KakanjLive | Utorak, 04.08.2020. godine

Hiljadu slikovnica u dječijim rukama

07.06.2016. - “Kap vode na dlanu” je slikovnica ekološko edukativnog sadržaja, koja je kao dar Gradske biblioteke Kakanj i Općine Kakanj poklonjena mališanima Kaknja

U okviru ekološkog projekta „ Kap vode na dlanu“ u period od 17. maja do 1. juna kakanjskoj djeci je darovano 1000 slikovnica. Ekipa Gradske biblioteke Kakanj, u kojoj su bili autorica Emina Škorić, direktor Senad N. Čišija, bibliotekari Sanida Huskić i Erna Veispahić , te djeca Azra Mušija i Faruk Ljubović obišla je sve kakanjske škole i na prigodnim programima podijelila slikovnice. U nekim školama performans je odigran više puta, zbog lakšeg pristupa djeci.

Vrijedni i simpatični Faruk i Azra odigrali su performans „ Hoću i ja“ u kojem su predstavili eko problematiku koju rasvjetljava sadržaj slikovnice i motivirali djecu na čitanje i istraživanje.

Autorica slikovnice, Emina Škorić o slikovnici i djeci kaže:

- Izuzetno me raduje činjenica da je slikovnica, Kap vode na dlanu, zaista dobro prihvaćena od strane djece. Obišavši obdanište Mladost i sve osnovne škole na području općine Kakanj uvidjela sam da su djeca itekako voljna proširivati svoja znanja i da uz ”kapljicu” nauče nešto novo o vodi. Upoznavši ih sa sadržajem slikovnice, s nestrpljenjem su čekali da rade čarolije s vodom, a mnogi su već na prvi dodir sa slikovnicom uzeli olovke u ruke i ispunjavali ukrštenicu, bojili. Sretna sam zbog toga!

Autorica Škorić posebno izdvaja posjetu podrušnoj školi u mjestu Krševac:

- Dirnula me je, a vjerujem i moje kolege na projektu, gostoprimljivost u obdaništu i svim školama koje smo posjetili. Ipak, jednu posjetu pamtit ćemo dugo, dugo... Naime, kao posljednju, ali nikako manje bitnu, ostavili smo posjetu OŠ “Rešad Kadić” u Brnjicu i njihovoj područnoj školi u Krševcu. Uživajući u prelijepom krajoliku nismo mogli ni zamisliti da su nas ta djeca s nestrpljenjem iščekivala.Dočekali su nas osmijesi na licima učenika i nastavnika. Sa prezentiranjem slikovnice nismo počeli odmah. Dramska sekcija škole za nas je pripremila izvedbu predstave Crvenkapica iz ugla vuka. Izmamivši suze radosnice i osmijeh na našim licima, uživali smo u predstavi i pohvalili trud izuzetno talentiranih učenika.Nakon predstave, i mi smo pokazali djeci naš preformans i ugodno smo proćaskali sa učenicima o vodi, te im podijelili slikovnice. Mnogo su nam se zahvalili na posjeti uz riječi i naglasili da im je drago što nisu zaboravljeni. Tu se naša avantura završava. Ali, kako kapljica na kraju slikovnice kaže: vidimo se dragi naši vodoljupci, nekom drugom prilikom.

Voditelj projekta Sanida Huskić ističe zanimljivost rada sa djecom:

- Po ko zna koji put se potvrdilo da je rad sa djecom najljepši dio ovog našeg zanimanja. Njihova kreativnost, spremnost na učenje, razigranost nas uvijek uveseljava i podstiče na daljnji rad.Podjela eko slikovnica pokazalo se punim pogotkom, u to smo se svaki puta ponovo uvjeravali.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u