KakanjLive | Petak, 18.06.2021. godine

Izetbegović-SDA igra za BH reprezentaciju

29.03.2019. - Bakir Izetbegović je govorio za magazin Dani, i između ostaloga rekao da SDA igra za bosanskohercegovačku, a ne za bošnjačku reprezentaciju

izetbegovicdani
DANI: Kad će Bosna i Hercegovina dobiti novo Vijeće ministara?

IZETBEGOVIĆ: Kada svi bitni akteri pregovaračkog procesa prihvate realnosti i odustanu od pokušaja da se prošire na račun druge i treće strane, da dobiju više nego što im pripada, da dominiraju i diktiraju, ili da marginaliziraju izborne pobjednike. Kada prihvate izborne rezultate i vladavinu zakona.

DANI: Zašto Vas Milorad Dodik optužuje da ste kočnica?

IZETBEGOVIĆ: Pokušava prebaciti odgovornost za sporost i krizu u pregovorima na mene. A ja samo insistiram na učešću u vlasti u skladu sa izbornim rezultatima, i insistiram na vladavini zakona. Tražim četiri ministarstva za bosansko-bošnjačku komponentu u budućem sazivu Vijeća ministara, dakle ono što nam već deset godina pripada jer zastupamo najbrojniju grupu glasača i samim tim imamo najveći broj poslaničkih ruku u domovima Parlamentarne skupštine. Pored toga tražim da se implementiraju svi ranije usvojeni zakoni, strategije i odluke, uključujući tu i Zakon o odbrani i Strategiju vanjskih poslova BiH kojima je trasiran napredak BiH na putu ka članstvu u NATO savezu.

DANI: Poziv NATO saveza za aktiviranje MAP-a trebao je biti dobra vijest za ovu zemlju: ispostavilo se da u ovom času lider SNSD-a ignorira Zakon o odbrani i koči donošenje ANP-a kao posljednjeg koraka ka aktiviranju MAP-a. Šta očekujete, hoće li Dodik priznati da MAP nije i članstvo u NATO savezu ili je pak riječ o klasičnom spinovanju i kupovini vremena s obzirom na neskriveno vjerovanje aktualnog predsjedatelja Predsjedništva BiH da sudbinu ove zemlje može vezati za pitanje Kosova?

IZETBEGOVIĆ: Postoji indirektna, ali ne vidim direktnu vezu između pitanja Kosova i pitanja usvajanja prvog Godišnjeg plana u okviru Akcionog plana za članstvo BiH u NATO savezu. Mnogo je direktnija veza između sve jačeg vezivanja Srbije i RS za Rusiju, i ruskih očekivanja da se zaustavi napredovanje NATO-a na Balkanu. Milorad Dodik i ne krije da se uzda u slabljenje Evropske Unije i slabljenje NATO saveza, a jačanje Rusije i njenog uticaja na Balkanu i u Evropi, dakle u stvaranje novih gravitacionih polja, novih alijansi koje ne bi bile prozapadne.
Dodik je krajnje pragmatičan političar, mijenja se kako se mijenjaju okolnosti. Već decenijama igra sa onima koji jačaju, kojima pripada budućnost. On bi mogao prihvatiti da je aktivacija MAP-a tek tehničko pitanje i krenuti u pravom smjeru, ali bi neko od strane uticajnih zapadnih sila i velesila trebao da mu u tome pomogne, da ga ubijedi da EU i NATO ne slabe, da nisu prošlost već budućnost.

DANI: Koliko se zapravo srbijansko-kosovski problem reflektira na BiH?

IZETBEGOVIĆ: Tek će da se reflektira. Ukoliko Srbija prizna, odnosno izgubi Kosovo, pokušaće amortizirati nezadovoljstvo u srbijanskoj javnosti otvaranjem priče o BiH, spekuliraće se sa odvajanjem RS od BiH, sa organizovanjem referenduma u RS sa takvim zahtjevima, ispitivaće se naša i reakcija međunarodne zajednice na takvu mogućnost itd.

DANI: Kako komentirate presudu Radovanu Karadžiću? Možemo li, nakon njega, ili makar nakon presude Ratku Mladiću, početi govoriti o pomirenju?

IZETBEGOVIĆ: Parafraziraću rahmetli Aliju i ono što je svojevremeno kazao o Dejtonskom mirovnom sporazumu – u svijetu kakav jeste, u okolnostima kakve jesu, bolja presuda se nije mogla očekivati. A pravično bi bilo da je genocidna namjera presuđena za još neke od opština, prije svega za Prijedor. Ipak, presuda je bolja od prvostepene, kazna je pojačana na doživotnu. U presudi je precizno opisano šta je Karadžićeva vojska uradila od naroda, gradova i sela, od kulturnih spomenika diljem BiH, i to je Presudom potvrđeno kao neizbrisiv i neupitan dio naše istorije.

Ovakve presude bi u normalnim okolnostima vodile otrežnjenju i pomirenju. Na Balkanu i u BiH teško da će, za sada, biti tako. Ovaj i ovakav establišment u RS ne samo da nije htio priznati presude i istinu o ratnim zbivanjima, zločinima i vlastitim zločincima, već pokušava odustati i od onoga što su ranije, pod pritiskom civiliziranog svijeta u RS bili prihvatili, prave neke svoje „neutralne komisije” koje bi trebale preispitati ranije rezolucije. Očekujem da će se na putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji ipak morati primijeniti evropski standardi, dakle prestati negirati genocid, a na prvom mjestu ukinuti odlikovanja dodijeljena od vlasti RS Radovanu Karadžiću i drugim ratnim zločincima. To je zaista neodrživa stvar, to je so na ranu žrtvama i prst u oko civiliziranom svijetu.

DANI: Haški Tribunal je međunarodna institucija, no samo je ovdje moguće da se o odlukama institucija formiraju komisije: najavljena je jedna takva koja će se baviti i Sarajevom i Srebrenicom. Šta mislite s kojim ciljem? Da se i dalje kupuje vrijeme i BiH drži u stanju ni rata ni mira ili je i to dio paketa Kosovo? Šta uostalom komisije mogu učiniti izuzev sipanja soli na otvorene rane?

IZETBEGOVIĆ: Šta očekivati od komisija koje osniva, plaća i određuje im sastav vlast koja je odlikovala i proglasila herojem Radovana Karadžića?! Takve komisije imaju samo jedan cilj – dijelu srpske javnosti koji želi živjeti u lažnom ubjeđenju da Srbi mogu biti samo žrtve i nikada zločinci, servirati takvu laž u boljem, intelektualnom i internacionalnom pakovanju. Ta strategija laži i samozavaravanja je stara vijekovima, a najbolje ju je opisao i definisao Dobrica Ćosić.

DANI: Posljednjih smo nedjelja u jeku kako je zovu međunarodne špijunske afere, a zapravo priče koja razotkriva pritiske Hrvatske na našu zemlju. Je li i afera SOA u službi novog Izbornog zakona BiH?

IZETBEGOVIĆ: Napad svake vrste na Bošnjake koji dolazi od hrvatskih političara, tajnih službi, medija, intelektualca, na državu i institucije koje tom narodu daju kakvu-takvu zaštitu, napad na istinu o prošlosti, na istinu o sadašnjosti, uvijek je u svrhu slabljenja pozicije bošnjačkih predstavnika i stvaranja mogućnosti da se ostvare ciljevi koje je definisao HNS, odnosno HDZ. Izborni zakon po mjeri HNS je najprioritetniji cilj u ovom času.

DANI: Za razliku od dobrog broja mojih kolega, ja recimo nemam dilema kad je o posljednjoj aferi riječ: kontinuitet HDZ-ove politike spram BiH je mjerljiv, očit i s časnim izuzecima perioda Stjepana Mesića i Ive Josipovića ne naročito dobronamjeran. Kako riješiti odnose sa susjedima?

IZETBEGOVIĆ: Kontinuitet HDZ politike je evidentan, samo je intenzitet varirao. A kako promijeniti takav odnos Hrvatske, često paternalistički, jednostran i pristrasan? Treba im izbiti iz ruku svaki argument o ugroženosti najmalobrojnijeg naroda u BiH. To se može postići upornim radom sa iskrenim predstavnicima Hrvata u BiH, činjenjem svega što će pomoći da se Hrvati osjećaju dobro u svojoj domovini Bosni i Hercegovini. Svega što je u okviru Ustava i zakona, i što neće ugroziti poziciju drugih koji sa Hrvatima dijele životni prostor. Nećemo pristati ni na kakve dodatne podjele, niti teritorijalne niti institucionalne, ali možemo, recimo, tražiti rješenje Izbornog zakona kroz indirektni izbor Članova Predsjedništva BiH. Moraju se jednim zahvatom riješiti presude evropskih i domaćih sudova koje se odnose na ovu materiju. Nadam se da će i Hrvatska pomoći da se ostvare zdravi kompromisi, jer pritisak na Bošnjake i BiH, a bilo ga je svake vrste u proteklih 27 godina, samo je nanovo izazivao krize koje su najgore pogađale hrvatski korpus u BiH.

DANI: SDA i HDZ su dugogodišnji koalicioni partneri: Vaš je otac nama novinarima objašnjavao zašto BiH nije tužila Hrvatsku za agresiju, pravdajući to periodima naklonosti Hrvatske spram BiH, Vaš je prethodnik na čelu SDA gospodin Tihić iz zatvora doveo Dragana Čovića u Predsjedništvo BiH, a danas je Čović u čvrstom zagrljaju sa Dodikom, toliko čvrstom da je Hrvatska povukla ambasadora iz BiH, ali politika spojenih posuda nije okončana. Šta radi SDA? Šta može uraditi?

IZETBEGOVIĆ: Ne biste u pitanje trebali unositi tvrdnje, naročito besmislene tvrdnje. Kako možete reći za rahmetli Tihića da je, ni manje ni više, nego “doveo Dragana Čovića iz zatvora u Predsjedništvo BiH”?! Otkud vam to? Ovakvim tvrdnjama dovodite u pitanje inteligenciju čitalaca.

DANI: Moju, kako kažete besmislenu tvrdnju, gospodin Tihić nije opovrgnuo već ju je pak objasnio angažmanima oko Aprilskog paketa. No, vratimo se aktuelnoj koaliciji i onom šta može uraditi SDA?

IZETBEGOVIĆ: Pa SDA već 28 godina radi istu stvar, brani BiH i ljude kojije osjećaju jedinom domovinom. I radi to u veoma nepovoljnom okruženju i odnosu snaga. Radi ono što drugi ne znaju ili ne smiju. Kad prigusti drugi “zamrzavaju stranački rad” jer “to nije njihov rat”, ili bježe od odgovornosti kao što to sada čini BH Blok sa časnim izuzetkom DF i Željka Komšića.

Ne vrijedi gurati glavu u pijesak i bježati od realnosti. Milorad Dodik i Dragan Čović imaju podršku većine Srba i Hrvata u BiH, sviđalo se to nama ili ne. Stranke koje predvode imaju takve pozicije na raznim nivoima zakonodavne vlasti da ništa bez njih nije moguće formirati, planirati, niti uraditi. Sa ovom dvojicom lidera i njihovim strankama nam je i sarađivati, i suprotstavljati im se. Najlakše je pobjeći od odgovornosti u ovakvim političkim okolnostima, zasjesti na bogati budžet kantona Sarajevo, podijeliti fotelje i s te sigurne pozicije prozivati “nacionalističke stranke”. Time je BH Blok uradio ono što je dobro za njegove probrane kadrove, kupio im 4 godine rahatluka, ali je sudbinu države ostavio na milost i nemilost onima koje smatra opasnošću za BiH. SDA ne radi tako, mi preuzimamo odgovornost i rizike, hvatamo se u koštac, radimo ono što je dobro za ovu zemlju i njene građane. Dakle, to je odogovor na pitanje “šta to radi SDA?”. Radi ono što je dobro za BiH.

DANI: Hoće li Demokratska fronta i Željko Komšić biti dio vlasti BiH? Zar nisu eliminirani samim pričama o nacionalnim reprezentacijama?

IZETBEGOVIĆ: Mislim da hoće. Braniće BiH ne obazirući se na gluposti o nacionalističkim reprezentacijama. SDA igra za bosanskohercegovačku, a ne za bošnjačku reprezentaciju.

DANI: Šta ćete ponuditi DF-u?

IZETBEGOVIĆ: Što i svima drugima – zajednički napor da se ubrzaju integracijski procesi koji nas vode ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu, a to znači nastavak Reformske agende što mora voditi jačanju ekonomije, suziti prostor kriminalu i korupciji, omogućiti masovnu izgradnju cestovne i energetske infrastrukture. Broj novouposlenih bi trebao rasti tempom od minimalno 1.500 radnih mjesta mjesečno, penzije i plaće, odnosno životni standard građana minimalno 5% godišnje. Demokratska fronta je posebno zainteresirana za implementaciju niza presuda Evropskog suda za ljudska prava čime bi se garantovala jednakost građana u izbornom procesu, odnosno potvrda principa da se svako u BiH može kandidovati za bilo koju poziciju, i da svako može glasati za koga god hoće. SDA je uvijek podržavala i nastaviće da podržava ove principe.

Podjela pozicija sa DF, ali i sa svim drugim partnerima može biti isključivo u skladu sa izbornim rezultatom, odnosno sa brojem ruku u zakonodavnim tijelima.

DANI: Zanimljiva je pozicija ljevice da ne kažem građansko-lijevih partija. Svoj paket osvojenih glasova nikako ne uspijevaju jasno kanalisati pa iako ste na suprotinim političkim spektrima čini se da su dodatno pogođeni pozivanjem SDA da uđu u vlast. Kako to objašnjavate?

IZETBEGOVIĆ: Bjegom od odgovornosti, ziherašlukom, kako bih drugačije.

DANI: SDA ne može biti nezadovoljna izbornim rezultatom, no puno ste novih partija iznjedrili: vlast u Sarajevskom kantonu je dokaz toj tezi. Recite mi, s obzirom na koalicije i dogovore, hoće li SDA ostaviti Vladu KS-a da pokaže svoj princip vladanja?

IZETBEGOVIĆ: Vjerovatno će ova vlada u Kantonu Sarajevo imati još nešto vremena, ali ne mnogo, pa neka pokažu šta znaju, odnosno šta ne znaju, neka ispišu svoju domaću zadaću. Koliko vidim, slabi su. Ja sam radio sa nekima od njih, bili su mi saradnici, dao sam im šansu. Učinak je bio tanak, od Konakovića nadalje.

DANI: Kako će zapravo izgledati slika vladanja BiH u ovom mandatu? Ko je s kim i ko u čijoj reprezentaciji?

IZETBEGOVIĆ: Biće to težak mandat, opterećen događanjima u susjedstvu, različitim viđenjima i intencijama, ali i kumuliranim animozitetima i ličnim netrpeljivostima lidera. Vlast će se vjerovatno sporo formirati, imaćemo zastoja i kriza. Ipak, uvjeren sam da ćemo unatoč svemu tome ostvariti najuspješniji mandat u postdejtonskom vremenu kada je u pitanju ekonomija, izgradnja zemlje, reformski i integracijski procesi.

MAGAZIN DANI/preneseno sa sda.ba

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u