KakanjLive | Petak, 05.06.2020. godine

GRGUREVO U KRALJEVOJ SUTJESCI

10.06.2017. - Na obroncima Teševskog brda koji se pružaju prema desnoj obali Trstionice u dijelu Kraljeve Sutjeske pod nazivom Prijeko i Franjevačkom samostanu, nalazi se lokalitet Grgurevo

Grgurevo dijeli potok Urva. S lijeve strane potoka, u samostanskom dvorištu, koje je otvoreno za posjete, nalazi se prirodni ali i arheološki park sa restauriranim ostacima zidina kraljevskog srednjevjekovnog dvora. Prilazi mu se putem koji ide iz središta mjesta, lijevo od mosta na Trstionici, prema Franjevačkom samostanu. Kada se dođe pred kapiju amfiteatra sa spomenikom Kraljici Katarini, gornjim putem se stiže do drvene kapije, lijevo od crkve, koja ustvari predstavlja ulaz na istočni dio Grgureva. Na samom ulazu je veliki mozaik koji pokazuje da ste stigli u Naše stolno misto, tamo gdje su stolovali srednjovjekovni banovi i kraljevi.

Širokom i lijepo uređenom stazom ulazi se u prirodno i arheološko područje, koje se čuva, uređuje i održava u dobrom stanju, zahvaljujući činjenici da je dio posjeda koji pripada Franjevačkom samostanu.

Jedinstven spoj prirode i historije nalazi se baš na ovom mjestu, koji nije u fokusu interesovanja u odnosu na srednjovjekovne ostatke kraljevskog grada Bobovca. Potpuno nezaluženo. Potok Urva i njegova lijeva obala sa uređenim stazama, restauriranim ostacima zidina kraljvskog dvora, debelom hladovinom, klupama, puteljcima kroz šumski dio samostanskog posjeda na Grgurevu možda su najugodniji i najljepši dio prirode i povijesti Kraljeve Sutjeske.

Ovdje ne pišemo o kulturno historijskom značaju Grgureva i ostacima vladarskog dvora iz 14. i 15 stoljeća, koji je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Ovdje ističemo samo prirodnu ljepotu krajolika i pokušavamo izazvati znatiželju za dolazak i makar kratki boravak na Grgurevu, obroncima Teševa, odakle se pruža panoramski pogled na Kraljevu Sutjesku i pogled na Franjevački samostan iz perspektiva koje su neobične i ljepše od onih na koje smo inače naviknuti gledajući razglednice Našeg stolnog mista.

KakanjLive/UG Bazen Benat

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u