkrivenih slučajeva zaraze koronavirusom.

Trenutno je 309 osoba pod zdravstvenim nadzorom u okviru kojeg im se kontinuirano prati zdravstveno stanje i daju sve neophodne smjernice i instrukcije za zaštitu ličnog i kolektivnog zdravlja.

485 osoba je završilo s prvih 14 dana samoizolacije i njima su u Higijensko-epidemiološkoj službi data jasna uputstva i savjeti kojih su obavezni pridržavati se u narednom periodu.

08.00 sati, Timovi civilne zaštite i policije danas su pred bankama u kojima je počela isplata penzija

Petak, 3.april

11.55 sati, Općinski štab civilne zaštite Kakanj: Apel i upozorenje u vezi pojave slučajeva piromanske obijesti

Poštovani građani Kaknja, molimo vas da krajnje ozbiljno shvatite ovaj apel i upozorenje. Ne dozvolimo da u aktuelnoj borbi protiv širenja koronavirusa imamo još jedan problem, a to su nekontrolisane paljevine i požari.

U ovom teškom vremenu nama vatrogasci trebaju da sapiru površine koje mogu biti potencijalna žarišta širenja koronavirusa.

U ovom teškom vremenu, nama ne treba još i dodatno opterećenje na kvalitet zraka, i to sve zbog nečije piromanske obijesti.

Ako znate nekoga ko vrši nedozvoljene radnje nekontrolisanog spaljivanje suhe trave i rastinja, prijavite ga.

U ovom momentu to je jednako važno kao i prijaviti onoga ko ne poštuje propisane mjere samoizolacije.

11.40 sati, Dom zdravlja Kakanj: 322 osobe pod zdravstvenim nadzorom, 398 osoba završilo s prvih 14 dana samoizolacije

Trenutno su 322 osobe pod zdravstvenim nadzorom u okviru kojeg im se kontinuirano prati zdravstveno stanje i daju sve neophodne smjernice i instrukcije za zaštitu ličnog i kolektivnog zdravlja.

398 osoba je završilo s prvih 14 dana samoizolacije i njima su u Higijensko-epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj data jasna uputstva i savjeti kojih su obavezni pridržavati se u narednom periodu.

11.27 sati, VAŽNO! Predstoje nam sunčani i topli dani: Informacija u vezi okupljanja ljudi

Poštovani građani Kaknja, predstoji nam period kojeg će obilježiti sunčani dani. Ljudi će izaći u avlije, na njive, otići na vikendice… U ovakvim slučajevima apeliramo da ova vrsta okupljanja i dalje bude unutar jedne porodice, a nikako kontakti s drugim ljudima.

Šta god radili, gdje god bili, pazite na distancu, nemojte se rukovati, izbjegavajte bliže kontakte.

Stalno perite ruke. Mjere opće higijene povećajte na još veći nivo u odnosu na uobičajene okolnosti.

Pazite na aktuelne mjere zabrane kretanja.

Kakanj se dobro drži!

Praksu ozbiljnosti i odlučne borbe trebamo zadržati!

Do konačne pobjede!

 11.17 sati, Oprez: Stubišta i rukohvati u zgrama mogu biti potencijalni izvori zaraze

Stubišta i rukohvati u stambenim zgradama mogu biti potencijalni izvori zaraze. Zbog toga Općinski štab civilne zaštite podsjeća upravitelje i stanare da je neophodno barem jednom sedmično angažirati HES Doma zdravlja Kakanj u svrhu vršenja dezinfekcije zajedničkih prostorija u zgradama adekvatnim sredstvima. Pohvalno je što učestalije čistiti zajedničke prostorije, rukohvate, stubišta i slično, ali pored svega toga potrebna je i dezinfekcija barem jednom sedmično koju vrši HES.

 10.45 sati, Općinski štab civilne zaštite upozorava: Oprez na pijaci

Općinski štab civilne zaštite Kakanj poziva na oprez tokom sutrašnjeg održavanja zelene pijace u Kaknju. Masovno okupljanje i nepoštivanje socijalne distance neće biti dozvoljeni. U tom smislu, poseban angažman se očekuje od Javnog preduzeća “Vodokom” Kakanj koje upravlja pijacom. Pojačan angažman u tom smislu će imati policija i inspekcija.

 10.00 sati, Dom zdravlja Kakanj: Uzorci poslani u protekla 2 dana negativni, danas se nastavlja uzimanja uzoraka

Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj obavještava javnost da na području općine Kakanj nema novootkrivenih slučajeva zaraze koronavirusom, jer su svi uzorci koji su poslati u posljednja dva dana na KCUS Sarajevo negativni. Danas će biti poslati novi uzorci na testiranje, ali kao što smo ranije objavili zbog velikog broja testiranja na UKC Sarajevo rezultate možemo očekivati možda tokom sutrašnjeg dana. Molimo javnost da ne vrši pritisak na Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj u smislu da se daju informacije za koje nije stigla zvanična potvrda istinitosti, jer sve informacije koje mi dajemo su profesionalne, istinite i provjerene.

Četvrtak, 2. april

12.12 sati, Brašno se lako kvari

Brašno baš i nema dugoročan rok trajanja kako se obično misli. U brašnu lako dolazi do pojave moljaca i buba. Brašno je najbolje čuvati u zatvorenoj tegli ili u frižideru. Ako brašno duže stoji treba znati da može biti prokisjelo, pa bi dobro bilo izvršiti detaljne provjere prije upotrebe. Preporuke struke su da se kupuje onoliko brašna koliko se može potrošiti za narednih nekoliko nedjelja kako ne bi došlo do njegovog kvarenja, posebno u toplijim proljetnim i ljetnim mjesecima.

11.31 sati, Novi krug dodjele materijala za krojenje i šivenje zaštitnih maski

Sve zainteresirane osobe koje žele u svom domu na besplatnoj osnovi krojiti i šivati zaštitne maske, te iste besplatno dijeliti građanima, materijal mogu preuzeti u petak 3. aprila u Javnoj ustanovi Kulturno-sportski centar Kakanj (plato ispred sportske dvorane Kakanj), u 10.00 sati. Materijal za krojenje i šivenje zaštitnih maski je donacija firme “Plama pur” Kakanj.

11.26 sati, Dom zdravlja Kakanj: Trenutno je 438 osoba pod zdravstvenim nadzorom gdje im se kontinuirano prati zdravstveno stanje i daju sve neophodne smjernice i instrukcije za zaštitu ličnog i kolektivnog zdravlja.

276 osoba je završilo s prvih 14 dana samoizolacije i njima su u Higijensko-epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj data jasna uputstva i savjeti kojih su obavezni pridržavati se u narednom periodu.

11.12 sati, Novi modalitet odlaganja i odvoza otpada iz zgrade u izolaciji

Općinski štab civilne zaštite Kakanj, u saradnji s JP “Vodokom” Kakanj, osigurao je novi modalitet odlaganja i odvoza svakodnevnog kućnog otpada iz zgrade koja je u izolaciji. Umjesto odlaganja u obližnji podzemni kontejner, osiguran je odvoz kamionom u definisano vrijeme direktno ispred ulaza u zgradu, uz nadzor medicinskih radnika i policije.

11.05 sati, Crveni križ pozvao sve stanare zgrade koja je u izolaciji i ponudio pomoć

Crveni križ općine Kakanj je kontaktirao sve stanare zgrade u Ulici Alije Izetbegovića br. 77 (lamela, ulaz B) koja je u izolaciji. Ponuđena je besplatna usluga dostave hrane i potrepština. Svi stanari su pojasnili da će dostavu hranu i potrepština za njih vršiti članovi šire porodice i prijatelji, izuzev jedne osobe koja je kazala da nema nikoga i da treba pomoć volontera Crvenog križa.

11.00 sati, Dom zdravlja Kakanj: Čekamo rezultate novih testiranja

Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj obavještava javnost da na području općine Kakanj nema novootkrivenih slučajeva infekcije novim korona virusom. Obzirom da je veliki broj uzoraka iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine dostavljen na UKC Sarajevo, još uvijek nismo dobili rezultate jučerašnjeg testiranja, ali se nadamo da će tokom dana stići rezultati i jučerašnjeg i današnjeg testiranja koje se provodi pod nadzorom epidemiologa iz JU „Dom zdravlja“ Kakanj, prema epidemiološkim indikacijama.

Srijeda, 1. april

13.45 sati, Nema posustajanja, timovi za kontrolu poštivanja mjera samoizolacije i dalje su na terenu

11.55 sati: Nurudin Hrusto, načelnik Općinskog štaba civilne zaštite:

“Općinski štab civilne zaštite nije zadovoljan higijensko-sanitarnim uslovima u stambenim zgradama. I pored naredbe koju smo izdali prije 15 dana o obaveznoj preventivnoj dezinfekciji, mišljenja smo da ista nije urađena u potpunosti. Danas smo obnovili naredbu i naložili upraviteljima da u orku od 48 sati Štabu i općinskoj inspekciji dostave izvještaj o tome koga su angažovali za tu namjenu i u kojem periodu. Također, naloženo je da svake sedmice u svakoj stambenoj zgradi rade preventivnu dezinfekciju stubišta. Pozivam građane na strpljenje u narednih 15-20 dana, veliki broj ih je izašao iz izolacije, što se pokazalo kao dobra mjera. Potrebna nam je njihova odgovornost da ostanu u svojim kućama i tako spriječimo mogućnost širenja zaraze”.

11.45 sati, Mirsad Tursum, direktor Doma zdravlja Kakanj:

“Prije svega, izražavam zadovoljstvo time što su naši sugrađani, od čega tri zaposlenika Doma zdravlja, koji su jučer testirani dobili negativne rezultate. Ovo ističem zbog toga što to potvrđuje da lica koja su bila u kontaktu sa zaraženim neće nužno biti inficirana, ako se pridržavaju mjera zaštite. Od 9 stanara zgrade koja je izolirana i jednog zaposlenika firme MGM uzeti su brisevi i poslati na testiranje. Ukoliko bude pozitivnih rezultata, mi ćemo pratiti tu liniju kontakata, a ako ne, čemu se iskreno nadam, onda će važiti mjere izolacije. Zaključno sa današnjim danom, 235 osoba je izašlo iz 14-dnevne izolacije i mi prema njima nastavljamo primjenjivati preventivan nadzor, te održavamo kontakte i pratimo eventualne promjene u zdravstvenoj slici. Dužan sam demantovati određene špekulacije i dezinformacije u vezi tri osobe kojima je utvrđen pozitivan rezultat na korona virus. Nagađa se da je napravljena greška u testu, da su prisilno odvedeni… Ja ću predočiti javnosti da mi postupamo u skladu sa nalazima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, koji je jedini ovlašten i certificiran za vršenje tesitranja. Ovo su osjetljive stvari sa kojima se ne smijemo igrati i za koje se krivično odgovara. Molim građane da ne kriju istinu od naših zaposlenika koja uzimaju podatke. Vrlo je važno da kažete gdje ste i s kim bili. Niko ne želi biti pozitivan na virus niti nekoga možemo kriviti. Stoga nemojte imati stigmu niti strah, saopštite sve važnije podatke i činjenice. Još jednom apelujemo na naše građane da budu savjesni i zahvaljujem na dosadašnjoj saradnji”.

11.26 sati, Općinski štab civilne zaštite: Naredba upraviteljima zgrada na području Kaknja

Općinski štab civilne zaštite Kakanj naređuje upraviteljima zgrada na području Kaknja da obavezno, najmanje jednom sedmično, vrše dezinfekciju svih zajedničkih prostorija u zgradama, te da za te poslove angažiraju Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja Kakanj. Upraviteljima se naređuje da sačine plan aktivnosti sa tačnim datumima, terminima i nazivima zgrada u kojima će se vršiti dezinfekcija, te da isti dostave Općinskom štabu civilne zaštite i Odsjeku za inspekcije. Nakon završetka pomenutih poslova u svim zgradama, upravitelji imaju obavezu dostaviti izvještaj o realiziranim aktivnostima.

11.10 sati, Općinski štab civilne zaštite reagirao povodom dezinformacija: Rezultati testiranja 3 osobe iz Kaknja koje su pozitivne na koronavirus su apsolutno tačni

U vezi određenih dezinformacija koje su se pojavile o navodnim netačnim rezultatima testiranja 3 osobe iz Kaknja koje su zbog liječenja boravile u Tuzli i koje su nakon utvrđivanja rezultata smještene u izolatorij Kantonalne bolnice Zenica, Općinski štab civilne zaštite oštro osuđuje pojavu bilo kakvih dezinformacija, te još jednom potvrđuje da su rezultati tačni, da su 3 osobe iz Kaknja zaista pozitivne na koronavirus, da su rezultati došli iz referentne laboratorije KCUS Sarajevo i da dokumentaciju o tome, s pečatom, ima Dom zdravlja Kakanj.

09.10 sati, Dom zdravlja Kakanj: 466 osoba pod zdravstvenim nadzorom, 235 osoba završilo s prvih 14 dana samoizolacije

Trenutno je 466 osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor gdje im se kontinuirano prati zdravstveno stanje i daju sve neophodne smjernice i instrukcije za zaštitu ličnog i kolektivnog zdravlja. 235 osoba završilo sa prvih 14 dana samoizolacije i njima su u Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj data jasna uputstva i savjeti kojih su obavezni pridržavati se u narednom periodu.

09.00 sati, Dom zdravlja Kakanj: Svih 5 testiranih pacijenata iz Kaknja na sreću negativni

Operativni tim Javne ustanove „Dom zdravlja“ Kakanj obavještava javnost da na području općine Kakanj nema novootkrivenih slučajeva infekcije novim koronavirusom. Svih pet testiranih pacijenata, čiji su brisevi tokom jučerašnjeg dana poslani na UKC Sarajevo, su negativni.

Utorak, 31. mart

13.18 sati, Predmet: Saopštenje za javnost
Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj obavještava javnost da na području općine Kakanj imamo tri pozitivne osobe na novi koronavirus koje su smještene u izolatoriju Kantonalne bolnice Zenica. Trenutno je 507 osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor gdje im se kontinuirano prati zdravstveno stanje i daju sve neophodne smjernice i instrukcije za zaštitu ličnog i kolektivnog zdravlja.
Sa prvih 14 dana samoizolacije završile su 182 osobe i njima su u Higijensko-epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj data jasna uputstva i savjeti kojih su obavezni pridržavati se u narednom periodu.
Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj obavještava javnost da se poduzimaju sve mjere i radnje kako bi se saniralo žarište (Ul. Alije Izetbegovića br. 77, lamela ulaz B ) koje je povezano sa tuzlanskom klinikom. U tom kontekstu vrši se dezinfekcija terena, epidemiološko anketiranje kontakata i stanara zgrade i uzimanje uzoraka za testiranje onih kontakata za koje je utvrđeno da su bili u direktnom kontaktu sa pozitivnim osobama.
Molimo sve građane koji su bili u stranim zemljama ili regijama, one koji su bili u poznatim klasterima (Konjic, Mostar, Banja Luka, Tuzla) u BiH ili u kontaktu sa stanarima iz Ulice Alije Izetbegovića br. 77 (lamela, ulaz B), a pogotovo sa pozitivnim pacijentima, da se OBAVEZNO trebaju javiti putem telefona i da izvrše registraciju na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124, gdje će dobiti potrebne instukcije o daljnjem postupanju.
OBAVEZNO svi koji su ostvarivali socijalni kontakt moraju ostati u samoizolaciji i biti u kontaktu sa Higijensko epidemiološkom službom JU „Dom zdravlja „ Kakanj.

12.10 sati, Nakon što su vrijedne članice UŽOK-a jučer predale 500 ručno rađenih zaštitnih maski, Općinski štab civilne zaštite Kakanj danas je od marljivih žena iz Udruženja “Trst” Tršće preuzeo 600 komada zaštitnih maski.

Materijal koji je korišten donirala je kakanjska firma “Plama-pur”.

U narednim danima očekuje se isporuka novih količina. Maske će biti dijeljene građanima na terenu putem timova koji kontrolišu mjere izolacije i Crvenog križa.

Vrijednim ženama iz Tršća zahvaljujemo na društvenom aktivizmu.

Zajedno! Hrabro! Pametno! Odlučno!

11.03 sati, VAŽNO! Još danas podjela materijala za krojenje i šivenje zaštitnih maski

Sve zainteresirane osobe koje žele u svom domu na besplatnoj osnovi krojiti i šivati zaštitne maske, te iste besplatno dijeliti građanima, materijal mogu preuzeti još danas ispred sportske dvorane Kakanj, u 13.00 sati. Kontakt osoba je Mustafa Subašić. Materijal za krojenje i šivenje zaštitnih maski je donacija firme “Plama pur” Kakanj.

10.42 sati, Zgrada u Ulici Alije Izetbegovića br. 77 (lamela, ulaz B) u totalnoj izolaciji

Općinski štab civilne zaštite Kakanj izdao je naredbu kojom se u totalnu izolaciju stavlja zgrada u Ulici Alije Izetbegovića br. 77 (lamela, ulaz B). Totalna izolacija znači da niko ne smije napuštati zgradu niti ulaziti u zgradu. Pred zgradom će biti osigurano prisustvo policije 24 sata dnevno. Dostava hrane i potrepština za stanare će biti omogućena na način da to čine članovi šire porodice stanara. Vrećice će biti ostavljane ispred stubišta, a po vrećice se silaziti stanari. Za one koji nemaju nikoga od šire porodice ili prijatelja koji bi im mogli dostaviti hranu i potrepštine, dostavu će vršiti volonteri koji su se stavili na raspolaganje Crvenom križu.
U izolaciju je stavljeno 60 stanara koji žive u 20 stanova (2 stana su prazna). Od ukupno 60 stanara, 12 je djece, 10 penzionera, jedna osoba koja ima 85 godina i jedna nepokretna osoba.
U zgradi je izvršena dezinfekcija od strane HES-a Doma zdravlja Kakanj.
Zabilježeni su i kontakti koje su osobe pozitivne na koronavirus ostvarile s drugim osobama proteklih dana.
Dom zdravlja Kakanj već od danas pokreće aktivnosti na testiranju prioritetno osoba koja su imale najintenzivnije kontakte s osobama za koje je utvrđeno da su pozitivne na koronavirus.

Ponedjeljak, 30. mart

12.55 sati, Poziv savjesnim građanima, molimo vas da prijavite osobe koje primijetite da krše mjere samoizolacije. Učinite to odmah čim to uočite. Učinite to zbog sebe, svoje djece, svojih najmilijih. Zovite 122 ili nama pišite u inbox. Učinite to, bez odgađanja, nemojte imati nikakvu dilemu. Moramo svi zajedno uspjeti. Garantiramo vam anonimnost.

12.19 sati, Poziv građanima, prijavite bilo kakva, veća ili manja okupljanja ljudi, bilo gdje, u bilo kojoj prilici. Zovite na 122 ili pišite nama u inbox. Garantiramo anonimnost. Još jednom pozivamo sve građane Kaknja, ne praktikujte bilo kakva okupljanja u gradu i u selima, grupne roštilje i slično, ne idite nikome i ne primajte nikoga, ne praktikujte zajednička kahvenisanja i sijela.
Policija će reagirati po svakoj uočenoj ili prijavljenoj nedozvoljenoj situaciji.

12.00 sati, Općinski načelnik Aldin Šljivo: “Veliki broj naših timova svakodnevno boravi na terenu, što potvrđuju i statistički pokazatelji. Tokom vikenda je izvršeno 585 kontrola, izrečeno je 5 sankcija za nepoštivanje mjere izolacije, 10 sankcija za nepoštivanje naredbe o zabrani kretanja osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina starosti, te 18 prekršajnih naloga zbog nepoštivanja policijskog sata. Uzmemo li u obzir podatke iz drugih gradova, mogu reći da smo po tom pitanju ozbiljni i da rigorozno sankcionišemo sve one koji krše naredbe. Dosadašnje naredbe Općinskog štaba civilne zaštite su produžene do daljnjeg. Posebno smo oprezni po pitanju zaraženih osoba iz gradova u okruženju, kako iste ne bi došle u kontakt sa našim građanima. Danas ćemo na sjednici Predsjedništva Općinskog vijeća razmatrati rebalans Budžeta u okviru kojeg smo predvidjeli dodatnih 650.000 KM za privredu i zdravstvo. Imamo dovoljan broj zaštitnih odijela, maski i dezinfikacionih sredstava. Danas počinjemo i sa dijeljenjem zaštitnih maski građanima, zahvaljujući velikom broju sugrađanki koje su se dobrovoljno odazvale našoj akciji besplatnog šivanja ovih maski. Također izražavam svoje nezadovoljstvo načinom raspodjele testova, o kojem je govorio direktor Doma zdravlja. Neophodno je da taj broj bude znatno veći, kako bi testiranje bilo omogućeno svakodnevno. Isto tako, sankcionisaćemo sva veća okupljanja ljudi na izletištima, a koja su primjetna ovih dana. Općinski štab je također donio naredbu o zabrani miniranja na Površinskom kopu “Vrtlište”, a koje je bilo najavljeno od strane preduzeća “Hidrogradnja”, obzirom da su mještani okolnih naselja protestnim okupljanjem iskazali svoje nezadovoljstvo, usljed čega se stvorio problem koncentracije većeg broja ljudi na jednom mjestu, koji je pravoremeno otklonjen” .

11.45 sati, Mirsad Tursum, direktor Doma zdravlja: “Tokom proteklog vikenda prijavljeno novih 57 osoba koje su stavljene pod mjeru izolacije, dok je njih 78 nakon proteka predviđenog roka okončalo boravak u istoj. Oni su i dalje pod nadzorom Doma zdravlja radi predostrožnosti. Izražavam svoje nezadovoljstvo raspodjelom testova u ime Doma zdravlja. Kriteriji njihove raspodjele nama zaista nisu jasni. Primjera radi, Kanton Sarajevo je dobio preko 200.000 testova, a ZDK 1.200, što kada se podijeli na 12 općina iznosi tek oko 100 pod zdravstvenoj ustanovi. Mi u Kaknju nismo dobili ni trećinu od tih 100. Apelujem na sve naše predstavnike s viših nivoa vlasti da učine sve napore kako bi Kakanj dobio više testova”.

 

10.18 sati, Dom zdravlja Kakanj: Naglašavamo da svi građani koji su bili u područjima gdje je registrovan novi koronavirus imaju obavezu pridržavati se mjera samoizolacije. Svi oni koji su došli iz zemalja ili regija gdje je registrovan novi koronavirus/COVID-19 ili su direktno ili indirektno povezani sa žarištima unutar BiH (Konjic, Mostar, Banja Luka, Tuzla) OBAVEZNO trebaju da se prijave putem telefona i da izvrše registraciju na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124, gdje će dobiti potrebne instukcije o daljnjem postupanju.

10.15 sati, Operativni tim Javne ustanove „Dom zdravlja“ Kakanj obavještava javnost da na području općine Kakanj nema registrovanih slučajeva oboljelih od COVID-19, s tim da je trenutno 592 osobe stavljeno pod zdravstveni nadzor gdje im se kontinuirano prati zdravstveno stanje i daju sve neophodne smjernice i instrukcije za zaštitu ličnog i kolektivnog zdravlja, a 76 osoba je završilo sa samoizolacijom i njima su u Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj data jasna uputstva i savjeti kojih su obavezni pridržavati se u narednom periodu.

10.00 sati, Dom zdravlja Kakanj: Molimo naše sugrađane da prilikom javljanja u zdravstvenu ustanovu ne prikrivaju ni jednu  činjenicu, a prije svega da ne skrivaju s kim su ostvarivali socijalni kontakt u posljednje vrijeme, jer je to veoma bitan epidemiološki podatak koji nam svima može pomoći da se prekine lanac socijalnih kontakata i eventualno suzbije i onemogući širenje COVID-19

14.35 sati, Dom zdravlja Kakanj: Za 23 osobe u samoizolaciji istekao period bez simptoma

Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj obavještava javnost da na području općine Kakanj nema registrovanih slučajeva oboljelih od COVID-19, s tim da je trenutno 587 osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor gdje im se kontinuirano prati zdravstveno stanje i daju sve neophodne smjernice i instrukcije za zaštitu ličnog i kolektivnog zdravlja.

Za 23 naša sugrađanina istekao je period izolacije, dakle oni su bez pojave bilo kakvih simtoma završili 14 dana samoizolacije, a za daljnji period dobili su detaljne instrukcije od strane stručnih lica iz Higijensko epidemiološke službe JU „Dom zdravlja“ Kakanj i bit će i dalje u kontaktu s njima.

Svi naši sugrađani koji su došli ili se spremaju da dođu iz zemalja ili regija, odnosno i iz drugih dijelova zemlje i inostranstva, gdje je registrovan novi koronavirus/COVID-19 trebaju OBAVEZNO da se prijave putem telefona i da izvrše registraciju i prijavu svog boravka na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124, gdje će dobiti potrebne instukcije o daljnjem postupanju.

12.00 sati, Idemo zajedno riješiti i problem u vezi prodaje brašna
Prodajni centri trebaju urediti prodaju brašna na način da se u situacijama kada kupci dolaze, a brašna nema na stanju, prave spiskovi potreba ljudi za kupovinom brašna (s kontakt telefonom), te da se kupcima saopštava redni broj sa spiska.
Po dolasku brašna potrebno je pozvati kupce da dođu po brašno, ali ne na način da se svi skupe u isto vrijeme, nego na način da ni u kojem slučaju ne dođe do pojave većeg skupa ljudi.
Osobe sa spiska koje ne dobiju brašno u prvom navratu, trebaju imati prioritet kod sljedećeg dolaska brašna (jedan kupac-jedna vreća brašna).
Inspekcija će po potrebi provjeravati spiskove u smislu pojave osoba koje neosnovano gomilaju brašno. Ukoliko građani uoče bilo kakve malverzacije u vezi prodaje i kupovine brašna molimo da nam prijave.
Podsjećamo i na obavezu da se dolazak brašna dan ranije najavi policiji kako bi se izbjegla pojava masovnog skupa kakav je zabilježen jučer ispred jednog od kakanjskih prodajnih centara.

9.44 sati, Općinski štab civilne zaštite Kakanj: Pratite program Radija Kakanj i NTV IC
Općinski štab civilne zaštite Kakanj kontinuirano plasira informacije putem Radija Kakanj i NTV IC u vezi borbe protiv širenja koronavirusa.

19.13 sati, Od danas obavezno policiji najaviti dolazak brašna dan ranije kako se ne bi dozvolio nered pred prodajnim objektima
Policija je danas uvela red pred prodajnim objektom “Muzuri” u periodu kada je došlo do pojave okupljanja ljudi zbog prodaje brašna. Od danas svi prodajni objekti na području Kaknja moraju dan ranije policiji najaviti dolazak brašna kako se ne bi dozvolio skup na kojem nije osiguran razmak između ljudi i druge higijensko-sanitarne mjere.

17.00 sati, Prijavite one koji gomilaju brašno i bave se raznim malverzacijama u vezi brašna
Ako ste u svom neposrednom okruženju primijetili osobe koje su se više puta u kratkom vremenskom periodu nalazile u redovima za brašno, ako ste primijetili osobe za koje znate da gomilaju brašno, ako ste primijetili da se određene osobe bave raznim malverzacijama oko brašna, ili vrše preprodaju brašna na “crno” ili druge nekorektne radnje u vezi brašna, prijavite nam u inbox. Isto tako, ako primijetite da prodajni centri ili njihovi radnici vrše određene melverzacije u vezi brašna, i to nam prijavite. Sve ćemo provjeriti i poduzeti mjere. Garantiramo vam anonimnost.

13.50 sati, Brend “Moj san” donirao je za potrebe Općinskog štaba civilne zaštite Kakanj 50 madraca. Podsjetimo, za područje cijele BiH Moj san je donirao 1.000 madraca, a nakon te donacije došla je još jedna donacija, za Kakanj, rodni grad ovog brenda. Ovu donaciju Općinski štab će upotrijebiti u skladu s potrebama.
Brendu Moj san zahvaljujemo za ovu veoma značajnu donaciju u teškom trenutku za Kakanj i BiH.

13.42 sati, Komandant Općinskog štaba civilne zaštite Aldin Šljivo i šef Službe civilne zaštite Nurudin Hrusto obišli su danas nekoliko subjekata čija je djelatnost posebno važna u sistemu civilne zaštite. Cilj posjete bio je saznati informacije direktno na terenu u vezi borbe protiv širenja koronavirusa, te uputiti poruke ohrabrenja. Uz obilazak, izvršena je i podjela određenih količina sredstava za dezinfekciju.
Sredstva za dezinfekciju su dodijeljena policiji, pošti, taksistima, Crvenom križu, Merhametovoj kuhinji, RMU Kakanj, Općinskom sudu…

12.58 sati, VAŽNO! VAŽNO! VAŽNO! Za kakanjske subjekte 50 prekršajnih naloga zbog neosnovanog povećanja cijena

Kantonalna tržišna inspekcija u Kaknju je do sada kontrolisala 50 subjekata u vezi kontrole kretanja cijena na tržištu koje, shodno odluci Vlade FBiH, trebaju ostati na istoj razini kakve su bile 5. marta 2020.godine. Utvrđeno je 25 nepravilnosti za koje će inspekcija izdati 50 prekršajnih naloga.
Podsjetimo, Vlada Federacije BiH donijela je odluku o zamrzavanju cijena osnovnih životnih namirnica na nivou od 5. marta ove godine. To je učinjeno zbog činjenice da su pojedini trgovci pandemiju koronavirusa koristili za povećanje cijena.
Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 KM do 10.000,00 KM kaznit će se za prekršaj pravno lice u slučaju kada se ne pridržava propisanih mjera neposredne kontrole cijena odnosno ukoliko vrši prodaju proizvoda po cijenama višim od cijena na dan 05.03. 2020. godine. Za navedenu radnju kazniti će se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 250,00 KM do 2.500,00 KM.
Za fizička lica propisana je novčana kazna u iznosu od 500,00 KM do 1.500,00 KM.
Pozivamo građane da svako eventualno povećanje cijena u Zeničko – dobojskom kantonu prijave Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona ZDK. Uz prijavu na bilo koji navedeni način potrebno navesti naziv i adresu subjekta, broj i datum fiskalnog računa te vrstu i cijenu proizvoda.
Prijavu izvršiti na sljedeće načine:
-Putem telefona na brojeve: 032/460-810 i 032/460-813, u vremenu od 8,00 sati do 15,00 sati svakim danom,-poštom na adresu: Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, Kučukovići br.2, 71000 Zenica.

12.36 sati, Nema više igre, strpljenju je došao kraj, svi oni koji krše mjere samoizolacije bit će prisilno dovedeni i svi će biti pod kontrolom u sportskoj dvorani koja se priprema za tu svrhu, uskoro slijedi i postavljanje kreveta

11.35 sati, VAŽNO! Ukoliko poznajete osobu ili više osoba starije životne dobi kojima je potrebna usluga dostave hrane i/ili lijekova, pišite nam u inbox.
Vašu sugestiju ćemo proslijediti Crvenom križu općine Kakanj čiji će volonteri uslugu dostave hrane i/ili lijekova izvršiti na besplatnoj osnovi.

11.06 sati, U Kaknju nema zaraženih koronavirusom. Pod zdravstvenim nadzorom je 597 osoba.

11.03 sati, Protekle noći policijski službenici su izdali 4 prekršajna naloga zbog nepoštivanja naredbe o zabrani kretanja od 18.00 do 5.00 sati. Radilo se o 2 vozila i 2 pješaka.

10.00 sati, Preporuka bankama: Obezbjedite novi modalitet isplate novca penzionerima
Općinski štab civilne zaštite Kakanj upućuje preporuku bankama da osiguraju novi modalitet isplate penzija penzionerima koji su do sada dolazili na šaltere banke sa ciljem podizanja novca od penzije. Umjesto dolaska i okupljanja penzionera, potrebno je pronaći novi modalitet isplate (npr. mobilni timovi ili neki drugi modalitet).

9.45 sati, Apel apotekama na području Kaknja: Formirajte mobilne timove za dostavu lijekova za osobe starije životne dobi, za bolesne, za posebno ugrožene grupe stanovništva, za sve one koji nisu u mogućnosti da se kreću (zbog zabrane kretanje, zbog bolesti, iznemoglosti…). Omogućite narudžbe putem telefona i besplatnu uslugu dostave.

9.27 sati, poslušajte obavijest koja se emitira putem Radija Kakanj

9.26 sati, Općinski štab civilne zaštite Kakanj: Pratite program Radija Kakanj i NTV IC

Općinski štab civilne zaštite Kakanj kontinuirano plasira informacije putem Radija Kakanj i NTV IC u vezi borbe protiv širenja koronavirusa.

Srijeda, 25. mart

18.07 sati, Poziv savjesnim građanima, molimo vas da prijavite osobe koje primijetite da krše mjere samoizolacije ili mjere zabrane kretanja (od 18.00 do 5.00 za sve građane, od 00.00-24.00 za mlađe od 18 i starije od 65 godina). Učinite to odmah čim to uočite. Učinite to zbog sebe, svoje djece, svojih najmilijih. Zovite 122 ili nama pišite u inbox. Učinite to, bez odgađanja, nemojte imati nikakvu dilemu. Moramo svi zajedno uspjeti. Garantiramo vam anonimnost.

12.47 sati, Šatori za one koji ne poštuju mjere samoizolacije
Nurudin Hrusto, šef Službe civilne zaštite Kakanj: “Ako se nastavi sa kršenjem mjera samoizolacije spremni smo da za 24 sata otvorimo šatore u koje ćemo pod puni nadzor staviti osobe koje krše izrečene mjere”.

12.10 sati, Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj obavještava javnost da na području općine Kakanj nema registrovanih slučajeva oboljelih od COVID-19, s tim da su trenutno 563 osobe stavljene pod zdravstveni nadzor gdje im se kontinuirano prati zdravstveno stanje i daju sve neophodne smjernice i instrukcije za zaštitu ličnog i kolektivnog zdravlja.

11.58 sati, Ljudi, uozbiljite se, poštujte mjere samoizolacije, do sada napisane desetine prekršajnih naloga, jedna osoba dva puta zatečena da ne poštuje propisane mjere samoizolacije

Policijski službenici izdali su 12 prekršajnih naloga za nepoštivanje mjera samoizolacije, 10 prekršajnih naloga za nepoštivanje zabrane kretanja za lica mlađa od 18 i starija od 65, te 11 naloga za nepoštivanje zabrane kretanja u periodu od 18.00 do 5.00 sati. Ako se ovome dodaju i prekršajni nalozi općinske inspekcije, i nalozi iz prethodnih dana, dobijemo na desetine izdatih prekršajnih naloga, a mnogi od onih koji ne poštuju mjere samoizolacije ići će poslije krize i pred sud.

11.36 sati, Općinski štab civilne zaštite Kakanj upućuje preporuku bankama da osiguraju novi modalitet isplate penzija penzionerima koji su do sada dolazili na šaltere banke sa ciljem podizanja novca od penzije. Umjesto dolaska i okupljanja penzionera, potrebno je pronaći novi modalitet isplate.

11.35 sati, Općinski štab civilne zaštite Kakanj donio je naredbu kojom se od sutra zabranjuje obavljanje činova sklapanja braka u matičnim uredima Općine Kakanj, kao i organizacija svadbi. Sva zakazana vjenčanja u matičnim uredima se otkazuju do daljnjeg.

11.32 sati, VAŽNO! VAŽNO! VAŽNO! Dr. Tursum: Imamo našeg sugrađanina koji je Kakanjac, a živi u Sarajevu, on je pozitivan na koronavirus, pozivam sve građane Kaknja koji su bili u kontaktu s njim poslije 13. marta da se jave u HES Doma zdravlja Kakanj.

P.S. Svoj identitet i činjenicu da je pozitivna na koronavirus objavila je sama osoba i o tome su sinoć i jutros izvijestili mediji.

9.17 sati, Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK: Produžen rok za kupovinu markica, obustavljena ovjera knjižica, upućivanje na banjsko liječenje…

Na osnovu Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području FBiH broj:408/2020. godine od 16.03.2020. godine i Zaključka Vlade ZDK broj: 02-40-4562/20 od 21.03.2020. godine, Upravni Odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona na sjednici održanoj 23.03.2020. godine donio je ODLUKU o organizaciji rada Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona.

U skladu sa navedenom Odlukom, od utorka 24.03.2020. godine rad sa strankama u svim službama i poslovnicama Zavoda je od 09.00 do 13.00 sati uz poštivanje preporučenih mjera.

Produžava se rok za kupovinu markica – premije do 30.04.2020. godine.

Do prestanka vanredne situacije izazvane epidemijom obustavlja se:
– upućivanje na banjsko-klimatsko liječenje,
– izdavanje dvojezičnih obrazaca i potvrda o pravu korištenja zdravstvene zaštite za vrijeme privremenog boravka u inostranstvu.
– ovjera knjižica.

Stranke koje komuniciraju sa Zavodom, u skladu sa preventivnim mjerama koje su na snazi, potrebno je da komunikaciju obavljaju isključivo putem telefona, elektronskim putem (e-mail), da sve podneske šalju putem pošte, te da izbjegavaju neposredan dolazak u prostorije Zavoda.

Navedene mjere važe do okončanja epidemiološke situacije izazvane korona virusom ( COVID-19).

8.00 sati, JP “Vodokom”: Uredna isporuka vode, redovno pranje ulica u okviru borbe protiv širenja koronavirusa, obustavljena isključenja korisnika, blagajna radi do 14.00 sati

Obavještavamo korisnike usluga J.P. „VODOKOM“ d.o.o. Kakanj da radnici i uprava preduzeća svjesni trenutne situacije u kojoj se nalazimo ulažu maksimalne napore kako bi svi građani u ovim danima imali urednu i kvalitetnu isporuku pitke vode.

U tom cilju, 24 sata dnevno, provode se mjere i aktivnosti pojačanog nadzora nad održavanjem sistema, a svi kvarovi se hitno saniraju.

Također,  do daljnjeg su obustavljena isključenja korisnika, pravnih i fizičkih lica, sa sistema vodovodne mreže.

Prikupljanje, odvoz i deponovanje smeća se odvija po redovnom rasporedu, grad po potrebi i dva puta dnevno, uz pojačane mjere dezinfekcije kontejnera, podzemnih kontejnera i samih namjenskih vozila koja obavljaju odvoz.

Prema naredbi federalnog i općinskog Štaba civilne zaštite subotom je dozvoljen rad zelene pijace uz uslov maksimalnog pridržavanja propisanih mjera zaštite, kako kupaca tako i prodavaca.

Shodno vremenskim prilikama, kao jedna od aktivnosti i mjera u sprečavanju širenja virusa COVID 19, vrši se i redovno pranje gradskih i prigradskih ulica, te kontinuirano metenje ulica i uklanjanje smeća i otpadaka sa javnih površina. U zgradama gdje J.P. „VODOKOM“ d.o.o. Kakanj obavlja djelatnost upravitelja svim predstavnicima etažnih vlasnika podijeljena su dezinfekciona sredstva uz redovno i pojačano čišćenje i dezinfekciju svih zajedničkih dijelova zgrada.

Pozivamo sve građane na korištenje elektronskih servisa za plaćanje naših usluga, a one koji to nisu u mogućnosti obavještavamo da blagajna preduzeća radi do 14 sati. Molimo građane da se prilikom plaćanja na blagajni pridržavaju svih propisanih mjera zaštite.

Rad mobilnih i drugih ekipa u J.P. „VODOKOM“ d.o.o. Kakanj organizovan je u smjenama i iste su u stalnoj pripravnosti te spremne za intervenciju.

Broj dežurne službe je 060 32 97 744, a za sve ostale informacije obratite se na 032 55 79 50, e-mail vodokom@bih.net.ba.

Utorak, 24. mart

18.00 sati, na snagu stupila zabrana kretanja, nastavljamo borbu zajedno, uspjet ćemo jer se držimo zajedno;

15.19 sati, JP Grijanje doo Kakanj prema preporukama Općinskog kriznog štaba obavještava korisnike usluga daljinskog grijanja da je radno vrijeme JP Grijanje doo Kakanj ograničeno do 13:30 sati.

Poslovanje preduzeća i svih naših radnika je reducirano u smislu da su radnici na kolektivnom godišnjem odmoru osim onih koji su neophodni za nesmetano funkcionisanje. Redovno pratimo parametre i u slučaju potrebe za pojačanim angažmanom naši radnici su u stanju pripravnosti.

Sistem daljinskog grijanja u Kaknju normalno funkcioniše bez većih problema koje interventno u slučaju nastanka rješavamo.

Pozivamo korisnike koji imaju mogućnost platiti usluge grijanja putem elektronskih servisa da to obave bez dolaska u prostorije preduzeća.
Ukoliko ipak nemate takvu mogućnost radno vrijeme blagajne je do 13:00 sati uz pridržavanje svih donešenih mjera u smislu rastojanja među strankama, obaveznom dezinficiranju, nošenju zaštitnih maski i rukavica i zabrani kretanja određene populacije.

U skladu sa svim mjerama općinskog kriznog štaba, Vlade FBiH i ZDK i višegodišnjom praksom poslovanja, JP Grijanje doo Kakanj do daljnjeg neće vršiti isključenja sa sistema daljinskog grijanja niti utuženja korisnika za dugovanja iz prethodne sezone grijanja.

Pozivamo korisnike ipak na razumijevanje, obzirom da JP Grijanje ima zakonska ograničenja prilikom plaćanja svojih obaveza, ali i rokove prilikom naplate potraživanja.

15.04 sati, Važno! Dom zdravlja Kakanj: Pozivamo sve građane koji su bili u kontaktima sa osobama kod kojih je potvrđeno prisustvo novog korona virusa iz susjednih općina (Breza i Visoko) da se OBAVEZNO prijave putem telefona i da izvrše registraciju i prijavu svog boravka na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124, gdje će dobiti potrebne instukcije o daljnjem postupanju.

Također, neophodno je odmah da te osobe započnu sa samoizolacijom kao i osobe koje su bile s njima u kontaktu.

 

13.50 sati, Prijavite povećanje cijena: U posljednja dva dana u ZDK zabilježeno 50 prijava

U posljednja dva dana Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove prijavljeno je 50 slučajeva rasta cijena pojedinih artikala.

Najviše prijava odnosi se na povećanje cijena voća i ulja, dok je zabilježen i rast cijena sredstava za zaštitu od virusa i dezinfekcionih sredstava u apotekama.

Inspektori su stalno na terenu i sankcioniraju nesavjesne trgovce.

Podsjećamo, brojevi telefona na koje uz priloženi račun možete prijaviti promjenu cijena su 032/460-810 i 032/460-813.

13.05 sati, Crveni križ općine Kakanj sve svoje kapacitete i resurse usmjerio na pomoć starijim licima u stanju prijeke potrebe


Nakon jutrošnje sjednice Općinskog štaba civilne zaštite, javnosti se obratila Fazila Ahmetović, predsjednica Crvenog križa općine Kakanj. U svom govoru je istakla kako Crveni križ postupa po naredbama Općinskog štaba civilne zaštite od samog početka, te svoj doprinos daje kroz volonterski angažman s ciljem dopremanja hrane i lijekova starijim osobama kojima je to krajnje neophodno.
„Mi smo angažovali određeni broj naših volontera i formirali mobilni tim, koji ćemo proširivati shodno dinamici aktivnosti na terenu. Osim toga, javljaju nam se volonteri iz drugih organizacija koje će biti na terenu. Njihova zadaća je da pomažu osobama starije živote dobi kojima je potrebna dostava namirnica i lijekova. Naš kontakt broj 032/554-968 je na raspolaganju svaki dan od 8 do 11 sati. Ja bih zamolila naše sugrađane da se javljaju samo one osobe koje nemaju nikoga ko bi im dostavio potrepštine. Krajnji cilj jeste da smanjimo cirkulaciju i kretanje takvih ljudi.“

 13.00 sati, Priču o testiranju, testovima i slično treba prepustiti struci

Dr. Tursum: Kada bismo svih 38.000 građana Kaknja danas testirali, šta ćemo sutra!? Danas smo svi negativni, a sutra smo možda svi pozitivni. Testira se ono što iniciraju medicinske ekipe, nepotrebno je testirati sve one koji nemaju apsolutno nikakve indikacije.

 12.30 sati, Na ulazu u zgradu Općine Kakanj svim građanima koji dolaze, a radi se o onima koji imaju neodgodive obaveze u šalter-sali i općinskim službama, bit će mjerena tjelesna temperatura uz pomoć termometra koji mjeri “na daljinu”. Sve osobe kod kojih se zabilježi povišena tjelesna temperatura neće moći ući u zgradu i bit će upućene u Dom zdravlja Kakanj. Preporučujemo i drugim subjektima da primjenjuju ovu praksu

12.15 sati, Formirano Radno predsjedništvo Općinskog vijeća Kakanj: Predloženo restrukturiranje Budžeta za potrebe funkcionisanja u vanrednim okolnostima i saniranje posljedica kroz podršku malom poduzetništvu

11.45 sati, Operativni tim JU “Dom zdravlja” Kakanj obavještava javnost da su stavljeni u funkciju telefonski brojevi 032 460 961 (07:00- 15:00) i 060 357 56 85 ( 00-24 ) kao vid psihosocijalne pomoći našim sugrađanima

11.20 sati, U Kaknju je 525 osoba pod zdravstvenim nadzorom, nema registrovanih slučajeva zaraženih koronavirusom

10.30 sati, Poziv savjesnim građanima, molimo vas da prijavite osobe koje primijetite da krše mjere samoizolacije. Učinite to odmah čim to uočite. Učinite to zbog sebe, svoje djece, svojih najmilijih. Zovite 122 ili nama pišite u inbox. Učinite to, bez odgađanja, nemojte imati nikakvu dilemu. Moramo svi zajedno uspjeti. Garantiramo vam anonimnost

 

10.00 sati, Općinski štab civilne zaštite povećava broj timova za kontrolu poštivanja mjera samoizolacije. Provjere se vrše u svakom naselju, selu, zaseoku… Nakon provjere timovi se u isto naselje vraćaju ponovo, iznenada. Izdaju se novčane kazne, a nakon kriznog perioda svi koji krše mjere samoizolacije ići će pred sudove

9.05 sati, Protekle noći zimska služba je intervenisala na području Brnjica i Ponijera

7.57 sati,  Ne idite nikome u posjete ili na sijela, izbjegavajte grupna “kahvenisanja”, izbjegavajte bilo kakva okupljanja, a ako vam se neko najavio zamolite ga da posjetu odgodi za vrijeme poslije krize, u nadi da će shvatiti, a ako i neće shvatiti, princip “nezamjeranja” ne smije biti jači od borbe za zdravlje svih nas

Možda će se činiti previše pojednostavljeno, ali na sve smo spremni samo da zaštitimo ljude i da pobijedimo ove nedaće. Zato vas molimo, ne idite nikome na sijela i u posjete, izbjegavajte grupna kahvenisanja, izbjegavajte bilo kakva okupljanja, a ako vam se neko najavio zamolite ga da posjetu odgodi za vrijeme poslije krize. Bit će vremana, ako Bog da, i za zajedničku kafu, i roštilje, i razgovor, i posjetu, i obilazak.

Kada sretnete nekoga pazite na razmak i ne rukujte se.

Razumijemo da poželite drage ljude, rodbinu i prijatelje, ali pokušajte koristiti video pozive i društvene mreže kako biste ih vidjeli i čuli.

Moramo imati međusobnog razumijevanja i moramo hrabriti jedni druge. I uspjet ćemo, jer se držimo zajedno.

Podijelite ovu sugestiju na svojim profilima u nadi da će našu i vašu poruku shvatiti oni koji pročitaju, a ako i neće shvatiti, princip “nezamjeranja” ne smije biti jači od borbe za zdravlje svih nas.

Bit će i dijeljenja sugestije uz priloženog smješka, i to je uredu, jer se ozbiljne poruke često prenose “u šali”.

7.53 sati, VAŽNO! VAŽNO! VAŽNO! Pozivaju se fizička i pravna lica registrovana na području općine Kakanj (ugostiteljstvo, obrt i srodne djelatnosti, specijalizovane trgovine, poduzetnici do 10 zaposlenih), a koji su obuhvaćeni naredbama o obustavi rada da Službi za privredu, urbanizam i zaštitu okline Općine Kakanj prijave informaciju o datumu prestanka rada i trenutnom broju zaposlenih.

Navedene informacije možete prijaviti pozivom na broj telefona 032/ 771 827, a iste su nam potrebne radi provođenja mjera pomoći maloj privredi.

Rok za prijavu je srijeda 25.3.2020. godine do 14,00 sati.

Molimo da se pozivi telefonom upućuju radnim danom od 9.00 do 14.00 sati (novo skraćeno radno vrijeme općinskih službi).

Obzirom na veliki broj poziva dešavaju se slučajevi zauzetosti telefonske linije, pa molimo za strpljenje.

7.45 sati, Kolektivni godišnji odmor u Općini, javnim preduzećima i javnim ustanovama, novo radno vrijeme općinskih službi od 9.00 do 14.00 sati

Općinski štab civilne zaštite izdao je naredbu da se u općinskim službama, te u javnim preduzećima i javnim ustanovama uvede kolektivni godišnji odmor do daljnjeg, te da se iz kolektivnog godišnjeg odmora izuzmu samo službenici/radnici čije je prisustvo nužno za osnovno funkcionisanje radnog procesa. Cilj je što više smanjiti socijalni kontakt među ljudima, ali i zaštita ljudi koji rade u pomenutim institucijama.

Službenici Općine Kakanj koji ostaju u radnom procesu radit će od 9.00 do 14.00 sati.

Ponedjeljak, 23. mart

23.25 sati, Pozivaju se sve osobe koje imaju iskustva u šivenju i poznavanju rada na mašinama za šivenje da se jave u upravu firme INKOS EXPORT IMPORT doo Kakanj dana 24.03.2020. od 09:00 do 11:00 sati, radi angažovanja i povećanja kapaciteta u proizvodnji zaštitne opreme za potrebe Općine Kakanj, kako bi u što kraćem roku obezbijedili što više zaštitne opreme. Svi oni koji budu zadovoljili minimalne navedene uslove potrebne za proizvodnju zaštitne opreme biti će adekvatno plaćeni.

22.10 sati, Pacijent iz Kaknja za koga se sumnjalo da je zaražen NEGATIVAN na korona virus. U Brezi je identificiran prvi slučaj zaraze koronavirusom.

18.06 sati, Dom zdravlja Kakanj: Danas do 14:00 sati 511 osoba je stavljeno pod zdravstveni nadzor, u Kaknju nema registrovanih slučajeva oboljelih od COVID-19

16.58 sati, Od danas Općinsko vijeće Kakanj funkcioniše u obliku radnog predsjedništva

Općinski štab civilne zaštite Kakanj uputio je preporuku Kolegiju Općinskog vijeća i Stručnoj službi za poslove Općinskog vijeća da se uspostavi adekvatan mehanizam za funkcionisanje Općinskog vijeća Kakanj, u skladu s naredbom Federalnog štaba civilne zaštite o zabrani javnih okupljanja.

Na osnovu ove preporuke usvojena je odluka da Općinsko vijeće Kakanj od danas funkcioniše u obliku radnog predsjedništva.

Uskoro detaljnije.

16.29 sati, Važna obavijest iz Doma zdravlja Kakanj

Obavještavamo javnost da će od 23.3.2020.godine na ulazu u JU „Dom zdravlja“ Kakanj biti postavljen trijažni šator/tenda gdje će naši radnici popunjavati epidemiološku anketu i vršiti trijažu za sve one koji dolaze u JU „Dom zdravlja“ Kakanj kako bismo spriječili mogućnost nastanka infekcije.

Molimo sve građane da imaju razumijevanja i da sve preporuke shvate krajne ozbiljno kako bismo zajedno spriječili mogućnost nastanka zaraze na području naše općine.

16.16 sati, I dalje u naš inbox stižu prijave, savjesni građani prijavljuju nesavjesne osobe koje su došle iz zemalja u kojima se pojavio koronavirus, a nisu se prijavile nadležnim organima i/ili ne poštuju mjere samoizolacije. Sve prijave upućujemo policiji i timovima koji vrše obilaske na terenu. Nastavite pisati i slati prijave u inbox službene Facebook stranice Općine Kakanj, garantiramo vam anonimnost, ovo je borba za sve nas i naše zdravlje.

13.45 sati, Općinski štab civilne zaštite Kakanj donio je naredbu o stavljanju kakanjske firme INKOS u funkciju civilne zaštite, što znači da će ova firma proizvoditi zaštitnu opremu za potrebe Doma zdravlja Kakanj, policije, općinskih službi… U tom smislu INKOS je učinio sve napore da se proizvodnja odvija što je brže moguće.

Općinski štab civilne zaštite zasijeda u kontinuitetu, do danas usvojene 34 konkretne naredbe, mjere i preporuke,

13.45 sati, Općinski štab civilne zaštite Kakanj donio je naredbu o stavljanju kakanjske firme INKOS u funkciju civilne zaštite, što znači da će ova firma proizvoditi zaštitnu opremu za potrebe Doma zdravlja Kakanj, policije, općinskih službi… U tom smislu INKOS je učinio sve napore da se proizvodnja odvija što je brže moguće.

13.20 sati, UOZBILJITE SE LJUDI, U PITANJU SU ŽIVOTI, POLICIJA KAŽNJAVA ONE KOJI NE POŠTUJU MJERE SAMOIZOLACIJE

Dr. Tursum: “U Kaknju imamo jednog sumnjivog, od njega je uzet bris i poslan u Sarajevo u referentni laboratorij. Čim dobijemo nalaze tog uzorka mi ćemo javiti rezultat”.

U Kaknju su 492 osobe pod zdravstvenim nadzorom. Policija na terenu piše prekršajne prijave, a pokreće se i krivična odgovornost pred sudovima, za sve one koji ne poštuju mjere samoizolacije.

13.13 sati, Novi zaključci, preporuke i naredbe Općinskog štaba civilne zaštite:

34. Općinski štab civilne zaštite Kakanj uputio je preporuku Kolegiju Općinskog vijeća i Stručnoj službi za poslove Općinskog vijeća da se uspostavi adekvatan mehanizam za funkcionisanje Općinskog vijeća Kakanj, u skladu s naredbom Federalnog štaba civilne zaštite o zabrani javnih okupljanja.

12.10 sati, Novi zaključci, preporuke i naredbe Općinskog štaba civilne zaštite:

Kolektivni godišnji odmor u Općini, javnim preduzećima i javnim ustanovama, novo radno vrijeme općinskih službi od 9.00 do 14.00 sati

33. Općinski štab civilne zaštite izdao je naredbu da se u općinskim službama, te u javnim preduzećima i javnim ustanovama uvede kolektivni godišnji odmor do daljnjeg, te da se iz kolektivnog godišnjeg odmora izuzmu samo službenici/radnici čije je prisustvo nužno za osnovno funkcionisanje radnog procesa. Cilj je što više smanjiti socijalni kontakt među ljudima, ali i zaštita ljudi koji rade u pomenutim institucijama.

Službenici Općine Kakanj koji ostaju u radnom procesu radit će od 9.00 do 14.00 sati.

11.48 sati, Pozivaju se fizička i pravna lica registrovana na području općine Kakanj (ugostiteljstvo, obrt i srodne djelatnosti, specijalizovane trgovine, poduzetnici do 10 zaposlenih), a koji su obuhvaćeni naredbama o obustavi rada da Službi za privredu, urbanizam i zaštitu okline Općine Kakanj prijave informaciju o datumu prestanka rada i trenutnom broju zaposlenih.

Navedene informacije možete prijaviti pozivom na broj telefona 032/ 771 827, a iste su nam potrebne radi provođenja mjera pomoći maloj privredi.

Rok za prijavu je srijeda 25.3.2020. godine do 14,00 sati.

10.00 sati, U toku je sjednica Općinskog štaba civilne zaštite

9.05 sati, Ne idite nikome u posjete ili na sijela, izbjegavajte grupna kahvelenisanja, izbjegavajte bilo kakva okupljanja, a ako vam se neko najavio zamolite ga da posjetu odgodi za vrijeme poslije krize, u nadi da će shvatiti, a ako i neće shvatiti princip “nezamjeranja” ne smije biti jači od borbe za zdravlje svih nas

Možda će se činiti previše pojednostavljeno, ali na sve smo spremni samo da zaštitimo ljude i da pobijedimo ove nedaće. Zato vas molimo, ne idite nikome na sijela, izbjegavajte grupna kahvelenisanja, izbjegavajte bilo kakva okupljanja, a ako vam se neko najavio zamolite ga da posjetu odgodi za vrijeme poslije krize. Bit će vremana, ako Bog da, i za zajedničku kafu, i roštilje, i razgovor, i posjetu, i obilazak.

Razumijemo da poželite drage ljude, rodbinu i prijatelje, ali pokušajte koristiti video pozive i društvene mreže kako biste ih vidjeli i čuli. Moramo imati međusobnog razumijevanja i moramo hrabriti jedni druge. I uspjet ćemo, jer se držimo zajedno.

Podijelite ovu sugestiju na svojim profilima u nadi da će našu i vašu poruku shvatiti oni koji pročitaju, a ako i neće shvatiti princip “nezamjeranja” ne smije biti jači od borbe za zdravlje svih nas

8.06 sati, Nova naredba Federalnog štaba civilne zaštite: Taksi vozači u automobilima mogu prevoziti samo jednu osobu, s tim da ta osoba sjedi na sjedištu iza vozača, uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu (maska i rukavice) i za putnika i za vozača.

8.00 sati, Nova naredba Federalnog štaba civilne zaštite: Zabranjeno je kretanje i zadržavanje na otvorenom prostoru više od jedne osobe na udaljenosti manjoj od 1,5 m.

7.58 sati, U ovom teškom trenutku ne treba nam još i problem piromanske obijesti: U protekla 24 sata Profesionalna vatrogasna jedinica imala je petnaest intervencija. Radilo se o zapaljenju trave i niskog rastinja u naseljima Hausovići, Dumanac, Rošćevina, Papratnica, Bijele Vode, Ulici branilaca i Mile, zatim šumskim požarima u naseljima Modrinje, Kujavče, Papratnica i Javor (2 intervencije), požaru trave na Milama i u greblju Doboj, te zapaljenju putničkog automobila u naselju Doboj.

7.55 sati, I dalje u naš inbox stižu prijave, savjesni građani prijavljuju nesavjesne osobe koje su došle iz zemalja u kojima se pojavio koronavirus, a nisu se prijavile nadležnim organima i/ili ne poštuju mjere samoizolacije. Sve prijave upućujemo policiji i timovima koji vrše obilaske na terenu. Nastavite pisati i slati prijave u inbox službene Facebook stranice Općine Kakanj, garantiramo vam anonimnost, ovo je borba za sve nas i naše zdravlje.

7.30 sati, Šta znači samoizolacija?!

Ako je pojedincu određena mjera samoizolacije to podrazumijeva potpuno obustavljanje bilo kojeg obli

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u