KakanjLive | Srijeda, 30.09.2020. godine

Haračićeva inovacija predstavljena u Parizu

09.05.2017. - Naš sugrađanin Hakim Haračić za inovaciju „motor na toroidalni pogon“, je nagrađen od Udruženja francuskih inovatora

hakimuzgontekstHakim Haračić, prilikom kakanjske prezentacije nagrađene inovacije

Asocijacija inovatora Bosne i Hercegovine s velikim zadovoljstvom je saopštila da je naš sugrađanin Hakim Haračić na pariškom, Salonu inovacija „Konkur Lepine“ („Concours Lépine“), osvojio medalju Udruženja francuskih inovatora i fabrikanata, AIFF!

Husejin Hujić, generalni sekretar Asocijacija inovatora Bosne i Hercegovine, o Salonu inovacija u Parizu i o inovatorskom radu Hakima Haračića, kaže:
- Prilika je istaći, da je AIFF osnovan 1901. godine, kada je održana i prva izložba, koja će kasnije dobiti ime po osnivaču – Luju Lepinu (Louis Lépine)!Otada su postale sastavni dio naših svakodnevnica brojne inovacije koje su premijerno prikazane na ovoj izložbi: higijenske maramice (1901.), džepna električna lampa (1903.), dvotaktni motor (1910.)... Zaustavit ćemo se kod motora: možda će jednog dana, na spisku inovacija lansiranih na izložbi „Konkur Lepin“, biti pisano da je 2017. prvi put izložen „Motor na tiroidalni pogon“ Hakima Haračića...Čestitamo mu na prvom priznanju na međunarodnoj sceni istraživačko-razvojnog rada!

uzgonpresjekMotor na toroidalni pogon - presjek

Ova inovacija, kao drugo ime nosi naziv Kakanjski motor, a za veće domete na svjetskim smotrama inovacija i za primjenu u praksi, potrebna je izrada prototipa, što je u ovom trenutku finasijski izuzetno zahtjevan korak.

Pored Hakima Haračića, iz Kaknja i Živko Gelić, iz Kotor Varoši, dobitnik je medalje Udruženja francuskih inovatora i fabrikanata: prvi za „motor na toroidalni pogon“, a drugi za „piramidalne vrtove“.

I ovu priliku gospodin Hujić je iskoristio da se zahvali medijima koji su pratili kaknjsku izložbu i prezentaciju inovatora, održanu početkom aprila, i ponovo je izrazio zahvalnost finansijskoj podršci kakanjskih privrednika, posebno Tvornici cementa. 

Ostala priznanja bh. inovatorima

Otkako je Evropsko udruženje inovatora primilo Asocijaciju inovatora Bosne i Hercegovine za punopravnog člana, 2005. (prvo inovatorsko udruženje izvan zemalja-članica EU!), otada bh. inovatori uspješno krče svoj dio puta koji vodi BiH ka Evropskoj uniji; sinoć je ostvaren najveći korak naprijed: Armina Mačković je, na 116. pariškom Salonu inovacija „Konkur Lepin“, dobila medalju „oca Evrope“ za inovaciju „novi građevinski materijal i blokovi“!
Prilika je podsjetiti na „Šumanovu deklaraciju“, koju je 9. maja 1950. objavio Robert Šuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova – taj dokument se smatra za „rodni list“ Evropske unije! U duhu te i takve Deklaracije, sinoć je Državni sekretarijat za evropske poslove Francuske dodijelio priznanje mladoj inovatorki iz Maglaja, inženjerki i magistrici tehnologije! Armina je dobila i zlatnu medalju „Konkur Lepin“!
Srebrena medalja pripala je Jelenku Markoviu, iz Teslića, za postolje za zaštitu košnica od mrava i glodara, a bronzana Izetu i Ajdinu Dilaver, iz Zenice, za drvene palete čije gabaritne dimenzije ne prelaze 0,5 mm!

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u