KakanjLive | Petak, 18.06.2021. godine

Izborna šutnja-zabrana medijskog izvještavanja

30.09.2016. - Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) podsjeća sve subjekte audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija na obvezu poštivanja izborne šutnje neposredno pred izbore koji će biti održani 2. oktobra/listopada 2016. godine.

izborna-sutnja-

RAK navodi da u poglavlju 16. Mediji izborni proces, Izbornog zakona, član 16.11 stoji "da u toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju, te da razdoblje izborne šutnje traje do zatvaranja biračkih mjesta".

- Potpuna zabrana medijskog praćenja bilo kakvih izbornih aktivnosti će stupiti na snagu u subotu, 1. oktobra/listopada 2016. godine u 07.00 sati, a trajat će do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u BiH u nedjelju, 2. oktobra/listopada - navodi se.

RAK, također, podsjeća na član 16.10 Izbornog Zakona BiH u kojem se navodi "da se u razdoblju od 48 sati prije otvaranja biračkih mjesta, pa do zatvaranja biračkih mjesta neće objavljivati rezultati istraživanja javnog mnijenja u vezi s glasanjem i izborima".

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u