KakanjLive | Petak, 22.01.2021. godine

Gujićeva i Haračićeva inovacija nagrađene u Zagrebu

25.10.2017. - Kakanjski i bosanskohercegovački inovatori imali su na prošle sedmice završenoj Međunarodnoj izložbi ARCA veoma uspješan nastup

arkabaner

Brzopomični graničnik za knjige, Josipa Gujića, nagrađen je zlatnom medaljom, a bronzanom medaljom nagrađena je inovacija, Motor na toroidalni pogon mag. sc. Hakima Haračića. Ova priznanja dobijaju na značaju tek kada znate da je u tri dana sajma od 19. do 21. oktobra/listopada, predstavljeno oko 150 inovacija iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Kine, Irana, Libanona, Poljske, Rumunjske i Mađarske.

Pored Gujića i Haračića nagrađene su još neke bosanskohercegovačke inovacija i invotari. Zlatna medalja pripala je Ajdinu i Izetu Dilaver za inovaciju Palete sa tolerancijama ± 0,5 mm. Brončane medalje dobile su: Vjetrenjača za vjetar male brzine, Momčila Babića i Pontonska lančana turbina Miljenka Naletilića.

gujiczagreb

Popis bosanskohercegovačkih inovacija i inovatora

Među izlagačima, pored Kakanjaca Hakima Haračića i Josipa Gujića bili su članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine: Prof.dr.sc. Fikret Alić iz Tuzle u Zagrebu je predstavio inovaciju „Mikrovalno-infracrveni konvertor topline“, Momčilo Babić iz Bugojnog „Turbinu za vjetar male brzine, a Mirjana Ćuk iz Trebinja zanimljivu inovaciju za žene, „Kremu za depilaciju jednostavne proizvodnje i primjene“. Ajdin i Izet Dilaver iz Zenice predstavili su „Palete sa tolerancijama“, Živko Gelić iz Kotor Varoša „Piramidalne vrtove“. S „Univerzalnom spiralnom oprugom“ na ovogodišnjoj ARCI predstavio se Zoran Kutle iz Širokog Brijega, a Miljenko Naletić iz Širokog Brijega s „Pontonskom lančanom turbinom“.

Grand Prix

Najznačajnija nagrada izložbe, Grand Prix, pripao je inovatoru Ervinu Matiću iz Poreča za inovaciju koja je i plijenila veliku pažnju posjetitelja izložbe. Riječ je o „Napravi za održavanje kandelabera, čišćenje i bojenje te izmjenu rasvjetnih tijela“. Iza ovog naziva krije se praktičan proizvod za bolje, jednostavnije i jeftinije održavanja, čišćenja i bojenja stupova i mijenjana sijalica. „Za održavanje javnog stupa trenutno je potrebno na teren poslati kamion s dizalicom, dva do tri radnika, često zaustaviti saobraćaj, a proces traje i nekoliko sati. Naprava radi tako da okruži stup i istovremeno ga čisti i boja. Može obavljati i druge radnje što zahtjeva jednostavno dodavanje novih alata.

ARCA 2017

Međunarodna izložba inovacija ARCA 2017. zatvorena je u subotu 21. oktobra dodjelom nagrada i priznanja najuspješnijim hrvatskim i inozemnim inovatorima. ARCA je održana jubilarni 15. put. Izložba i sajam održali su se u suradnji sa suorganizatorima Međunarodnom federacijom nacionalnih saveza inovatora IFIA, Sveučilištem u Zagrebu, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu. Generalni pokrovitelj bilo je dioničko društvo KONČAR – Elektroindustrija.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u