KakanjLive | Srijeda, 12.08.2020. godine

Izetbegović u Kaknju impresioniran kao arhitekta i kao političar

31.12.2015. - Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, nakon posjete, rekao da je viđenim u Kaknju impresioniran i kao arhitekta i kao političar

glavnatekst

Nešto oko jedan sat poslije podne završena je posjeta člana Predsjedništava BiH Bakira Izetbegovića Kaknju. U prijatnoj i srdačnoj atmosferi od dočeka do ispraćaja, protekli su razgovori sa Načelnikom Općine: Nerminom Mandrom, predstavnicima privrednog i javnog života, direktorom Rudnika Kakanj Kasimom Alajbegovićem, direktorom Termoelektrane Kakanj Hasanom Čauševićem, izvršnom direktoricom u Tvornici cementa Zehrom Obralija, predsjednikom Udruženja poslodavaca Mensurom Muftićem, Sejadom Zaimovićem, direktorom Nove trgovine i direktorom JU KSC Aldinom Šljivom.

U velikoj sali Općine Kakanj gospodin Izetbegović je govorio pred većim brojem kakanjskih zvaničnika. Ovdje su novogodišnju čestitku i utiske o boravku mogli čuti privatni poduzetnici, članovi Općinskog vijeća, direktori javnih ustanova, osnovnih i srednjih škola, predsjednici udruženja i nevladinih organizacija, rukovodstva sportskih klubova.

Poslije kraćeg, desetominutnog, obraćanja domaćini su gospodina Izetbegovića obradovali poklonima. Općinski načelnik je u znak sjećanja na ovu posjetu uručio maketu obeliska, stećka iz Zgošće, predsjedavajući vijeća Grb Općine Kakanj, a predsjednik Udruženja poslodavaca Općine Kakanj, Mensur Muftić i poznati poljoprivredni proizvođač i aktivista Nermin Marušić, gospodinu Izetbegoviću su uručili seharu sa proizvodima kakanjskih poljoprivrednika i poduzetnika koji se bave drugim djelatnostima.

Razgovaralo se i o glavnom resursu u Kaknju, a to je energija. Sarajevo će vjerovatno sa Općinom Kakanj ići na jedan dogovor o korištenju golemih količina energije iz Kaknja. Riječ je o grijanju Sarajeva. To je jedan projekat od ogromne važnosti i za Kakanj i za Sarajevo, rekao je Izetbegović.

U Izjavi za medije član Predsjedništav BiH Bakir Izetbegović, je rekao:

-Kakanj je jedna od najboljih Općina, a Nermin Mandra jedan od najuspješnijih načelnika u Bosni i Hercegovini. Namjerno sam ovu posjetu ostavio za 31. decembar da bi na takav način završio ovu godinu. Arhitekt sam, a bavim se politikom. I jednim i drugim napunio sam dušu. Obilazeći novu zgradu, koja je izuzetna, a i čuvši sve dobro. Sastali smo se sa privrednicima, ljudima iz kulture i sporta i osjetise da je Kakanj jedna živa opština. Ovdje se sarađuje i postoji dobra atmosfera. Mada je industrijski Kakanj se razvija na raznovrsne načine i ovdje se imalo šta, optimistično čuti i vidjeti. Kakanj je prevazišao jednu inerciju koja je karakterizirala industrijska mjesta u BiH. Prevazišli su čekanje da se ljudi zaposle u jednom velikom kombinatu. Trebate razvijati mala i srednja preduzeća koja idu uz te kombinate i morate imati političare sa vizijom, koji se ne mire sa tom inercijom. Koji prepoznaju mogućnosti i podstiču ljude da se pokrenu. To se prepoznaje u Kaknju. Resursi se koriste na pravi način.

Općinski načelnik Nermin Mandra je izrazio veliko zadovoljstvo posjetom gospodina Izetbegovića:

- Veliko nam je zadovoljstvo što smo danas člana Predsjedništava Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića ugostili u Kaknju. Govorili smo o aktuelnostima u Kaknju u smislu ekonomskog razvoja i stanja privrede. Govorili smo i o kulturnim prilikama i iskoristili susret da se pohvalimo i sportskim rezultatima. Kazali smo kako vidimo Kakanj u budućnosti. Ne sjećam se da je predsjednik države, neki od predsjednika dolazio u Kakanj, time je naše zadovoljstvo, zadovoljstvo privrednika i predstavnika javnog i kulturnog života jako veliko.

Povezano: Bakir Izetbegović u posjeti Općini Kakanj

Adib Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u