KakanjLive | Subota, 08.08.2020. godine

Izložba-Godišnjica vojnog puča u Turskoj

10.07.2018. - Izložba fotografija je sačinjena od fotografija novinske agencija Anadolija, a javnosti će biti dostupna sedam dana

turskavojni

Povodom obilježavanja godišnjice neuspjelog vojnog puča u Republici Turskoj, Turska Agencija za saradnju i koordinaciju-TIKA u saradnji sa ambasadom Republike Turske 12.07. sa početkom u 18:00 sati u prostorijama Kulturno-sportskog centra Kakanj organizuje izložbu fotografija. Izložba fotografija je sačinjena od fotografija novinske agencija Anadolija, a javnosti će biti dostupna sedam dana.
Ulaz je besplatan.

Podsjećamo na neke podatke vezane za ugušeni vojni puč i na značaj 15. Jula za Tursku i njene građane.

U noći 15. jula 2016. godine poginulo je 250 osoba, civila i vojnika, dok je više od dvije hiljade ljudi povrijeđeno. Uvedeno je vanredno stanje, na hiljade pučista je pritvoreno...

Obilježavanje ove godišnjice u Turskoj ima za cilj da 15. juli istakne kao značajan datum u istoriji moderne Turske države osnovane 1923. godine na ruševinama Osmanlijskog carstva.

Turske vlasti su 15. jul proglasile nacionalnim praznikom demokratije i jedinstva, kojim slave osujećivanje puča kao istorijsku pobjedu turske demokratije.

Pripadnici turskih snaga bezbjednosti 15. jula 2016. pokušali su vojnim udarom da preuzmu kontrolu nad Turskom. U tome nijesu uspeli, a za pokušaj puča Ankara je optužila organizaciju Fetulaha Gulena, klerika koji danas živi u egzilu u Pensilvaniji.

Vlasti tvrde da su reformama koje su sprovedene poslije pokušaja državnog udara, turske oružane snage oslobođene od napada pučista, i restrukturirane na način, da isključivo služe zaštiti sigurnosti i interesima Turske.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u