KakanjLive | Utorak, 04.08.2020. godine

Ispumpavanje vode iz Ribnice

06.03.2017. - U subotu 4. marata počelo ispumpavanje vode iz Ribnice

vodaukoritoCjevovodom dugim 700 metara vraća se voda u korito Ribnice

U subotu, 4. marta, u večernjim satima počelo je ispumpavanje vode iz akumulacije formirane djelovanjem klizišta u dolini rijeke Ribnice.

Krajem prošle sedmice intenzivno su se odvijali radovi na montaži pumpe velikog kapaciteta i cjevovoda dužine oko 700 metara, a za ispumpavanje vode iz akumulacije koja je nastala djelovanjem klizišta u podnožju odlagališta jalovine sa Površinskom kopu Vrtlište.

Pumpno postrojenje je montirano na pontonu kojeg su za ove potrebe ustupile Oružane snage BiH. Za protok vode preko površine masa koje su kliznule u korito rijeke Ribnice, postavljen je cjevovod dužine 700 metara sa profilom od 400 mm. Planirano je da na istu pumpu u narednim danima bude postavljen još jedan cjevovod iste dužine i promjera 450 mm.Prioritet je i obezbjeđivanje cjevovoda za dvije pumpe koje je ustupila Uprava Civilne zaštite Federacije BiH.

Treba reći da je najviši nivo akumulacije bio 25. februara, kada je voda dostigla kotu 413,04 matra, a u nedjelju 5. marta voda je na koti 411,66 metara, što znači da je nivo akumulacije opao za 1,38 metara.

pumpanapontonuPumpa velikog kapaciteta montirana na pontonu

Za ispumpavanje vode u Rudniku je proveden hitan postupak nabavke.U finansiranju ovih troškova očekuje se pomoć Federalnae vlada i Elektroprivrede BiH. U tom smislu dogovoreno je sačinjavanje informacije za dobijanje dodatnih sredstava. Uradit će se i revizija skupštinskih odluka vezanih za već planirane investicije EP BiH u Rudnik Kakanj tako što će se ocjenjivati šta se od planiranog može pomjerati za kasnije kako bi se prednost dala finansiranju poslova na sanaciji klizišta, ispumpavanju vode i nastavku radova na hidrotehniočkim objektima. Pored toga

manjevodepremaregionaliSmanjen dotok vode prema regionalnoj i autocesti

Elektroprivreda će imati i vlastito učešće. Potpisan je i Ugovor o izgradnji brzotoka u vrijednosti 291 hiljada KM, što će se finansirati iz vlastitih sredstava Rudnika Kakanj. Preduvjet za izgradnju brzotoka je obaranje nivoa akumulacije do tačke kada voda više neće prolaziti kroz tunel i izlaziti u Donjim Tičićima, iznad regionalne ceste. Neke procjene govore da bi to moglo potrajati trideset dana.

Redovno se prati stanje klizišta. U Posljednja 24 sata zabilježena su minimalna kretanja u centimetrima, tako da se može govoriti o smirivanju u svim njegovim ključnim tačkama: čelu, tijelu i nožici klizišta.

Press RMU Kakanj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u