KakanjLive | Četvrtak, 09.07.2020. godine

IN Memoriam-Alojz-Lojzo Šimunac

17.05.2019. - Jedan od najboljih Rudarevih igrača svih vremena preminuo u četvrtak u 84.godini

alojzsimunacPriznanje za životno djelo od sportskog saveza Kaknja i Zeničko-dobojskog kantona, Lojzi je dodjeljeno 2012. godine

S nama više nije Alojz-Lojzo Šimunac. Jedan od najboljih Rudarevih nogometaša svih vremena napustio nas je u četvrtak u 84.godini. Alojz-Lojzo Šimunac pripada među najznačajnija imena kakanjskog sporta u proteklih 70 godina. Rođen je 1935. godine u Sarajevu, a skoro čitav životni vijek proveo je u Kaknju. Bogatu nogometnu karijeru započeo je u podmlatku Rudara 1951. godine, u generaciji koju je vodio amater-trener, poznati novinar Rade Jovanović, inače član Uprave Kluba u to daleko vrijeme.

Ova petorka: Alojz Šimunac, golman Izet Džafić, Salem Merdanović, Vitomir Đurđević i Zoran Bešlić su, za kratko vrijeme stasali u prvotimce. I tako je Alojz Šimunac, 1952.godine, nakon kraćeg staža u podmlatku, sve do 1966. godine igrao u prvom sastavu Rudara. Za vrijeme služenja vojnog roka u JNA 1956. godine nastupa kao pojačanje tadašnjeg jakog drugoligaša Radničkog iz Sombora.

Mlađi Šimunac, koji je jedno vrijeme bio u sjeni starijeg brata Srećka, bio je nogometaš osobite vrijednosti. Igrao je na poziciji krila i uz Ivana Hornunga bio jedan od najboljih strijelaca. Kasnije je djelovao u ulozi halfa. Nogomet je imao u malome prstu, a na terenu nije znao stati. Imao je izraziti smisao za organizaciju igre, nevjerovatno tačnu dugu loptu i savršenu realizaciju. Glavom niko nije bolje igrao od njega.

simunacgol

Alojz Šimunac je bio član najsjajnije Rudareve generacije, koja je 1958.pobjedom u kvalifikacijama nad Zenicom (današnji Čelik) izborila prvi ulazak u Drugu ligu Jugoslavije. Upravo ova utakmica ostala mu je u nezaboravnoj uspomeni, a kako i ne bi, kad je u 34. minuti neodbranjivim udarcem glavom postigao pobjedonosni gol. Taj susret spada među najveće sportske događaje ikad odigrane u Kaknju jer ga je posmatralo oko 7.000 gledatelja, više nego što je u to vrijeme brojao Kakanj stanovnika! Bio je jedan od boljih igrača generacije koja je u sezoni 1963/64. pobjedama u kvalifikacijama protiv Igmana (Ilidža) 2:1 i 1:0 po treći put izborila ulazak u Drugu ligu Jugoslavije u kojoj se uspješno nekoliko godina „nosila“ s mnogo jačim ekipama, poput Olimpije (Ljubljana), Maribora, Zagreba, Osijeka, Splita , tuzlanske Slobode, Čelika, banjalučkog Borca , Leotara i drugim poznatim klubovima kojima su gostovanja u Kaknju tradicionalno bila teška i neuspješna.

Alojz Šimunac je još za vrijeme aktivnog igranja trenirao prvu osnovanu pionirsku ekipu Rudara. Po završetku svoje bogate igračke karijere posvetio se sudijskom pozivu. Bio je prvi savezni fudbalski sudija iz Kaknja, zatim instruktor-kontrolor na utakmicama Repubičke, Međurepubličke i Druge savezne lige. Obnašao je i dužnost predsjednika Sudijske organizacije Međuopštinskog fudbalskog saveza Zenica i bio član Sudijske komisije Druge lige-Jug. U dva mandata bio je i član Predsjedništva i Izvršnog odbora Fudbalskog kluba Rudar.

Za veliki doprinos u razvoju nogometa dobio je brojna priznanja, a najveće 2012.godine, kada je od Sportskog saveza Kakanj i Sportskog saveza Zeničko-dobojskog kantona dobio priznanje za životno djelo.

simunacnajdraži golObjavljeno u Kakanjskim novinama 1983. godine

Uz aktivno igranje i bavljenje sportom bio je uposlenik Rudnika Kakanj, zatim kraće vrijeme Geološkog zavoda Ljubljana i Rudnika Bila odakle je otišao u zasluženu mirovinu.
Alojz Šimunac je svojim životnim djelom ušao u istoriju Kaknja i njegovog nogometa, čijem je razvoju i afirmaciji dao nemjerljiv doprinos.

M.Komšo/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u