KakanjLive | Utorak, 09.03.2021. godine

Igrači Rudara se pripremaju u teškim uslovima

22.02.2018. - Fudbalski klub Rudar Kakanj je 17. januara 2018. godine predstavio novog šefa stručnog štaba Fadila Hodžića i startao sa pripremama za proljetni dio sezone. Danas nakon nešto više od mjesec dana priprema zeleno-crnih razgovarali smo sa trenerom Rudara Fadilom Hodžićem o stanju u klubu, pripremama, ali i očekivanjima u ''proljetnom'' dijelu prvenstva

Nakon uvodnih osmodnevnih priprema u Kaknju igrači Rudara su boravili na vazdušnoj banji Ponijeri gdje su obavili bazične pripreme koje su imale za cilj jačanje fizičke spreme igrača, ali i bolje međusobno upoznavanje, budući da je u timu mnogo novajlija. Potom je nastavljeno sa treninzima u Kaknju i Zenici, a 13. februara 2018. godine ekipa Rudara je trebala putovati na finalne pripreme u Makarsku, ali su zbog nedostatka finansijskih sredstava otkazali put na Jadran, a samim tim i pet pripremnih utakmica koje su bile planirane u Makarskoj.
-Zimske pripreme su uvijek same po sebi neugodne i teške. U ekipu je došlo nekoliko novih igrača koji tek trebaju da se uigraju. Na bazičnim pripremama na Ponijerima imali su priliku da se druže i bolje upoznaju, a hvala Bogu i vrijeme nas je sjajno pratilo na Ponijerima. Nakon toga je uslijedio dio pripema u Zenici i Kaknju, a onda je došla i prva pripremna utakmica sa Famosom iz Vojkovića koju smo dobili rezultatom 2:0. Tada sam već mogao da vidim čime trenutno raspolažem. Trebao je potom uslijediti i finalni dio priprema u Makarskoj gdje smo planirali odigrati i pet kontrolnih mečeva, ali zbog loše finansijske situacije nismo otišli na Jadran. Pojavio se potom veliki problem jer nemamo prostor za treniranje, a i potencijalne protivnike sa kojima bi sada igrali je teško pronaći. Odigrali smo i drugi kontrolni susret sa Željom na pomoćnom terenu na Grbavici i taj susret je pokazao da nam fale pripremni mečevi u kojima će se novi igrači uigravati. Tako smo trebali definisati tim u svim linijama, a još uvijek nam najveći problem pravi ta završnica, odnosno postizanje golova, rekao je Fadil Hodžić u izjavi za naš portal, a potom dodao:
-Danas ćete vidjeti i uslove u kojima treniramo, imamo 40-50 metara prostora iza gola, a tu je 27 igrača, moje kolege i ja i stvarno imamo velikih problema. Nadam se da će nam Uprava kluba izaći u susret i omogućiti da narednih desetak treninga i utakmicu odigramo na terenu pravih dimenzija.

Idriz Džafić je bio želja trenera Hodžića

U kakanjski Rudar je u ovom prelaznom roku stiglo osam novih igrača, a trener Fadil Hodžić ističe kako je njegova največa želja u ovom prelaznom roku bio napadač Igmana, Idriz Džafić.
-Moja želja je bila da dovedemo golmana, i po jednog igrača u sve tri linije. Na moju inicijativu u klub je došao Goralija. Za Džafića kojeg sam želio Igman nam je tražio 10.000 KM što u ovom momentu nismo bili u mogućnosti ponuditi. Mnogo je novih, mladih momaka u timu i sigurno će trebati podršku kakanjske publike, ali i ovih igrača koji su već duže vrijeme tu da se što prije adaptiraju na novu sredinu. Vjerujem da će naša publika imati razumijevanja i da će podržati ove momke na svakoj utakmici u velikom broju, rekao je Fadil Hodžić.

rudartrening

Teški uslovi za rad i samo dva kontrolna meča

Strateg zeleno-crnih je govorio i o teškim uslovima za rad u Kaknju, ali i o manjku kontrolnih mečeva. Naime Rudar je odigrao samo dva prijateljska susreta, dok je većina prvoligaša odigrala 7-8 susreta do sada.
-Sjećam se još kao igrač Rudara da je naš problem uvijek bio teren u zimskom periodu, odnosno teren sa umjetnom travom, nedostatak pomoćnog terena kojeg Rudar godinama nema. U praksi se igra sedam do 10 pripremnih utakmica, a mi smo do sada odigrali samo dvije i ako odigramo još jednu to je pitanje. Sigurno će biti veliki hendikep za nas i to će se osjetiti u nastavku prvenstva. Učinit ću sve što je u mojoj moći da zajedno sa kolegama pripremim igrače i da se sve ovo ne osjeti u prvenstvenim duelima, rekao je Hodžić dodavši da njegov tim ima u planu odigravanje još jednog kontrolnog susreta sa ekipom Novog Travnika.

Težak raspored u proljetnom dijelu prvenstva

U drugom dijelu sezone kakanjski Rudar ima dosta teži raspored nego je to slučaj bio jesenas kada su u 15 kola osvojili skromnih 20 bodova i zauzeli osmu poziciju na tabeli.
-Ne želimo mnogo unaprijed razmišljati. Sada nam je samo u mislima prvi susret u Gračanici gdje imamo za cilj odigrati agresivno, borbeno od prve minute u želji da se kući vratimo neporaženi. Raspored nam je teži nego jesenas jer od sedam domaćih utakmica dolaze nam tri ekipe koje se bore za sami vrh i ulazak u Premijer ligu BiH. Teško je bilo šta prognozirati u ovom momentu. Ja mogu samo obećati borben i agresivan Rudar koji će imati šta pokazati u proljetnom dijelu prvenstva. Cilj nam je da se publika u što većem broju vrati na tribine i pruži podršku ovim momcima, a oni će se svojim zalaganjem i borbom na terenu odužiti navijačima, rekao je Hodžić.
Pojskić i Šabić u stručnom štabu

U stručnom štabu Rudara Hodžiću će asistirati bivši igrači Rudara Ismar Posjkić i Kemal Šabić, a o njima trener Rudara ima samo riječi hvale, - bio je jasan Hodžić za kraj.

E.Škulj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u