KakanjLive | Srijeda, 27.01.2021. godine

Iz Kaknja krenula svjetska promocija Quarry Life Award-a

15.09.2016. - U prostorijama Radio kluba Kakanj počelo je obilježavanje ekološkog projekta Quarry Life Award (Živi svijet kamenoloma) korištenjem specijalnog pozivnog znaka E703QLA koji će svakodnevno biti aktivan u periodu od 15. septembra – 15. novembra 2016. Godine kako iz prostorija Radio kluba, tako i sa terena uključujući iz kamenoloma “Ribnica”

Danima je je najavljivan početak ovog projekta, svuda po svjetskim radioamaterskim stranicama i lokalnim medijima. I konačno dogodio se četvrtak, 15. septembar, 13,00 sati, kada je iz kakanjskog Radio kluba odaslan signal koji je pozvao sve radioamatere svijeta da se odazovu na poziv E703QLA - E7. Ovaj pozivni znak sadrži brojku 3 (tri) i slova QLA. To znači da je ovaj pozivni znak, odobren od strane RAK-a (Regulatorne agencije za komunikacije) posvećen Trećem međunarodnom takmičenju za najbolje projekte u zaštiti živog svijeta kamenoloma, a kojeg u 22 zemlje organizira HeidelbergCement group.

U Bosni i Hercegovini takmičenje vodi Tvornica cementa Kakanj. Na njenom kamenolomu Ribnica, u prethodne dvije godine, realizirano je niz projekata koji su nagrađivani od strane HeidelbergaCement group i koji su implementirani kako bi se biljni i životinjski svijet u području Kamenoloma razvijao u skladu sa visokim standardima zaštite okoline.

Uspješnost projekta Quarry Life Award (Živi svijet kamenoloma) i uspješnost Tvornice cementa Kakanj u održavanju bioloških staništa u industrijskom području, bio je motiv kakanjskim radioamaterima da kroz dobijanje i korištenje specijalnog pozivnog znaka E703QLA, cijelom svijetu predstave Živi svijet kamenoloma, Tvornicu cementa Kakanj, svoj grad i svoj Klub.

Već u prvih pola sata od upućivanja poziva sa radio uređaja iz kaknjskog Radiokluba stigla je potvrda opravdanosti za realizaciju ove ideje. Ostvarivanje veza sa novim znakom u eteru, počelo je iz Italije, Slovenije, sjeverne Afrike... Za prvih pola sata realizovano je više od stotinu veza. Nismo brojali, ali su kakanjski radiamateri brižno bilježili i u računarsku bazu pohranjivali svaki ostvareni kontakt. Trag o ostvarenoj vezi je za radioamatere veoma bitan. Svaki radista sa bilo koje tačke na Planeti biće nagrađen specijalnom diplomom i QSL kartom.

rasmin_colakRasmin Čolak - Rale, vođa projekta, vjeruje u ostvarenje od deset hiljada veza

- Svaki od operatora treba da ostvari pet veza na planiranim vrstama rada ili bandovima da bi osvojio specijalnu QSL kartu, odnosno specijalnu diplomu koja je napravljena za ovu priliku. QSL karta je nešto poput razglednice. Radiomateri je čuvaju kao razglednicu, kao uspomenu za cijeli život, rekao nam je Rasmin Čolak - Rale, vođa ovog projekta i nastavio:
- Naš cilj je da ostvarimo deset hiljada veza za dva mjeseca.To je naša podrška projektu Quarry Life Award. Želimo što više mladih radioamatera uključiti u ovu aktivnost, kako naših članova, tako i radioamatera iz drugih bosnaskohercegovačkih klubova. Oni će ovdje biti naši gosti. Želimo se na ovaj način zahvaliti Tvornici cementa za sve godine podrške našem radioklubu koji egzistira 46 godina.

izudin_izvrsniIzudin Neimarlija, izvršni direktor u Tvornici cementa Kakanj

O značaju ovog projekta i o saradnji sa Radio klubom Kakanj, izvršni direktor u Tvornici cementa Kakanj Izudin Neimarlija je rekao:
- Realizacija ovog projekta je značajna zato što se radi o nečemo starom i klasičnom. Prije bih rekao tradicionalnom. Danas kada svi koristimo internet i mobilne telefone, radioamateri nekim drugim sredstvima ostvaruju komunikaciju. Radioamateri su naši dugogodišnji prijatelji i podržavamo njihov rad od kada postoji Tvornica cementa u Kaknju. Ovo je nešto originalno. Quarry Life Award ide u 22 zemlje, ali sam ja siguran da smo jedini koji na ovaj način sa radiamaterima radimo svjetsku promociju zaštite biodiverziteta u kamenolomima, ali i promociju značaja radioamatare u svijetu komunikacija.

mesud_fazlagicMesud Fazlagić, predsjednik Asocijacije radioamatera BiH

Riječi hvale o kakanjskim radioamaterima izrekao je i Predsjednik Asocijacije Radio amatera u Bosni i Hercegovini, Mesud Fazlagić, koji je svojim dolaskom podržao promociju aktivnosti povodom projekta Quarry Life Award istakavši da u BiH trenutno registrovano 43 radio kluba, od kojih kakanjski spada među tri najorganizovanija, a po aktivitetu je na prvom mjestu. Gospodin Fazlagić je pohvalio i rad Kluba iz Stjepan Polja.

emin_sehicEmin Šehić, u prvih deset minuta ostvario dvadeset veza sa radioamaterima u Evropi, posebno na Siciliji i Korzici

Prvih četrdeset minuta, veze sa radiamaterima svijeta ostvarivao je Emin Šehić, učenik Elektotehničke škole:
- Već u prvih deset minuta ostvario sam dvadeset veza, uglavnom u Evropi, a najviše na Siciliji i Korzici. U Radio klubu sam nešto duže od godinu dana. Savladao sam dosta tehničkih vještina koje su mi omogućile da budem dio tima za ovaj projekat. To što sam naučio u Radioklubu u meni je izazvalo životno opredjeljenje i zato sam upisao Elektrotehničku školu.
Poslije svega što smo danas vidjeli i čuli u kakanjskom Radioklubu, vjerujemo da će postavljeni cilj od 10 hiljada veza biti ostvaren. Na kraju red je uputiti i čestitke Upravi Tvornice cementa, koja zna odabrati organizacije koje treba podržavati i koja zna nagraditi orginalnost i entuzijazam.

Proglašenje pobjednika Quarry Life Award takmičenja za BiH održat će se polovinom novembra u Kaknju, a međunarodni pobjednici će biti proglašeni u Briselu 8. decembra 2016.

A.ZEKIĆ/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u