KakanjLive | Subota, 06.06.2020. godine

Jednakost i sloboda u Bajramskim porukama

01.09.2017. - Bajram namazom i nizom hutbi širom Kaknja, ali i Bosne i Hercegovine, jutros je obilježen dolazak Kurban Bajrama ili Hadži Bajrama. Isticane su univerzalne vjerske i ljudske vrijednosti koje sa sobom nosi islam i Bajram

Čaršijska džamija u Kaknju i njeno dvorište, jutros na prvi dan Kurban Bajrama bili su i džamija i musala na kojoj je Bajram namaz obavio veliki broj muslimana, kojeg je predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj mr. Sulejman ef. Čeliković. Govorio je o univerzalnim vrijednostima koje sa sobom nosi obavljanje Hadža, ističući jednakast, koja je vidljiva u ovim danima:

- Ovo su trenuci koje je nemoguće odvojiti od hadžijskih obreda jer je ovo mjesec u kojem se obavlja jedan od najznačajnijih ibadeta. Ne možemo izbjeći jučerašnje slike naših hadžija ma Arefatu koji u jednakim, identičnim odijelima, u ihramima predstavljaju izraz bogpbojaznosti u kojem se ne razlikuje vladar od podanika, bogati od siromašnog, u kojem nema pripadnosti naciji, nego svi u istim odijelima idu ka Gospodaru moleći ga za oprost za vlastitu pomoć i pomoć drugima.

Izdvajamo i dio hutbe sa Centralna svečanost Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom Kurban bajrama održane u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Bajram-namaz je predvodio i hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović iz koje uzdvajamo riječi o slobodnom čovjeku:

- Danas, više nego ikada, čovjeku ne manjka sredstava za život, ali mu nedostaje vizije i traganja za smislom i zajedničkim ciljevima. Vara nas prolazni život i umišljenost da možemo vladati onim što nije samo naše već što pripada svima. Izgubili smo sposobnost da gledamo u cjelovitu sliku svijeta. Ponašamo se poput Kabila, i iz nas progovara poriv da drugog učinimo poniženim, pobijeđenim i pokorenim.Bojimo se slobodnog čovjeka, onoga koji će biti jednak nama, a različit po vjerovanju, po običaju, po kulturi i tradiciji. Gluhi smo i slijepi, ne čujemo Božiji zov, veličanstvenu nakanu Božiju da čovjeka učini slobodnim.

Podsjećanje na sadržaj i značaj Kurban Bajrama

Kurban bajram traje četiri dana, za razliku od ramazanskog bajrama koji traje tri dana.
Dani Kurban ili Hadži bajrama su veliki mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana - tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; i dani hadža - dan boravka nekoliko miliona muslimana u Časnim mjestima Mekki i Medini. Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome Hramu kako bi obavili peti stub islama – hadž - koji im Uzvišeni Bog propisuje, i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milioni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed, neka je mir i spas Božiji na njega.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u