KakanjLive | Utorak, 29.09.2020. godine

Javnom tribinom obilježen Svjetski dan bubrega u Kaknju

09.03.2017. - U maloj sali kakanjskog Doma kulture održana javna tribina ''Bubrežna bolest i debljina'', a razgovarano je i o prevenciji bolesti, načinu liječenja i transplataciji

Svjetski dan bubrega na području Općine Kakanj obilježen je održavanjem Javne tribine na kojoj se govorilo kako poboljšati stanje dijaliznih i transplatiranih bolesnika budući da život ovih ljudi zavisi isključivo od kvalitetne dijalize ili u krajnjem slučaju transplatacije. Tema javne tribine bila je bubrežna bolest i debljina, a bilo je riječi o prevenciji bolesti, načinu liječenja i transplataciji. Gosti predavači bili su prof. Enisa Mešić iz UKC Tuzla, dr. Nermina Rizvanović, transplatacijski koordinator KB Zenica, a svoju životnu priču je ispričao i gospodin Adnan Fazlagić koji je transplatirao srce, dok se u uvodnom obraćanju prisutnima obratio predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplatiranih bolesnika F BiH, Tomislav Žujević. 

Muhamed Kadrić

Muhamed Kadrić: Hvala svima koji su doprinijeli da danas imamo savremen dijalizni centar u Kaknju

Bila je ovo i prilika da novoformirano Udruženje dijaliznih i transplatiranih bolesnika Općine Kakanj promoviše svoj program i ciljeve u koordinaciji sa članovima Udruženja dijaliziranih i transplatiranih bolesnika Federacije Bosne i Hercegovine i Donorske mreže BiH. Podsjećamo Udruženje na nivou Općine Kakanj je formirano 15. februara 2017. godine i trenutno je u postupku registracije. Udruženje trenutno broji 30 članova, 23 koji su na dijalizi i osam osoba kojima je transplatiran bubreg. Predsjednik Udruženja dijaliznih i transplatiranih bolesnika Općine Kakanj Muhamed Kadrić se zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli da Kakanj danas ima savremen dijalizni centar:

''Hvala našem direktoru Doma zdravlja, dr. Mirsadu Tursumu, Općini Kakanj i kakanjskim privrednicima što danas imamo savremen dijalizni centar koji je približio dijalizu bolesnicima i omogućio nam da se ''liječimo'' u Kaknju na savremenim aparatima. Potrebni su i kvalitetni lijekovi i sve ono ostalo što ide uz dijalizu, budući da ona ne liječi nego samo produžava život do transplatacije. Zahvaljujući dijaliznom centru u Kaknju sada ne moramo putovati i biti satima udaljeni od svojih domova, a osoblje u našem centru je izuzetno prijatno.''

Lutvo Muflizović

Lufto Muflizović: Trideset godina živim normalno sa doniranim bubregom, čak igram i fudbal

Bubrezi Muflizović Lufte su otkazali 1986. godine nakon čega je više od osam mjeseci išao na dijalizu, a potom mu je majka donirala bubreg:

''Davne 1986. godine moji bubrezi su otkazali. Potom sam osam mjeseci išao na dijalizu, nakon čega su mi doktori preporučili transplataciju. U to vrijeme je bilo mnogo potencijalnih donora, ali doktori su tada odlučili da to bude moja majka, tako da sam 30. septembra 1987. godine dobio bubreg od svoje majke. Imam normalan život i nemam nikakvih problema, jedino što se pridržavam ishrane, a rekreativno igram i fudbal.''

Ovom prilikom kakanjsko Udruženje je dodijelilo devet zahvalnica donorima bubrega, uz prigodne poklone. Zahvalnice su dobili Hadrović Sadik, Muflizović Sadika, Zahirović Ešref, Ismić Vahid, Arnaut Asim, Pipo Džemal, Verčina Kada, Šahinović Hajrija i Hrustanović Enisa.

Nermina Rizvanović

dr. Nermina Rizvanović: Važno je razgovarati sa porodicom, prijateljima i radnim kolegama o važnosti doniranja organa

Javnoj tribini su prisustvovali i predstavnici donatorske mreže BiH, a anesteziolog dr. Nermina Rizvanović, uposlenica Kantonalne bolnice Zenica i član eksplantacionog tima JU KBZ je govorila o važnosti edukacije stanovništa BiH o potrebi darivanja organa i tkiva u svrhe liječenja presađivanjem:

''Potrebno je raditi na edukaciji stanovništva o potrebi darivanja organa i tkiva u svrhu liječenja presađivanjem. Važno je razgovarati sa svojom porodicom, prijateljima, kolegama o važnosti darivanja organa jer mnogo je veća vjerovatnoća da će upravo vama zatrebati darovani organ nego da ćete vi postati davaoc organa. Često se ne poznaje želja preminule osobe, ne poznaje se stav o darivanju organa i to je uglavnom najveći problem.''

Cilj obilježavanja Svjestkog dana bubrega bilo je podizanje svijesti o životno važnoj ulozi bubrega u očuvanju zdravlja i ukazivanje na to da je hronična bolest bubrega česta, štetna i da se može liječiti. Zbog svega toga potrebno je razviti svijest o potrebi ranog otkrivanja bubrežne bolesti od dječje do starije dobi kako bi se stvorile buduće zdravije generacije. Ova javna tribina je samo jedna u nizu kada su medicinski radnici, učenici, udruženja bubrežnih bolesnika i obični građani fokusirani na edukaciju javnosti o činjenici da je hronična bolest bubrega vodeći uzročnik kardiovaskularnih bolesti. Cilj je bio skrenuti pažnju javnosti i potaknuti ih da saznaju nešto više o svojim bubrezima, faktorima rizika, prevenciji i načinima liječenja ove bolesti. Po završetku javne tribine prisutnima su podijeljene i informativno-edukativni letci i brošure, te je omogućeno potpisivanje donorskih kartica onima koji su to željeli.

E.Škulj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u