KakanjLive | Utorak, 14.07.2020. godine

Ispraćeni učesnici marša mira Kakanj-Srebrenica

07.07.2019. - Poslije polaganja cvijeća na spomenicima fašističkog terora nad građanima BiH u ratovima iz prošlog stoljeća, na Marš mira Kakanj-Srebrenica ispraćeni njegovi učesnici

Građani Kaknja, učesnici Marša mira Kakanj-Srebrenica, na ovaj put sjećanja i vječnog pamćenja na genocidno stradanje Bošnjaka, u nedjelju 7. Jula, u prijepeodnovnim satima, krenuli su na ovaj put, isxpraćeni riječima općinskog načelmnika Aldina Šljive:

- Svi zajedno osjećamo i tugu i ponos.Tuga za žrtve genocida je neizmjerna. Z asve nas neshvatljive su namjere osoba koje su počinile genocid. Neshvatljivo je to za svaki normalan ljudski um. Ponosni smo što pšripadfamo strani pravednika. Mi smo ljudi koji su od pradjedova naslijedili sistem vrijednosti kojim nije mogući iskazati mržnju ubijanjem nedužnih ljudi. Želim vam sretan put do Potočara. Vi ste naš kakanjski glasb koji šalje poruku da je hapšenje i procesuiranje osoba koje su počinikle genocid, preduslov da se gradi trajna tolerancija i mir među narodima u BiH.

Iz Kaknja su na Biciklistički maraton Bihać – Srebrenica ispraćeni i biciklisti Brdsko biciklističkog kluba Extreme Kakanj i Udruženja biciklista Pozitiva Kakanj.

Prije polaska položeno je cvijeće u Gradskom spomen-parku i to na oba spomenika podignuta žrtvama fašizma i onaj iz rata 1941-1945. i spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u odbrani od agresije 1992.-1995.godine.

I ove, kao i prethodnih godina organizatori Marša mira su Općina Kakanj i Savez b oračkih udruženja Općine Kakanj. Tehničke aktivnosti organizacije marša realizovali su članovi Planinarskog društva Bobovac - Kakanj.

Svi učesnici ovog marša mira dobili su i kartu Genocida u Srebrenici, koju će moći koristiti tokom prolaska stazama živopta i smrti na putui do potčara, a liji autor je naš sugrađanin Mugdim Cvrljo.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u