KakanjLive | Četvrtak, 25.02.2021. godine

Juniori Rudara uspješniji od prvog tima

13.09.2016. - U prvih šest kola izabranici trenera Ramiza Husića ostvarili pet pobjeda i jedan remi sa šesnaest osvojenih bodova i bez primljenog gola vode na prvenstvenoj ljestvici Omladinske lige-Centar U Rudaru zaista mogu biti prezadovoljni startom prvog tima, ali i mlađih selekcija, posebno juniora, koji su u prvih šest kola ostvarili impozantne rezultate.

I dok je prvi tim znatno pojačan angažiranjem zvučnih imena (Hinović, Vila, Aničić, Hajdarović, Kobilica, Kazazić), juniori i kadeti su u novu sezonu startovali oslabljeni jer su zbog starosne dobi ostali bez glavnih igrača. Ovo se posebno odnosi na juniore, koji su ostali bez štoperskog dvojca Sedina Kukića i Emira Merdića, graditelja igre Enisa Sikire, napadača Nedima Škulja i Hamze Hadžića, te veznjaka Evelina Pipe i Ivana Vukančića.

Trener Ramiz Husić, koji je uoči početka novog prvenstva preuzeo vođenje juniorske selekcije, pored standardnih igrača iz prethodne sezone, s kojima su potpisani ugovori za prvi tim: Adin Skopljaković, Nedim Zaimović, Damir Crnović, Samir Sarač, Malik Gačić i Mirza Begovac, promovirao je nekoliko kadeta i sastavio solidnu ekipu koja je u dosadašnjem dijelu prvenstva ostvarila izvanredne rezultate. Zabilježili su pet pobjeda (Rudar Zenica 1:0, Krivaja Zavidovići 3:0, Borac Jelah 6:0, TOŠK iz Tešnja 1:0, Radnik D.Vakuf 2:0) i jedan remi, protiv Novog Travnika (0:0).

Sa 16 osvojenih bodova i impozantnom gol-razlikom od 13:0 nalaze se na prvom mjestu, ispred drugoplasirane ekipe Žepča.

adin_skopljakovicGolman juniora, Adin Skopljaković, nije primio gol na šest utakmica, 540 minuta

Posebno treba istaći golmana Adina Skopljakovića koji u dosadašnjih 540 minuta nije primio pogodak, čime je nadmašio Saliha Hinovića, koji je jedini gol u novoj sezoni primio u 504.minuti u šestom kolu protiv Novog Travnika. Također, pohvale zaslužuje i napadački trojac: Damir Crnović, Mirza Begovac, Josip Marjanović, koji su postigli po tri gola, kao i kapiten Nedim Zaimović, koji je glavni kreator igre i strijelac pobjedonosnog gola u Tešnju protiv TOŠK-a.

damir_crnovicDamir Crnović, jedan od šest juniora koji su potpisali ugovore

-Skoro sve ove igrače sam vodio u pionirskoj selekciji i njihovi kvaliteti su mi izuzetno poznati. Zadovoljan sam njihovim razvojem i nije slučajno vodstvo kluba potpisalo ugovore sa šestoricom, preda su to zaslužili i Dragan Šljivić, koji je zamijenio Sedina Kukića na poziciji štopera, te napadač Josip Marjanović, koji ima veliki potencijal. Premda mlađim selekcijama rezultat nije primaran, moram istaći da moji igrači daju maksimum i da igraju odgovorno. Da nije bilo kiksa protiv Novog Travnika, kada smo propustili bezbroj prilika, moje zadovoljstvo bilo bi još veće, istakao je trener juniora Rudara Ramiz Husić.

Zadovoljan može biti i trener kadeta Bećir Mehanović, koji već drugu sezonu predvodi ovu selekciju i plodovi njegovog stručnog rada sve više dolaze do izražaja.
Poput prvog tima i juniora, i kadeti nisu osjetili gorčinu poraza u prvih šest kola. Ostvarili su četiri pobjede (Krivaja 4:0, Borac 2:1, Novi Travnik 3:0 i Radnik 6:0), dok su remizirali kući sa zeničkim Rudarom (1:1) i na gostovanju u Tešnju (0:0). Sa 14 osvojenih bodova zauzimaju drugo mjesto iza Travnika s kojim će snage odmjeriti u narednom kolu.

Trener Mehanović može biti zadovoljan efikasnošću (2,66 gola po utakmici), ali i igrom odbrane koja je primila samo dva gola, što je svakako velika zasluga i golmana Rijada Krivokape, koji je po riječima trenera golmana svih mlađih selekcija, Edina Mujagića, izuzetno talentiran i velika perspektiva.

Pored Ramiza Husića i Bećira Mehanovića, treba istaći i donedavnog trenera juniora Kemala Šabića i koordinatora omladinskog pogona Amela Kozlu, koji od ove sezone vode najmlađe selekcije; predpionire i pionire, koji također postižu zapažene rezultate u Kvalitetnoj ligi Zeničko-dobojskog kantona.

Odgoju vlastitog igračkog kadra u Rudaru se oduvijek poklanjala velika pažnja.Tradicija se nastavlja i ne treba se čuditi ako u narednim sezonama neko iz sadašnjeg sastava kadeta i juniora krene stopama Belmina Kobilice, Harisa Đuđe , Vedina Kulovića, Admira Smole i Enisa Sikire i zaigraju u prvom timu.

M.KOMŠO/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u