KakanjLive | Nedjelja, 29.11.2020. godine

Hortiterapija za najmlađe vrtića u Kaknju

02.02.2019. - Ovim projektom doprinosimo socijalnoj inkluziji djece sa poteškoćama u razvoju, ali i edukaciji i povećanju svijesti djece o značaju očuvanja prirode, učenju zajedništvu i timskom radu. Na petoj radionici tražila se

U Javnoj ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje "Mladost", na isteku mjeseca januara, u Kaknju održana je peta po redu edukativna radionica za djecu ovog vrtića u okviru projekta "Hortiterapija za najmlađe" koje provodi udruženje Pozitivne vrijednosti iz Sarajeva.

Kroz temu radionice, "Interakcija sa biljnim materijalom kroz dodir i miris", najmlađi su imali priliku da uče ali i sami aktivno učestvuju, diskutuju o značaju prirode i biljaka, te u konačnici da i sami sade biljke uz pomoć mobilijara specijalne namjene koji omogućuje rad i u zatvorenom prostoru, a koji je ranije načinjen u okviru ovog projekta. Efekti hortiterapije,odnosno interakcije s prirodom i biljnim materijalom odavno su poznati, od poboljšanja mentalnog zdravlja, poboljšanja senzomotoričkih vještina, kognitivnih i psihosocijalnih vještina, učenja zajedništvu, timskom radu. Projekat se realizuje uz podršku Općine Kakanj i Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD , koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).
- I kroz ovu radionicu pokušali smo pristupiti najmlađima na kreativan i njima prihvatljiv način. U sklopu radionice pušten je crtani film u kojem je slikovito prikazan značaj očuvanja prirode i bogatsva biljnog materijala. Nakon toga, kroz demonstraciju naših eksperata, djeci je omogućena sadnja i vježba iz oblasti proizvodnje sadnog materijala. Želja nam je da dječica zavole prirodu, upoznaju njene raznolikosti, da shvate značaj proizvodnje biljnog materijala, a kroz igru i druženje, da se nauče timskom radu, toleranciji i poštovanju prema drugom i drugačijem - kazala je voditeljica projekta mr.sc. Selma Haračić Berbić, doktorantica iz oblasti hortikulture.

Pažnja djece učesnika radionice bila je, kao i u prethodnim radionicama, u potpunosti posvećena temi. U današnjoj, izuzetno aktivnoj atmosferi, tražila se i lopatica viška!
Osim za djecu, kroz projekat "Hortiterapija za najmlađe" koji se provodi od septembra prošle godine, održane su i edukativne radionice za uposlenike vrtića Mladost Kakanj, urađena je rekonstrukcija i revitalizacija zelene površine u krugu vrtića te izrađen specijalni mobilijar za hortiterapiju koji se može koristiti i u otvorenom i zatvorenom prostoru. Sve navedeno ostaje trajno na korištenje djeci vrtića Mladost. Osim navedenih benefita koje nosi ovaj projekat, ciljevi projekta su i socijalna inkluzija djece sa poteškoćama u razvoju, poboljšanje uslova u kojima borave djeca vrtića Mladost, poboljšanje ekoloških parametara na području općine Kakanj evidentirane kao jedne od najzagađenijih u BiH.

U našoj zemlji ne postoji niti jedan oblik primjene hortiterapije gdje kroz zajednički angažman sarađuju institucije, roditelji i djeca, ali i šira zajednica. Zbog njenog višestrukog pozitivnog učinka, vrijeme je da se to promijeni. Ovaj projekat upravo je prvi korak ka tome.

KakanjLive/Pozitivne vrijednosti

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u