KakanjLive | Srijeda, 12.08.2020. godine

Izložbom inovatora počelo obilježavanje aprilskih praznika

07.04.2017. - Obilježavanje aprilskih praznika, posvećenih Kaknju i Armiji Republike BiH počelo je današnjim otvaranjem Izložbe Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine

Ovo je ustvari i mini svjketska izložba, jer su izloženi radovi predstavljeni i na izložbama u međunarodnim okvirima.U Omladinskom centru, gdje su postavljeni panoi sa inovatorskim radovima, prisutnima su se obratili, u ime organizatora HKD Napredak, podružnica Kakanj, Josip Gujić, te u ime bosanskohercegovačkih inovatora Husein Hujić, generalni sekretar Asocijacije Inovatora Bosne i Hercegovine i generalni direktor svjetske federacije inovatorskih organizacija. 

avdo_halilovicAvdo Halilović je student Mašinskog Fakulteta i stručni saradnik Asocijacije Inovatora Bosne i Hercegovine, a ujedno i mladi inovator koji je svoju inovaciju predstavio u Kaknju:

- U Kakanj smo donijeli 11 inovacija naših mladih inovatora koje ćemo predstaviti ovdašnjoj javnosti. Moja inovacija je podmetač za glavu u sredstvima javnog prevoza, koji ima preventivnu funkciju u zaštiti zdravlja, posebno u saobraćajnim sredstvima javnog prevoza, rekao je  mladi inovator Avdo Halilović.

Izložbi u Kaknju je prisustvovao i Husein Hujić, generalni sekretar Asocijacije Inovatora Bosne i Hercegovine i generalni direktor svjetske federacije inovatorskih organizacija. Gospodin Hujić je pohvalio kreativnost mladih Bosanaca i Hercegovaca koji su već ranije na prestižnim takmičenjima i izložbama osvajali nagrade:

husein_hujicHusejen Hujić, generalni sekretar Asocijacije inovatora BiH

- Izložba je tematski posvećena inovacijama mladih inovatora. Čast nam je i zadovoljtvo da ovom izložbom obilježavamo značajne datume za općinu Kakanj. Izložba je jako bitna za mlade kako bi ih animirala da i oni sami krenu putem poznatih inovatora. Pomenut ću podatak da smo bili učesnici izložbe učeničkih radova u Seulu 2006. godine. Na toj izložbi smo predstavili osam radova u konkurenciji 16 zemalja među kojima su bili inovatori iz Švedske, Njemačke, Singapura, Japana, Južne Koreje i drugih i tu smo osvojili prvo mjesto što je samo pokazatelj da imamo kreativne omladince i da više pažnje u budućnosti moramo posvetiti mladim inovatorima.

josipgujicizlozbaJosip Gujić, predsjednik HKD Napredak-Kakanj

- Danas u našem Kaknju imamo mini svjestku izložbu izuma zahvaljujući Asocijaciji Inovatora BiH, Općini Kakanj i HKD Napredak. Cilj ove izložbe je da animiramo mlade, odnosno njihovu kreativnost i slobodu, da im pomognemo da svoju kreativnost ispolje na najbolji mogući način, rekao je  predsjednik HKD Napredak – Podružnica Kakanj Josip Gujić.

Večeras u 18,00 sati biće održana i javna tribina o inovatorskom stvaralaštvu. Na izložbi će između ostaloga biti predstavljena i inovacija mr.sc. Hakima Haračića, sa kojom je već predstavljen u Republici Turskoj, a uskoro će isti rad biti predstavljen na izložbi u Parizu. Riječ je o inovaciji pod nazivom: Uzgonski motor s kosim diskom, kojim se iskorištava uzgon (sila potiska koja djeluje na uronjeno tijelo) za nastanak kružnog kretanja i dobijanje korisnog rada i energije.

Edis Škulj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u