KakanjLive | Srijeda, 03.03.2021. godine

Juniori Rudara prvaci Omladinske lige-Centar Grupe B

30.05.2017. - U dvadesetsedam utakmica ostvarili 21 pobjedu i po tri remija i poraza, uz impozantnu gol-razliku 72:14 ! Predstoje im dvije utakmice sa prvoplasiranom ekipom Gruge A, juniorima Bosna Seme, za apsolutnog prvaka Omladinske lige-Centar, koji će učestvovati u kvalifikacijama za plasman u Premijer Omladinsku ligu Bosne i Hercegovine

 

Juniori slave osvajanje prvog mjestaJuniori slave osvajanje prvog mjesta

Premda je po mnogima prvi tim Rudara ove sezone bio najozbiljniji kandidat za prvaka i povratak među premijerligaše, Zeleno-crni su ponovo zatajili kad je najvažnije bilo i ostali bez šampionskog slavlja.Šampionska pjesma se ipak orila na obroncima popularne Varde.

Dragan Sljivic i Josip Marjanovic nakon potpisa ugovoraDragan Šljivić i Josip Marjanović nakon potpisa ugovora

Prvo su predpioniri bez poraza osvojili prvo mjesto u Kvalitetnoj ligi Zeničko-dobojskog kantona, a isti uspjeh polučili su i izabranici trenera Ramiza Husića, koji su tri kola prije kraja sa devet bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranu ekipu Žepča postali prvaci Omladinske lige-Centar, koja je zbog velikog broja klubova i smanjenja troškova ove sezone podijeljena u dvije grupe(A i B, op.a) , čije se takmičenje odvijalo po trokružnom sistemu.

Tokom cijele sezone juniori Rudara bili su uvjerljivi i držali čelnu poziciju. U 27.utakmica ostvarili su 21.pobjedu i po tri remija i poraza (Žepče 1:2, Borac Jelah 2:3 i Novi Travnik 0:1) uz impozantnu gol-razliku 72:14 .

Nedim Zaimovic,Mirza Begovac, Samir Sarac,Adin Skopljakovic i Malik Gacic sa trenerom Ramizom Husic i koordinatorom Amelom KozlomNedim Zaimović, Mirza Begovac, Samir Sarač, Adin Skopljaković i Malik Gačić sa trenerom Ramizom Husićem i koordinatorom Amelom Kozlom

Interesantno je istaći da su šestorica igrača postigla 55 pogodaka(Malik Gačić 13, Hasan Haračić 12, Josip Marijanović 11, Damir Crnović 10, Samir Sarač 6 i Mirza Begovac 4). Sigurno bi ove brojke bile još uvjerljivije da već nakon prvih pet kola nisu ostali bez Nedima Zaimovića zbog odlaska na studij u Sarajevo i Mirze Begovca, koji je iz zdravstvenih razloga prestao s aktivnim igranjem.

Ramiz HusicRamiz Husić, trener jedne od najuspješnijih poslijeratnih juniorskih selekcija

Trener juniora Rudara Ramiz Husić, kojem neosporno pripadaju velike zasluge za dosadašnje uspjehe ove,ali i drugih, mlađih selekcija, ponosan je na svoje pulene,koji spadaju u jednu od uspješnijih poslijeratnih generacija.
-Već godinama naši juniori su među najboljim u Federaciji BiH.Ove sezone smo bili najdominantniji.Istina, konkurencija nije bila tako jaka jer su u Grupi A igrali Željezničar,Slavija, visočka Bosna i Bosna Sema i sigurno je kvalitetnija od naše grupe. Ipak, to neumanjuje naše rezultate, koji su doista impresivni. Podatak da smo dali 72 gola,a primili samo 14, najbolje oslikava snagu našeg tima. Ne želim isticati pojedince, dovoljno je reći da su čak šestorica potpisali ugovore s prvim timom, od kojih su Zaimović, Crnović i Sarač već zabilježili po jedan nastup. Snaga ove ekipe je u kolektivu, timskoj igri u kojoj su „iskočili“ pojedinci. Nadam se da će bar neko od ovih momaka krenuti mojim stopama i postati prvotimac, zašto ne i reprezentativac, kaže trener Rudarevih nada, Ramiz Husić, popularni Ramko, koji je kod selektora Miše Smajlovića nosio državni dres i nastupao za našu najbolju selekciju.

sampionska ekipa juniora RudaraŠampionska ekipa juniora Rudara

Pred juniorima Rudara je novi, veliki izazov. Predstoji im dvomeč sa prvakom Grupe“A“, ekipom Bosna Seme, za apsolutnog prvaka Omladinske lige-Centar, koji će s prvacima preostale tri lige(Zapad, Sjever i Jug) igrati kvalifikacije za ulazak u Premijer Omladinsku ligu Bosne i Hercegovine, koja će od nove sezone brojati 14 klubova. Odlukom Izvršnog odbora N/FS BiH takmičenje juniora odvojeno od seniora i ubuduće će svake sezone prvaci Omladinskih liga Federacije i Republike Srpske direktno ulaziti u Premijer Omladinsku ligu bez obzira na plasman prvog tima, što je novina u sistemu takmičenja juniora, odnosno vraćanje na sezonu 2010/2011.godine, kada su pored premijerligaških, igrali i juniori Rudara i Radnika iz Hadžića, koji su i pored dobrog plasmana izbačeni jer je tadašnji Komitet za normalizaciju nogometa u BiH donio odluku da se u ovom rangu mogu natjecati samo juniori i kadeti premijerligaških klubova, što je nonses jer se pokazalo da ima prvoligaša i drugoligaša, odnosno manjih sredina koje poklanjaju veliku pažnju mlađim selekcijama i da zaslužuju da igraju u najjačem omladinskom rangu.

Juniori Rudara prvaci Grupe BJuniori Rudara, prvaci Grupe B

Tokom minule sezone trener Husić koristio je usluge ovih dvadesetpet igrača: Adin Skopljaković, Almir Sudžuka, Irnes Sarač(golmani), Mukades Husagić, Josip Marijanović, Malik Gačić, Belmin Musić, Mahir Husagić, Hasan Haračić, Samir Sarač, Bahrudin Begić, Damir Crnović, Dragan Šljivić, Amer Jašarspahić, Nakib Karzić, Semin Hasić, Harun Čatić, Eldin Begić, Sanin Aletović, Faris Škulj, Aldin Gadžun, Perica Ramljak, Velaga Ahmetović, Nedim Zaimović i Mirza Begovac.

M.KOMŠO/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u